Dünya basını, sonuçları nasıl gördü? | " /> Dünya basını, sonuçları nasıl gördü? | "/>

En Sıcak Konular

Dünya basını, sonuçları nasıl gördü?

30 Mart 2009 10:23 tsi
Dünya basını, sonuçları nasıl gördü? Seçim sonuçları dünya medyasında geniş yankı buldu.

Dünyanın önde gelen basın ve yayın kuruluşları, AK Part'nin seçimlerden birinci parti olarak çıktığını belirttikten hemen sonra, bu sonuçların AK Part'ye uyarı niteliğinde olduğunun altını çizdi. Medyanın bir bölümü sonuçları ekonomik krize bağlarken, bir bölümü de AK Part içinde arttığı öne sürülen yolsuzluklara işaret etti.

NEW YORK TIMES

“Seçim sonuçları Başbakan Tayyip Erdoğan'ın partisine uyarı mesajı gönderdi. AKP, az bir farkla da olsa seçimlerden galip çıktı, ancak özellikle büyük şehirlerde geriledi. Gözlemciler, AKP'deki gerilemeyi, ekonomik gerilemeye ve iktidardaki parti içinde artan yolsuzluklara bağlıyor. AKP, İzmir, Adana ve Diyarbakır gibi çok önem verdiği büyük şehirleri de kaybetti.”

BBC

“Başbakan Erdoğan'ın partisi, büyük şehirlerde önemli gerileme yaşadı. İki yıl önceki ezici zaferden sonra, bu sonuçlar oldukça sönük kaldı. AKP, Diyarbakır ve İzmir gibi çok önem verilen şehirlerde başarısız olurken, İstanbul ve Ankara'da kıl payı bir galibiyet yakaladı. Erdoğan, seçim sonuçlarını kendileri açısından alınması gereken bir ders olarak niteledi.”

LOS ANGELES TIMES

“Türkiye'nin İslami eğilimli iktidar partisi yerel seçimleri kazanmakla birlikte, önceki seçimlere göre gerileme gösterdi. Başkan Obama'nın ziyaretinden bir hafta önce gerçekleşen oylama, Türkiye'de İslamcılarla laikler arasındaki mücadelenin keskinleştiğini gösteriyor. Laiklerin oylarını artırmasında ekonomik krizin de önemli payı var. Başbakan Erdoğan, seçim sonuçlarından gerekli dersi çıkartacaklarını söyledi.”

CNN

“Gayri resmi sonuçlar, AKP'nin oylarının bir bölümünü diğer İslamcı parti Saadet Partisi ile Kürt milliyetçi partisine kaptırdığını gösteriyor. AKP'nin gerilemesinde, AB konusundaki sözlerini tutmaması da önemli rol oynadı. Sandık başına giden birçok seçmen istemeyerek de olsa AKP'ye oy verdiklerini söylerken, bazıları AKP'ye oy vermekle birlikte gerekli uyarıyı da yaptıklarını söyledi.”

EL CEZIRE

“İktidarda AKP seçimden galip çıkmakla beraber, Başbakan Erdoğan'ın beklediği açık zaferin çok gerisinde kaldı. İktidardaki AKP, 2002 yılından beri ilk kez gerileme gösteriyor. AKP'nin gerilemesinde büyük işsizlik ve ekonomik kriz önemli rol oynadı. Erdoğan, seçimden önce güneydoğuda oldukça sıkı bir kampanya yürütmüştü. Ancak buralarda da umduğunu bulamadı.”

FINANCIAL TIMES

“Türkiye'de yerel seçimleri iktidardaki AKP kazandı. Ancak seçimleri hem kendisi hem de belediye başkanları için bir tür referandum olarak gören Başbakan Erdoğan umduğunu bulamadı. AKP seçim sonrasında yapmayı düşündüğü reformları kuvvetle destekleyecek bir zafer de yakalayamadı.”

DEUSCHE WELLE

“Seçmen AKP'yi uyardı. Oyların yüzde 75'inden fazlası sayıldı. Buna göre Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) oyları yüzde 39'da kaldı. Böylece AKP, oyların yüzde 46'sını elde ettiği 2007 seçimlerine kıyasla önemli bir oy kaybı yaşadı.”

HOLLANDA RADYOSU

“Başbakan Tayyip Erdoğan'ın partisi seçimlerden birinci parti olarak çıkmakla beraber eski desteğini büyük ölçüde kaybetti. Erdoğan, seçimlerden gerekli dersi çıkaracaklarını söyledi. Ancak bu yılki seçimlere şiddet damgasını vurdu. Ülkenin, Kürtlerin çoğunlukta olduğu doğu ve güneydoğu bölgelerinde 5 kişi öldü, en az 90 kişi yaralandı.”

ABC

“İktidardaki AKP seçimlerden galip çıkmakla beraber, zayıf ekonomi sonucunu gösterdi ve Tayyip Erdoğan, ülkenin AB sürecini kolaylaştıracak reformlar için gereken kesin zaferin epeyce gerisinde kaldı. AKP, seçim kampanyası sırasında çok asıldığı Diyarbakır ve İzmir'i yine alamazken, İstanbul ve Ankara gibi kilit önemdeki şehirlerde de geriledi. Erdoğan, sonuçlardan gerekil dersi çıkartacaklarını söylerken, kabinede bir revizyonun da söz konusu olabileceğini belirtti.”



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,239 µs