En Sıcak Konular

Oy kullanma oranları yükseldi!

31 Mart 2009 10:40 tsi
Oy kullanma oranları yükseldi! 29 Mart yerel seçimlerinde kimlik numarası şartına rağmen halk sandığa sahip çıktı

Resmi olmayan sonuçlara göre il genel meclisi için 48 milyon 33 bin kayıtlı seçmenden 41 milyon 90 bini sandığa gitti. 7 milyon seçmen oy kullanmazken, oyların 900 bini geçersiz sayıldı.

29 Mart'ta sandığa giden seçmen sayısı, 2004 yılında yapılan yerel seçimlere oranla büyük artış gösterdi. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerindeki oy kullanma oranına yakın bir veri ortaya çıktı. 2004 seçimlerinde de kayıtlı seçmenlerin yüzde 76'sı (33 milyon 163 bin kişi) oy kullanmıştı. Mükerrer kayıtlar ve ölü vatandaşların da seçmen gözüktüğü 2004 seçimlerinde, yaklaşık 10 milyon seçmen oy kullanmamıştı. 22 Temmuz seçimlerinde kayıtlı seçmenlerin yüzde 84'ü sandığa gitti. 42 milyon 799 bin seçmenin 36 milyon 56 bini oy verdi.

Bu seçimlerde ise vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), sandığa gitmeyi engelleyen kararlarıyla karşılaştı. YSK, oy kullanmak için TC numaralı kimlik şartı getirdi. Ardından da oy kullanılacak yerleri kamusal alan ilan ederek partilerin sandık görevlilerine başörtüsü yasağı koydu. Vasi tayin eden engelli vatandaşların oy kullanamayacağı bildirildi. Seçim günü vazifeli olan güvenlik güçlerinin ise kayıtlı olduğu yerde oy kullanması hükme bağlandı. Buna rağmen 41 milyon kişi yerel yöneticilerini belirlemek için oy verme işlemini gerçekleştirdi.

Bu seçimlerde vatandaşlar, büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıkları, il genel meclisi üyelikleri ile muhtarlık için 3 zarfta 5 ayrı oy kullandı. Oy verme süresi uzarken, sandık başında uzun kuyruklar oluştu. Büyükşehirlerde uzayan kuyruklarda seçmenler 2 saat sonra oyunu kullanabildi.

YSK: Kilitlenme, internet hatlarından kaynaklandı

Seçim gecesi sistemi kilitlenen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kendini savundu. YSK Başkanı Muammer Aydın, veri girişinde yaşanan sorunun internet bağlantısı taşıyıcılarından kaynaklandığını ileri sürdü. Veri tabanlarının güvenlik korumalı olduğunu belirten Aydın, dışarıdan herhangi bir giriş olmadığını kaydetti.

Aydın, YSK'ya gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, Ankara'da YSK'nın veri tabanına müdahalede bulunulduğu iddialarının doğru olmadığını dile getirdi. Aydın, "Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Bizim veri tabanımız korumalı. Herhangi bir giriş de olmadı. Dışarıdan veri girişi çok yoğun olduğu için yollarda tıkanma oldu. Yoksa bizim burada ne elektrik kesintisi oldu ne de veri tabanında bir sorun oldu." şeklinde konuştu. Yoğunluk nedeniyle sistemi 1 saatliğine kapattıklarını anlatan Aydın, veri girişini 4 bin 500 bilgisayarla sınırlandırdıklarını sözlerine ekledi.

Zaman



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,335 µs