Sonuç AKP için kırılmadır | " /> Sonuç AKP için kırılmadır | "/>

En Sıcak Konular

Baykal: Sonuç AKP için kırılmadır

31 Mart 2009 08:33 tsi
Baykal: Sonuç AKP için kırılmadır CHP lideri Deniz Baykal, seçim sonuçlarını evinden izledi. Baykal, yerel seçim sonuçlarını Türkiye’de “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak görüyor... Baykal, Fikret Bila'nın sorularını yanıtladı...

Fikret Bila / Milliyet

CHP lideri Deniz Baykal, seçim sonuçlarını evinden izledi. Dün erken saatlerde yaptığımız görüşmede, sabaha kadar uyumadığını belirterek, “Güzel bir seçim gecesi geçirdim. Sürekli telefonlarla bilgi aldım. Özellikle Antalyalı hemşerilerim sürekli aradılar. Seçimi almanın sevincini paylaştılar” dedi.

Baykal, yerel seçim sonuçlarını Türkiye’de “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak görüyor.
CHP lideri, sorularımı yanıtlarken şu değerlendirmeleri yaptı:

‘Kırılma noktası’
“AKP’nin 8 puan kaybetmesi çok önemli bir işarettir. Bu AKP için bir kırılmadır. 29 Mart seçimleri bir kırılma noktasını gösteriyor. AKP iktidar olmanın bütün olanaklarını hunharca kullanmasına rağmen, önemli oy kaybetmiştir. CHP başarılı bir seçim geçirmiştir. AKP’nin muhalefet partileri karşısındaki nispi ağırlığı azalmıştır.”

‘Yeni bir dönem’
Baykal, demokrasinin iç dinamiklerinin harekete geçtiğini vurgulayarak, şu analizi yaptı:
“Siyasette iç dinamikler harekete geçmiştir. Bu süreç işlemeye devam eder ve AKP daha fazla destek yitirir. Bugünden itibaren siyasette yeni bir dönem başlamış, yeni bir sayfa açılmıştır. Bu seçimlerin yerel seçim olduğu da unutulmamalıdır. Eğer genel seçim olsa, AKP daha fazla oy kaybederdi. Çünkü, yerel seçimlerde iktidar partisi için ekstra avantajlar, muhalefet partileri için de handikaplar vardır. Ben bu nedenle ‘AKP, genel seçim oyunun 5 puan üzerinde oy alması gerektiğini hesaplamalı’ demiştim. Çünkü, iktidarın bütün olanaklarını kullandı. Seçmeni tehdit etti. ‘Bize oy vermezseniz belediye işleriniz görülmez’ dedi. Buna rağmen 8 puan kaybetti. Önemli bir göstergedir.”

‘Tek adama itiraz’
Baykal, yerel seçim sonuçlarının “tek adam yönetimine itiraz” anlamı da taşıdığını belirtti:
“Başbakan özelikle son dönemde tam bir tek adam rolüne soyunmuştu, dediğim dedik havasındaydı. Vatandaşı azarlıyordu. Medyayı hür türlü baskı ve tehditle susturmaya çalışıyordu. Yandaş medyanın tüm olanaklarını sonuna kadar kullanıp bir hava yaratmıştı. Bütün bunlara rağmen ciddi oy kaybetti. Seçmen, tek adam yönetimine itiraz etti.”

‘CHP başarılı’
Baykal, partisinin aldığı oyun başarı olduğunu da vurgulayarak, şöyle devam etti:
“2004 yerel seçim sonuçlarına bakalım. CHP’nin İl Genel Meclisi’nde aldığı oy oranı yüzde 18.4, bu seçimde aldığımız ise yüzde 23.2. Tam 5 puanlık artış var. 2007 genel seçimleriyle karşılaştırırsanız da yine CHP’nin oylarında artış var. Gönül daha fazla isterdi ama bu koşullarda aldığımız sonuç başarılıdır. Halkın umut beslediğini gösterir.”

‘İstanbul küçümsenmemeli’
Baykal, İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok iyi bir kampanya yürüttüğünü kaydederek, şöyle dedi:
“İstanbul’da aldığımız sonuç küçümsenmemeli. Kemal Bey çok iyi bir kampanya yürüttü. CHP’nin İstanbul oylarındaki sıçrama önemli bir göstergedir. İstanbul’da varoşlarla köprü kurulduğu ortaya çıkmıştır. Birçok ilçe belediyesini kazandık. Varoşların ağırlıklı olduğu ilçeleri de kazandık. Bu ileriye dönük çok önemli bir işaret sayılmalıdır. Ankara sonucu da azımsanmayacak düzeydedir. Murat Karayalçın da iyi bir kampanya yürüttü. Yenimahalle’yi aldık. Mamak çok az farkla gitti. Çankaya’da çok büyük fark attık. CHP, Ankara’da da çok iyi bir mücadele vermiş ve iyi bir düzey yakalamıştır.”

‘Umutsuzluğa yer yok’
Baykal, seçim sonuçlarının iktidarın alternatifi olmadığı iddiasının boş olduğunu da gösterdiğini belirterek, şu yorumu yaptı:
“Seçim sonuçlarına bakarak şunu söyleyebilirim ki, umutsuzluğa yer yoktur. Halk bunu göstermiştir. Alternatifsizlik söz konusu değildir.”

Erken seçim
Baykal, erken seçimle ilgili soruma da şu karşılığı verdi:
“Bir erken seçim telaşına düşmemek gerekir. Henüz çok erken. Ancak bir süreç başlamıştır ve bu süreçte AKP’nin oy kaybı hızlanacaktır.”

 




Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,684 µs