En Sıcak Konular

İtalyan basını oy kaybını Erdoğan'a bağladı

30 Mart 2009 16:16 tsi
Türkiye'de yapılan yerel seçimlere İtalya basınında geniş yer verildi. Haberlerde, AKP'nin oy kaybetmesinin ana nedeninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğu öne sürüldü.

Corriere della Sera, ‘Erdoğan'ın zaferi eksik kaldı, iktidar partisi geriledi' başlığıyla verdiği haberde, “AKP yerel seçimlerde önde gidiyor ama beklediğinin altında oy aldı. Bazı kentlerde kontrol sağlanamadı 6 kişi öldü” diye yazdı. Gazetenin Türkiye ve Ortadoğu sorumlusu Antonio Ferrari tarafından hazırlanan haberde, “Erdoğan'ın iyileşmez optimizmi buğulandı. AKP kazandı. Ancak fark Erdoğan'ın beklentisinin çok altında geldi. Galibiyet maskesi altına gizlenen bu önemli kaybedişin nedenleri ekonomik kriz, iktidara yakın olmayan basın kuruluşlarıyla olan ‘savaş’, Erdoğan'ın eleştirilere hoşgörüsüzlüğü ve kendini beğenmişliğidir” yorumuna yer verildi.

Haberde farklı illerde karşıt görüşlü partililer arasında görülen olayların gölgesinde geçen seçimlerin ‘ölüm getirdiği' belirtilirken özellikle Güneydoğu Anadolu'da provokasyon sonucu çıkan kavgalarda en az 6 kişinin öldüğü, 50'den fazla kişinin yaralandığı belirtilirken, aranan 590 kişinin oylamaya katılma arzuları nedeniyle sandık başında yakalandığı vurgulandı.

La Repubblica Gazetesi'nde ‘Türkiye'de düzensiz seçim. Erdoğan yendi ama partisi oy kaybetti' başlığı kullanıldı. Haberde, AKP'nin ilk parti konumunu koruduğu belirtilerek, “Erdoğan sonuçtan rahatsız. 7 yıldan sonra partisinin kan kaybetmesinin vicdan hesabıyla karşı karşıya. Olası nedenlerden biri, işsiz kalan binlerce kızgın işçinin, her şeye rağmen krizin Türkiye'den teğet geçtiğini iddia eden Erdoğan’a ceza vermek istemesi. Bunun yanında binlerce radikal İslam yandaşının, İslami köklerini yadsıyan başbakan tarafından aldatıldığını hissetmesiydi” yorumu yapıldı. Haberde 6 kişinin öldüğü ve 50 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

La Stampa gazetesinde Türkiye’deki yerel seçimlere tam sayfa ayrıldı. ‘Türkiye, Erdoğan’ı frenledi' başlığı kullanılırken, üst başlıkta, ‘Hükümet düzensizliği engelleyemedi ve olaylara erken müdehale edemedi' ifadesi kullanıldı. Ayrıca haberde, “Türkiye bu seçimleri düzensizliğiyle hatırlayacak. Son saniyeye kadar bazı yerlerde galip hala tespit edilememişti ve gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar yaşandı. Erdoğan’ı üzerinde en çok durduğu Kürt seçmenler yanılttı. Sonuç AKP'de tokat etkisi yarattı. Özellikle bu bölgede polemiğe neden olan beyaz eşya yardımından sonra. Başbakanla kaosta olan Hürriyet Gazetesi’nin ‘Beyazeşya yardımı yetmedi’ yorumunu haklı çıkarttı. Gösterinin en önemli noktası İstanbul’da sonuç son oylarla belli oldu. Bu da Erdoğan’ın güçlü ama yenilebilir olduğunu gösterdi” dedi.

Ülkede sol kanadın sözcülüğünü yapan L'Unita gazetesinde ise, ‘Erdoğan yendi ama oy kaybetti, İstanbul başa baş' başlığı kullanıldı. Gazedete kaybın nedenlerinden birinin Ergenekon soruşturmasının giderek gerçeklik ve haklılığını yitirmesi, olayın halk tarafından aldatmaca olarak algılanmaya başlanması olduğu öne sürüldü.



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs