fotoğrafı | " /> fotoğrafı | "/>

En Sıcak Konular

29 Mart'ın fotoğrafı

30 Mart 2009 19:20 tsi
29 Mart'ın fotoğrafı Türkiye genel seçim havasında geçen bir yerel seçimi geride bıraktı. Nerede kim kazandı haberlerinden bir parça başınız dönmüş olabilir. İşte kuşbakışıyla 29 Mart seçimlerinin toplu bir özeti ve siyasi parti temsilcilerinin görüşleri...

AKP yerel seçimlerin galibi, ancak 2004 ve 2007'deki gücünü koruyamadı. CHP kıyı şehirlerde, MHP de Ege'de öne çıktı. DTP, AKP'nin iddiasına karşın Diyarbakır'ı kaptırmadı; başka bazı illeri de aldı. Seçimin dikkat çeken sonuçları şöyle:

AKP, belediye başkanlığında yüzde 40,1 oy oranıyla seçimden birinci çıktı. 45 ilde belediye başkanlığı kazanan AKP, buna karşın Adana, Antalya, Tekirdağ, Siirt ve Şanlıurfa'nın da aralarında olduğu 18 ilde belediye başkanlığını kaybetti.

Seçimde yüzde 28,18 oy oranı çıkaran CHP ise 2004 seçimlerine göre 5,5 puan artış sağladı. Türkiye genelinde 13 ilde belediye başkanlığı kazanan CHP bunlardan 5 ili diğer partilerden aldı. CHP Trabzon’da ise belediye başkanlığını AKP'ye bıraktı. Türkiye geneline bakıldığında CHP, kıyı kentlerde oy oranını artırarak belediye başkanlıklarını kazandı.

Yerel seçimlerin en dikkat çekici çıkışını MHP yaptı. 10 ilde belediye başkanlığı kazanan MHP, bunlardan 8'ini diğer partilerden aldı. Buna karşın Iğdır'ı DTP'ye Niğde'yi de AKP'ye kaptırdı.

Yerel seçim sonuçlarının, Türkiye genelinde çok partili bir resmi ortaya çıkardığı görüldü. Yüzde 4,98 ile 2004 seçimlerine göre 1 puan düşüş gösteren DTP, Diyarbakır ve Iğdır dahil 8 ilde belediye başkanlığını aldı. DTP bu seçimde belediye başkanlıklarına geçmiş seçime göre üç il daha eklemiş oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre DSP Eskişehir ve Ordu'da; Demokrat Parti Yalova'da belediye başkanlıklarını kazandı. Şanlıurfa'da ise AKP'nin aday göstermediği Eşref Fakıbaba bağımsız aday olarak seçimin galibi çıktı.

SEÇİMİ NASIL YORUMLADILAR
İktidar ve muhalefet seçim sonuçlarını kendileri açısından başarı olarak yorumluyor. İşte Meclis'te temsil edilen siyasi partilere göre sandıktan çıkan sonuç.

Hüseyin Tanrıverdi / AKP Genel Başklan Yardımcısı
Halkımız AKP'ye güvenini ve politilkalarının benimsediğini ortaya koydu. Ancak eksikliklerimizin olduğunu da söyledi, yani mesaj verdi. Acaba görünmeyen bir el yüz sırf AKP'nin başarısını, AKP'nin uyguladığı şeffaf politikalardan rahatsız mı oldu?

Mustafa Özyürek / CHP Genel Saymanı
Seçmenin mesajı özellikle AKP açısından çok net bir uyarı. Bu mesajlar bir ölçüde yerine ulaştı ama AKP bana göre beklenenin ötesinde bir noktada durabilmistir. Bu seçim iki ay sonra yapılsaydı AKP gerçekten perişan olurdu.

Cihan Paçacı / MHP Genel Sekreteri
Tek parti iktidarı, tek adam iktidarına karşı bir sarıkart gösterildi. İkincisi muhalefet yok diyenlere karşı millet itiraz etti. ‘Hayır muhalefet var ve ben muhalefeti güçlendireaceğim’ dedi. MHP bu seçimlerden ciddi bir başarı elde ederek çıkmıştır.

Ömer Vehbi Hatipoğlu / SP Genel Başkan Yardımcısı
Bizi medyanın, bir çok çevrenin, diğerleri hanesinde gördüğü siyaset bitti. Saadet Partisi bu seçimde ‘ben varım’ demiştir ve Türk siyasetinin 4. partisi olarak sisteme entegre olmuştur.

ntv



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs