3K formülü | " /> 3K formülü | "/>

En Sıcak Konular

Baykal'a karşı 3K formülü

31 Mart 2009 08:25 tsi
Baykal'a karşı 3K formülü 29 Mart Yerel Seçimleri'nden oylarını büyük ölcüde artıran CHP'de bu yükselişin sebebi olarak partideki 3K gösteriliyor. Seçim stratejilerini Genel Merkez'den bağımsız oluşturan CHP'nin İstanbul, Ankara ve İzmir adayları topladıkları oylar ile Baykal

Seçim stratejilerini Genel Merkez'den bağımsız oluşturan CHP'nin İstanbul, Ankara ve İzmir adayları topladıkları oylar ile Baykal'ı kuşattı. Kılıçdaroğlu, Karayalçın ve Kocaoğlu'nun kişisel gayreti, parti ortalamasının yaklaşık yüzde 15 üzerine çıkarak “Seninle olmuyor” mesajını gönderdi.

2004'teki yerel seçime göre CHP'nin oylarını yüzde 13 artıran Kemal Kılıçdaroğlu parti başkanlığı hakkındaki bir soruya 'Birikimleriyle bize örnek olan bir liderimiz var. Parti içinde asla çatışma istemem. Çatışma kültürünü CHP dışına çıkaracağız' diye anlamlı bir cevap verdi.

29 Mart Yerel Seçimleri'nden oylarını büyük ölcüde artıran CHP'de bu yükselişin sebebi olarak partideki 3K gösteriliyor. CHP'nin İstanbul adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara adayı Murat Karayalçın ve İzmir adayı Aziz Kocaoğlu'nun parti Türkiye ortalamasının en az 15 puan üzerinde oy alması, bu artışın Genel Merkez'in değil adayların kişisel gayretlerinden geldiği şeklinde yorumlandı. Siyaset bilimcileri, Genel Merkez'den bağımsız hareket eden hatta Baykal ile ters düşen bu 3 ismin yükselişinin seçimler ile sınırlı kalmayacağı görüşünde. Daha önce Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e karşı mücadele veren CHP lideri Baykal'ın bu kez Kılıçdaroğlu, Karayalçın ve Kocaoğlu üçlüsünü karşısına alacağı ifade ediliyor.

BAYKAL KONUŞTURMADI

Seçimlerden önce Genel Merkez politikalarına karşı sert çıkışı ve Baykal'a yönelik tavırları ile dikkat çeken İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanısıra İstanbul'daki mitingte söz alamayan Kılıçdaroğlu'nun kişisel oyunun parti ortamlamasının en az 15 puan önde bulunması, Karayalçın'ın “Baykalsız” stratejisinden beklenenin çok üstünde oy alması, 3K'nın Baykal'ı kuşatması olarak değerlendirildi.

ÇATIŞMA İSTEMİYORUM

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ilginç seçim değerlendirmesinde bulundu. Kılıçdaroğlu, gazecilerin “CHP liderini buldu mu?” sorusuna “O tür bir benzetme olur mu, olmaz mı o medyanın kendi yapacağı bir şey. Benim düşüncem, yapım böyle bir şeye uygun değil. Parti içinde böyle bir çatışmaya girmem. Bende çatışma kültürü yok” demekle yetindi.

Kılıçdaroğlu, “Bugün bazı gazetelerde sizinle ilgili 'CHP yeni liderini buldu' deniliyor. CHP Genel Başkanlığı'nı düşünüyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “CHP'nin başında saygıdeğer, olgun, bize yol gösteren, birikimleriyle bize örnek olan bir liderimiz var. Dolayısıyla biz İstanbul Anakent Belediyesi ile ilgili sorunlarımızı, çözümlerimizi dile getirdik. O tür bir benzetme olur mu, olmaz mı o medyanın kendi yapacağı bir şey. Benim düşüncem, yapım böyle bir şeye uygun değil. Ben çatışma istemem hiçbir zaman. Parti içinde çatışma asla istemem. Partimiz gerçekten de özellikle son yıllarda kendisine uygun bir çalışma metodunu izliyor. Herkesin görevi var, herkesin görev alanları var. O görev alanları içinde oturup çalışıyoruz, üretiyoruz, ürettiklerimizi paylaşıyoruz. Çatışma kültürünü CHP dışına çıkaracağız. Bu konuda kararlıyız.”

BAYKAL ZEHİRLER

Siyaset bilimciler 29 Mart 2009 yerel seçimlerini değerlendirdi. Yerel seçimde ortaya çıkan tabloda, ekonomik krize rağmen AK Parti'nin başarısını yinelediği şeklinde oldu. Öte yandan İstanbul'da CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da Murat Karayalçın ve İzmir'de Aziz Kocaoğlu'nun partiye oylarının 15 puan üstüne çıkmasıyla ilgili siyaset bilimciler, ilginç yorumlarda bulundu. Siyasette 3K dönemi diye nitelendirilen Kılıçdaroğlu, Karayalçın ve Kocaoğlu başarısından yeni bir lider mi yaratılıyor sorusuna siyaset bilimciler, Mustafa Sarıgül örneğini vererek, “Sarıgül gibi harcanmak istemezler. Ancak, Baykal bu partiden kendi isteğiyle gitmediği sürece 3K bile atılım yapamaz. Ama Baykal'a rağmen 3K yükselmesi var. Kazan kaldırabilirler ama kazan sadece kalkar. Baykal, yedirmez, zehirler” diye yorumladı

BASIN TOPLANTISINDA TEBRİK

“Kadir Bey'i tebrik ettiniz mi? Bu seçimler centilmence yapıldı mı?” sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, “Kadir Bey'i henüz tebrik etmedim. Etmeyi de düşünmüyorum, ama sizlerin önünde kendisini tebrik ediyorum. Geçen döneme rağmen, oyunu düşürmesine rağmen sonuçta başkan oldu. Kendisini tebrik ederim. Ama centilmence bir seçim olduğunu düşünmüyorum. Canlı yayına çıksaydı daha centilmence olabilirdi” diye konuştu. “Siz de bir Tuncelilisiniz. Tunceli'deki yardımlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, “İnsanlar oylarını parayla satmadıklarını gösterdiler” dedi.


Kılıçdaroğlu bir numara yapamaz

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülkü Arıboğan: 'Kılıçdaroğlu asla lider olamaz. Çünkü lider karizması yok. Ama Deniz Baykal'ın lider karizması var. Kılıçdaroğlu birinci adam olamaz. Kılıçdaroğlu, bir numara olacak insan değil. O görüntüyü vermiyor. Zaten 3Kbaşarısını yeni bir lider arayışı olarak değerlendirmedim. Ekonomik kriz ortamında muhalefet partilerin ciddi oy patlaması beklenirken, AK Parti'nin oylarını koruduğunu gördük. Yine de MHP ve DTP atak yaptı gibi görünüyor.


3K Sarıgül'ün durumuna düşmek istemez

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni: CHP liderini epey zamandır arıyor. Mustafa Sarıgül ortaya çıktı. Deniz Baykal onu nasıl harcadı. Bu aday lar da Sarıgül örneğini düşünerek, yeni bir lider olarak ortaya çıkmazlar. Sarıgül'ün durumuna düşmek istemezler. CHP'de oylar kişiselleşti. Burada CHP'ye baktığımızda kesinlikle adayların başarısı, Baykal'ın değil.


Baykal partiyi 3K'ya yedirmez, zehirler

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin 3 ay gibi kısa bir sürede neler yapabileceklerini ortaya koydu. Deniz Baykal'ın artık kan tazelemesi gerekiyor. 3K'nin başarısı seçimde muhakkak. Kılıçdaroğlu, Karayalçın ve Kocaoğlu CHP'ye dönüşüm mesajı verdi. Ancak, Baykal bu partiden kendi isteğiyle gitmediği sürece 3K bile atılım yapamaz. Ama Baykal'a rağmen 3K yükselmesi var. Kazan kaldırabilirler ama kazan sadece kalkar. Baykal, yedirmez, zehirler.


Seçimde kaybedip kurultayda kazanıyor

CHP lideri Baykal'ın bugüne kadar bütün siyasi rakiplerini kurultaylar ile yenmeyi başarmasına rağmen, 29 Mart yerel seçimlerinde çıkan sonuçlar sayesinde koltuğu kaybedebileceği belirtiliyor. Çünkü CHP'nin bu yerel seçimlerde İstanbul, İzmir ve Ankara dikkate alınmadığında oyları yüzde 20'in altında bulunuyor. Yerel seçimlerde İstanbul'da Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de Aziz Kocaoğlu ve Ankara'da Murat Karayalçın'ın seçime girdikleri illerde aldıkları oylar CHP ortalamasının çok üzerinde oldu.

Önümüzdeki günlerde CHP içinde ciddi Baykal'a karşı ciddi bir muhalefetin yükselmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu, Karayalçın ya da Kocaoğlu'nun istememesi durumunda Baykal'ın koltuğu kaptırabileceği belirtiliyor.

yenişafak



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,351 µs