En Sıcak Konular

Seçim bitti sıra reformlarda

30 Mart 2009 10:47 tsi
Yerel seçimlerin ardından yurt dışındaki dikkatler, AKP hükümetinin seçim sonrası atacağı adımlara odaklandı.

Türkiye’de beklendiği gibi AKP’nin farkla birinci çıktığı yerel seçimlerin ardından yurt dışındaki dikkatler, AKP hükümetinin seçim sonrası atayacağı adımlara odaklandı. AKP hükümetinden, özellikle IMF ile anlaşma yapması, AB’nin beklendiği kritik siyasi reformları gerçekleştirmesi, Kürtlere yönelik açılımın sürmesi ve Ermenistan ile diplomatik ilişkileri kurulması ve sınırın açılması gibi “büyük” beklentiler bulunuyor.
Yurt dışındaki başkentlerde adeta bir “genel seçim” havası geçtiği düşünülen, ekonomik krizden ne ölçüde etkileneceği merak edilen ve AKP’nin halktan aldığı yetkinin tazelenmesi açısından büyük önem taşıdığı düşünülen yerel seçimlerin sonrası dönem için Erdoğan hükümetinden önemli beklentiler var.
İlk olarak geçen yılın ilkbahar aylarından bu yana gündemde olan ancak başta yerel seçimler olmak üzere çeşitli faktörlerin nedeniyle bir türlü sonuçlandırılmayan, IMF ile yeni stand-by anlaşması meselesinin, seçim sonrası zaman kaybedilmeyen karara bağlanacağı umuluyor. Ekonomik kriz ortamında böyle bir adım atılması Türk ekonomisi açısından büyük önem taşıdığı inanılıyor.

-SİYASİ REFORMLAR-

Başta Brüksel’de olmak üzere, AB başkentleri ve Washington’da artık Erdoğan hükümetinin, uzun bir süreden beri geciktirdiği bazı kritik “siyasi reformlar”ı ele alacağı beklenti ve talebi de bulunuyor. Gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, gerekse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptıkları son Brüksel ziyaretleri sırasında bu beklentileri güçlendirecek sözler söyledikleri kaydediliyor.
AB yolunda Türkiye’nin mutlaka gerçekleşmesi istenen başlıca “siyasi reformlar”ın arasında Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası değişiklikleri, yargı ve ifade özgürlüğü reformları ve Ombudsman sıralanıyor. Bunun yanısıra, hükümetin, AB başkentlerinde destek verilen ancak yetersiz bulunan, Kürtlere yönelik açılımın sürmesi de isteniyor. Azınlık hakları konusunda ise Ruhban Okulu’nun açılması, özellikle ABD Yönetimince sık sık dile getirilen taleplerden birini oluşturuyor.
Ankara’nın önümüzdeki dönemde Ermenistan ile yakınlaşmada önemli adımlar atması da beklentisi var. Bu çerçevede, ABD Başkanı Barack Obama’nın 5-7 Nisan günlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyaretin ardından ve 24 Nisan’dan önce bazı adımların atılabileceği öne sürülüyor. Ancak kısa vadede beklenen adımların, diplomatik ilişkilerin kurulması ve ortak sınırın açılması gibi “radikal” önlemleri içermesi umudunun gerçekleşmeyebileceği de ifade ediliyor.



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs