En Sıcak Konular

İşte seçimin EN'leri....

31 Mart 2009 10:55 tsi
İşte seçimin EN'leri.... Demokratik bir yarışa sahne olan 29 Mart Yerel Seçimleri, şölen havasında geçti.

Renkli görüntüler ve ilginç sonuçlar hafızalara kazındı. İşte, acısıyla, tatlısıyla, bütün renkleriyle seçimden geriye kalan 'En'ler:


Yerel seçimlerin en şaşırtan sonuçlarından biri Antalya'da alındı. 5 yıl boyunca Antalya'nın çehresini değiştiren ve modern bir kent için gece gündüz çalışan Menderes Türel, seçimlerde sürpriz bir yenilgi aldı. Seçimi CHP adayı Mustafa Akaydın kazandı. Menderes Türel yaptığı yazılı açıklamada, 5 yıldır Antalya için büyük onurla yürüttüğü hizmetleri her zaman onurla taşıyacağını ifade ederken, vatandaşlara teşekkür etti.

En kadın başkanlar

Yerel seçimlere erkek adaylar damgasını vurdu. 81 ilin 79'unda erkek adaylar başkanlık koltuğuna oturdu. Bu dengeyi Aydın'da 26369 oy alan ve yüzde 25.79'luk oy oranıyla başkan seçilen CHPli Özlem Çerçioğlu ve Tunceli'de 4035 oy alan ve yüzde 30'luk oy oranıyla rakiplerini geçen DTP'li Edibe Şahin bozdu. Çerçioğlu ve Şahin Türkiye'nin bayan başkanları oldu.

En minik kale

'Aşkın ve Devrimin Partisi' olarak bilinen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Artvin'in Hopa ilçesinde elindeki tek belediyeyi kaybetti. Ancak sürpriz sonuç Hatay'ın Samandağ ilçesinden geldi. ÖDP ve CHP'nin kıyasıya bir rekabete girdiği ilçede seçimi ÖDP adayı Mithat Mehir 7265 oy alarak kazandı. Böylece Mehir, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne Türkiye'deki tek belediyeyi kazandırırken, Samandağı'nı da ÖDP'nin minik kalesi haline getirmiş oldu.

En bağımsız Fakıbaba

Şanlıurfa'da AK Parti'nin aday göstermediği Ahmet Eşref Fakıbaba, bağımsız olarak girdiği seçimi kazanma başarısını gösterdi. Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa'da aldığı 77 bin 997 oy ve yüzde 44.3'lük oy oranıyla AK Partili rakibini geride bıraktı. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın mazbatasını aldıktan sonra düzenlenecek tören ile Saadet Partisi'ne katılması bekleniyor.

En şanslı başkan 1 oy farkla seçildi

Çorum'un Mecitözü ilçesinde yapılan seçimler sonucu CHP adayı Selçuk Aksoy 1508 oy aldı. AK Parti adayı Nihat Özarslan ise 1506'da kaldı. AK Parti'nin itirazı üzerine oylar yeniden sayıldı. Bu kez CHP bir oy farkla yarışı önde tamamladı. Bazı sandıklarda şaibe olduğunu iddia eden AK Parti, sonuçlara ikinci kez itiraz etti.

En çok kaybeden

29 Mart yerel seçimleri Türkiye'nin en çok kaybeden belediye başkan adayını da ortaya çıkardı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, 4 seçim üstüste kaybederek kırılması zor bir rekora imza attı. Murat Karayalçın, Ankara'nın AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e 4'üncü kez yenildi. 1994 yılında başlayan rekabette Karayalçın'ın sırtı minderden hiç kalkmadı. 29 Mart seçimlerine iddialı giren Karayalçın 769 bin oy ve yüzde 31'lik oy oranında kalırken, kıdemli ra-kibi Gökçek 939 bin oy ve yüzde 38'lik oy oranıyla dördüncü galibiyetini kazandı.

En yüksek oy Hakkari'den çıktı

Türkiye'de yerel seçimin rekortmeni Hakkari'de DTP'den başkan seçilen Fadıl Bedirhanoğlu oldu. Fadıl Bedirhanoğlu yüzde 79 oy alarak yerel seçimlerde erişilmesi güç bir rekora imza attı. Konya'da AKP'li Tahir Akyürek yüzde 68, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de AKP'li Mehmet Özhaseki yüzde 60.6 oy aldı.

En vefalı kent: Sivas

Türkiye seçimden kısa süre önce Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında ölümüyle sarsıldı. Hemşehrileri ise Yazıoğlu'na vefa borçlarını ödeyerek başkanlığa BBP'li Doğan Ürgüp'ü seçti. 77 bin oy alan Ürgüp yüzde 50.78'lik oy oranıyla başkanlık koltuğuna oturdu.

En şanssız itiraz

Yerel seçimlerde en şansız itiraz olayı ise CHP'nin başına geldi. Tuzla'da adayları Cemil Ekşi'nin 35 bin 369 olan oy sayısına itiraz eden CHP'yi büyük bir sürpriz bekli-yordu. Ortada yanlış bir hesap vardı. Ancak haksızlığa uğrayan AK Parti adayı Şadi Yazıcı'ydı. Çünkü Yazıcı'nın 600 oyu yanlışlıkla BTP adayı adına kaydedilmişti.

YENİ ŞAFAK



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,592 µs