manşet atmayız! | " /> i" /> manşet atmayız! | "/> i"/>

En Sıcak Konular

Bu habere manşet atmayız!

30 Mart 2009 15:40 tsi
Bu habere manşet atmayız! Evet, kesseniz bu habere manşet atmayız. Çünkü gazetelerin seçim sabahı manşetlerine açtık ağzımızı yumduk gözümüzü. Bu habere manşet atıp, iyibilgi okurundan, ‘siz kendi manşetinize bakın’ diye zılgıt mı yiyelim? i

Biraz gazetecilik yapmak ister misiniz? Daha doğrusu gazeteleri değerlendirmek. Seçim sabahı atılan manşetlere bolca gülüp, az kızarak, ama yoğun eleştirerek bir karne çıkardık. (Rakamlar bizim verdiğimiz notlardır ama siz serbestsiniz.) Elinizi korkak alıştırmayın. Para verip alıyorsunuz, notunuzu bol keseden vermeyin!

İşte seçim sabahı yayınlanan tüm ulusal gazetelerin manşetleri ve bizim kritiklerimiz. "Siyasetlerine zerre bakmadan", sadece “gazetecilik ve yaratıcılıkları” üzerinden değerlendirdik.

Siz de bunu yapın. Her gazete veya seçtiğiniz gazete için hem eleştirinizi yapın, hem notunuzu verin. Seçim sonrası biraz da eğlenelim değil mi?

HÜRRİYET

Üst Manşet: “Sandıktan uyarı” – Seçim sabahı atılabilecek (bu sonuçlara göre) en yavan başlık.  Herkes bu başlığı atabilirdi. (2)

Alt Manşet: “Gandi’nin Yükselişi”. Tamam bu iyi. Yaratıcı ve şaşırtıcı. İçerdiği politik gönderme ve kamuoyunun Kılıçdaroğlu’nu tanımlama biçimlerinden biri olarak da nabız tutuyor! (7)

SABAH

Üst Manşet: “Kıran kırana” –İstanbul seçimleri için atılmış bir başlık. Durumu tespit ediyor ama bu da yavan. Allah bilir yazı işleri masasında “Başabaş”ı önerenler de olmuştur. Olmamış. (3)

Alt Manşet: “Krizin etkisi” – İyice felaket. Bunu kim söylüyor? Sabah mı? AKP mi? (2)

MİLLİYET:

Üst Manşet: “Seçmenin manşeti” – Bu nedir Allah için? Yani şunu diyor Milliyet yazı işleri, “biz başlık bulamadık, siz bir zahmet doldurun”. İyi gazete parasını da siz verin bize o zaman! (0 desek harcanan mürekkebe, kağıda haksızlık olacak: 1)

Alt Manşet: “Ve İstanbul nefes kesti” – Ne diyelim bilmiyoruz ki? Seçimler Milliyet’i hayli yormuş. Merakımız şu; bağlaçtan önceki cümle ne olabilir ki? (2)

POSTA:

Üst Manşet: “Halk AKP’yi teğet geçti” – Bravo. Budur işte. Hem yaratılıcık var hem de seçim sonuçlarını anlatıyor. Ve yine halkın bildiği bir espri var burada. (8)

Alt Manşet: “Sürprizler CHP’den” -  Eh! Üst manşetin altında ezilmiş. Diğer gazetelerin başlıklarındaki “donma”ya göre daha hareketli ama en çok (3) eder.

AKŞAM:

Manşet: “Sandık Törpüsü” – Tamam ama, “dert anlatılamamış”. Ne demek isteniyor belli değil. Her okura promosyon olarak, haberi açıklaması için manşeti atan arkadaştan bir tane verirseniz kurtarır. Yine de 5.

BUGÜN:

Üst Manşet: “Sandıklardan sürpriz çıktı”.
Alt Manşet: “İstanbul’da Müthiş Yarış” – İkisine birden yorum yazalım; yoksa yazmasak mı? En iyisi notunuzu verelim, bir daha çalışıp öyle gelin: (3)

CUMHURİYET:

Manşet: “Sandıktan uyarı çıktı” – Cık! Bunlar yapamayacak bunu. Bu ne kuruluktur. Manşet bu ya. Hani Cumhuriyet’e yakışır olsun yine, frapan başlıklar olmasın ama... En iyisi bırakın dağınık kalsın (3)

HABERTÜRK:

Üst Manşet: “Seçmenin Mesajı” – Bırrrr! Yeter ya. Yeni gazete heyecanına yakışıyor mu? (3)

Alt Manşet: “Sandık CHP’ye yeni lider çıkardı” – OK! Durumu tespit eden değil, ne anlamamız gerektiğini, hatta gelecekte olanı söyleyen bir başlık. Hem derdini anlatıyor hem analiz yapıyor. Güzel. Hani parlak değil ama tam olarak işe yarar. (7)

BİRGÜN:

Manşet: “AKP sadakasını seçmen yutmadı” – Onu geçelim bir kalem. Bu olmaz. Haber mi veriyorsunuz muhalefet bildirgesi mi veriyorsunuz? Önce gazetecilik. Bırakın fikirlerini köşe yazarlarınız söylesin. Siz haberi verin...Tutmaz. (2)

MİLLİ GAZETE:

Manşet: “Dehşet Kareleri” (Merhum Muhsin Yazıcoğlu’nun düşen helikopterinden görüntüler) – Yani.. Tamam ama seçimi görmemek ne anlama geliyor? Bu fotoğraflar logo üzerinden görülüp, içeride sayfa sayfa verilebilir. Bu durumda ne manşeti değerlendirmek mümkün ne de Milli Gazete’nin seçimi nasıl gördüğünü? Görmemiş çünkü. Seçim yok Milli Gazete’ye göre. Gazetecilik sorunu var ortada. (2)

GÜNEŞ:

Manşet: “Türkiye ‘one minute’ dedi” – Ah bir de seçimlerde Radikal’le aynı elbiseye giymiş kadınların durumunu düşmeseydiniz. Başlık iyi. Seçim sonuçlarını tam yansıtmıyor (çünkü “one minute” sadece “bir dakika” demek değil. Aynı zaman “dur/bekle” demek. Oysa seçmen AKP’ye “dur” demedi.) Ama yaratıcılık harika. Dediğimiz gibi bir de Radikal’le pişti olmasaydınız! Ama yapacak bir şey yok. (6)

RADİKAL:

Manşet: “Halk ‘one minute’ dedi” – Yukarıda ne yazıyorsa aynısı. Tabii puan da öyle. (6)

SÖZCÜ:

Manşet: “AKP’nin Oyu Eridi” -  Doğru. Eridi. Ama manşette öyle. (3)

STAR:

Manşet: (AKP/Erdoğan) “Güven Tazeledi” – Valla kusura bakmayın. Yaratıcılık hak getire ama üstüne de biraz taraflı olmuş. Yine aynı hata. Gazetecilik bunu kabul etmiyor işte. Haber nerede? Yani taraflı tarafsız tüm gazeteler partiler açısından sonuçların ne anlama geldiğini göstermeye çalışmışlar. Siz? (3)

TAKVİM:

Manşet: “Nefes nefese” – Bu “nefes” meselesi nedir? Milliyet’te de vardı. Sadece İstanbul’u anlatıyor. Az renkli sayalım: (4)

TARAF:

Manşet: “Seçmenden ‘two minute’” – Tahmin ettiniz herhalde başka gazetelerin “one minute” diyeceğini. E, iyi. İyi de, o “iki dakika” ne? Yani: “seçmen daha dur demedi ama demesine bir dakika var” mı diyorsunuz? Öyle ise-biraz zorlama ama-notunuzu kırmayalım: (5, geçer)

VAKİT:

Manşet: “Oylar Adaylara” - ???? Başka kime olacaktı ki? Tabi anladık canım; “Bu yerel seçim. Partilere, AKP’ye değil bu oylar” diyorsunuz. Yine taraflı ama ambalaj iyi. Yemedik ama lezzetli görünüyor! (5).

VATAN:

Manşet: “Sandıktan AKP’ye uyarı çıktı” – Biri bizi vursun da bu acıdan kurtulalım. Dümdüz manşet olmaz ki! Haberi veriyor ya yeter denmiş. Biz de (4) yeter de artar diyoruz.

TÜRKİYE:

Manşet: “Millet istikrara ‘Devam’ dedi” – Ama biz size “tamam” diyeceğiz. Seçim sonuçlarından bu mı çıktı? AKP’ye verilen oyları “devam” olarak okuyabilirsiniz. Ama istikrar kelimesini-öyle olsa bile-cümleye eklediğinizde “gazeteci terazisi” bozuluyor. O zaman manşete verilecek puan da bozuluyor. (3)

YENİ ŞAFAK

Manşet: “Krize Rağmen Güvenoyu” – Keşke Zaman gibi yapsaydınız. (4)

ZAMAN:

Manşet: “Her partiye ayrı mesaj” – Dosdoğru bir anlatım. Yaratıcılık zayıf ama haber ve sonuçları yansıntma kalitesi yüksek. Mesaj çok iyi anlatılmış. Az kuru ama işi tamamen görür. (6)



Bu haber 2,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,220 µs