En Sıcak Konular

OMV'de gözler Doğan'a çevrildi

31 Mart 2009 13:52 tsi
OMV, Macar enerji şirketi MOL'deki yüzde 21,2 hissesini, 1,4 milyar avroya satınca Petrol Ofisi'nde hisse mi alacak?" sorusu gündeme oturdu.

Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi'ndeki ortağı Avusturya merkezli OMV şirketi, Macar enerji şirketi MOL'deki yüzde 21,2 hissesini 1,4 milyar avroya Surgutneftegas'a sattı. Şirketin açıklamasına göre, MOL yönetim kurulunun reddi dahil olmak üzere Avrupa Birliği tarafından belirtilen kısıtlamalardan dolayı, OMV Ağustos 2008'de ilgili şirket birleşmesi faaliyetlerine son verdi. Yatırım bankası JP Morgan tarafından gerçekleştirilen MOL hissesi satışı, 1,4 milyar avroluk fiyatla gerçekleşti.
ÖNCEKİ SÖYLENTİ YALANLANDI

OMV'nin hisse satarak kasasına nakit koyması, uzun süredir gündemde olan Petrol Ofisi'ne ilişkin satış dedikodularının da yeniden hatırlanmasına yol açtı. Hatırlanacağı gibi ocak ayı içinde, Doğan'ın OMV'ye Petrol Ofisi hissesi sattığı yönündeki haberler üzerine İMKB, Doğan Grubu'ndan açıklama istemiş ve yapılan açıklamada "OMV Aktiengesellschaft'a hisse satışı konusunda herhangi durum söz konusu değildir" denilmişti.

SATARSA İLK ALICI OMV OLUR

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, "Petrol Ofisi'nin OMV'ye satış söylentisi vardı. Bu söylentilerden dolayı ocak ayında Petrol Ofisi hisselerinde ciddi bir yükseliş yaşanmıştı" diyerek bu tür söylentilerin hisse fiyatı üzerinde oynaklığa yol açtığını söyledi. OMV'nin kriz döneminde Petrol Ofisi hisselerindeki ağırlığını arttırıp arttırmayacağı konusunda bir yorum yapmanın mümkün olmayacağını söyleyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: Doğan Grubu'nun nakit ihtiyacı artarsa böyle bir satış gerçekleşebilir. OMV önceden PO hisselerinden alıyordu. Eğer Doğan Grubu nakit ihtiyacını gidermek için Petrol Ofisi'nde hisse satışına giderse ilk alıcı şüphesiz OVM şirketi olacaktır."


Satış, ihtimal dahilinde...


Eti Menkul Araştırma Kurumsal Finansman Yönetmeni Adem Özen Yeni Şafak'a şu değerlendirmeyi yaptı: "OMV, Türkiye'de uzun vadede kalıcı olmayı planlıyorsa şu andaki ortaklık yapısı buna müsait. Ama tek başına büyümek isterse böyle bir adım atabilir. Fakat şu andaki Petrol Ofisi'ndeki ağırlığını arttırmak ister mi, bilemiyorum. Türkiye şu anda Avrupa'daki pek çok ülkeden hem ekonomik olarak hem bankacılık sektörü olarak daha iyi durumda. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler listesinde ve yabancı yatırımcının gözü hala Türkiye'nin üzerinde. OMV'nin Türkiye ile ilgili stratejilerini çok bilmiyorum ama böyle bir girişimin olma ihtimali var."


Sıkışıklık zorlayabilir


Gedik Yatırım'ın önceki ay yaptığı çalışmaya göre Doğan Yayın'ın 2009'da yaklaşık 700 milyon lira finansal borcunun vadesinin gelmesi, 744 milyon lira ticari alacağının yüzde 10'unun şüpheli alacak olması ve 861 milyon lira vergi borcun tebliği şirketi zora soktu. Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, "Artan ihtiyaçlar için bir bedelli sermaye artışı yaşanabilir. Buna alternatif ise iştirak satışıdır. Bu ise iki yolla olabilir; "Ya Doğan Holding'e devir ile ya da diğer yatırımcılara satış şekliyle" demişti.




Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs