nasıl bildi? | " /> nasıl bildi? | "/>

En Sıcak Konular

ABD bu sonuçları nasıl bildi?

31 Mart 2009 07:55 tsi
ABD bu sonuçları nasıl bildi? 


Türkiye’de Tarhan Erdem yanıldı… Ancak Washington yanılmadı… Bugün açıklanan ancak detayları daha önce iyibilgi’de yer alan bir rapor seçim sonuçlarını net tahmin etti. Üstelik olası siyasi dalgalanmaları işaret ederek…

Türkiye’de Pazar günü yapılan yerel seçimler Washington’un da gündeminde… Hafta içinde çeşitli kurumlarda seçim sonuçları masaya yatırılacak ve uzmanlar Türkiye’nin yeni oluşan siyasi fotoğrafını çekmeye çalışacak.

Ancak seçimlere yönelik ilgi bu hafta başlamadı. Zira bugün açıklanacak olan Türkiye-Amerikan ilişkileriyle ilgili CSIS raporunun geçtiğimiz hafta basına sızan detayları seçim sonuçlarıyla ilgili önemli iki öngörü içeriyordu.

Bu öngörülerden bir tanesi seçim sonuçlarına ilişkindi. Raporda aynen şöyle deniyor: Yerel seçimlerin galibi yine AKP olacak. Ancak CHP, MHP ve SP de güçlenecek.

Seçim sonuçları değerlendirildiğinde CSIS’ın hedefi tam on ikiden vurduğu söylenebilir. CSIS’in seçim sonuçlarıyla ilgili ikinci tahmini de doğudaki seçmenlerin tercihleriyle ilgili… Rapor şunu söylemişti: Başbakan Erdoğan askeri operasyon ve demokratik açılımlar arasında bir denge politikası izlemeye çalıştı. Ancak son zamanlarda Kürt sorununda daha sert bir tavır takınıp askere yaklaştığını izliyoruz. Bu da AKP'nin Kürt oylarında azalmaya yol açıp DTP'nin oyunu artıracaktır.

Anayasa çalışmaları rafa kalkabilir

Türkiye’de yerel seçimler yapılmadan kısa bir süre önce tamamlanan ve özeti basına sızan raporun öngörüleri böyleydi. CSIS raporunun öngörülerinin gerçekleştiği söylenebilir. Peki, raporun Türkiye’nin geleceğine ilişkin analizleri?

Raporun göze çarpan ilk yorumu Türkiye’nin belirsizliğe sürüklenebileceği endişesi taşıyor. İstikrar ile ilgili satırlar şöyle: “Türkiye uzun bir istikrar döneminden sonra belirsizliğin hakim olduğu bir sürece sürüklenebilir. Ülkenin geleceği laik ve dindar güçler arasındaki çekişme ile dış faktörler, ekonomik kriz ve AB liderlerinin Türkiye ile ilgili alacakları kararlar tarafından belirlenecek.” Öte yandan Anayasa değişikliğine de değinen raporda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “laiklik karşıtı olma” kararına değiniliyor ve AK Parti’nin bundan sonra daha temkinli hareket ederek ciddi bir anayasa değişikliğine gitmeyeceği belirtiliyor.

Diğer yandan AK Parti’nin toplumun dini duygularına hitap ettiğinin altı çizilirken iktidarını kaybettiğinde yerine gelecek partinin de toplumun dini duygularını karşılamak durumunda kalacağı ileri sürülüyor. Ancak raporun öngörülemez dediği şey şu: Laik sistem ve artan dindarlığın nasıl uzlaşacağı ile ilgili bir çözüm ufukta görünmüyor.

İyibilgi.com

 

 



Bu haber 1,611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,635 µs