En Sıcak Konular

Saddam Hüseyin toprağa verildi

0 0 0000 00:00 tsi
Saddam Hüseyin toprağa verildi Dün sabah idam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, bu sabah toprağa verildi. Peki, Saddam nerede gömüldü. İşte Saddam'ın gömüldüğü yer ve cenaze merasiminden notlar...

Dün sabah idam edilen Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin doğduğu Avja köyünde toprağa verildi. Cenaze törenine yaklaşık 100 kişi katıldı.

'Elbu Nasır' aşiretinin lideri Ali El Nida, devrik liderin, bu sabah erken saatlerde, Tikrit kasabası yakınındaki Avja köyünde toprağa verildiğini açıkladı.
 
Görgü tanıklarına göre Saddam Hüseyin, 2003'teki ABD operasyonunda öldürülen oğulları Uday ve Kusay'ın yanına gömüldü.

Son olarak da devrik liderin, daha önceki açıklamaların aksine, oğullarının yanına gömülmediği belirtildi.
 
Ailesi, devrik liderin, Sünni direnişinin kalesi Ramadi'de gömülmesini istemişti.
Saddam Hüseyin'in idamına ilişkin yeni görüntüler ise internette yayınlandı.
 
Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, idama tanıklık edenler, Saddam Hüseyin'e "cehenneme git" diye bağırdı. Devrik lider ise onlara "erkek olun" diye yanıt verdi.
 
Devrik liderin Kelime-i Şehadet getirmeyi bitirmesi de beklenmedi.
 
24 yıllık yönetim

Irak'ı 24 yıl demiryumrukla yöneten Saddam, üç yıl önce ABD müdahalesiyle devrilmişti. 69 yaşındaki Saddam Hüseyin'in idam cezası dün başkent Bağdat'ta infaz edildi.
 
İdama bir doktor, bir avukat, bir imam ve bazı yetkililer tanıklık etti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki de infaza bir temsilcisini gönderdi. İnfaz, daha önce söylendiği gibi, Kurban Bayramı'ndan ve yeni yıldan önce gerçekleşti.
 
El Maliki, idam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin'in yandaşları olan Baasçılara politikaya katılmaları çağrısında bulundu.
 
Saddam Hüseyin'in dün asılması kararlaştırılan üvey kardeşi Barzan El Tikriti ile Avad El Bender'in infazının ise bayramdan sonraya bırakıldığı belirtildi.
 
İdamın görüntüleri yayınlandı

Devrik liderin idamından ilk görüntüler ise Irak Devlet Televizyonu'nda yayınlandı. Görüntülerde, siyah palto ve pantolon giyen Saddam Hüseyin'in yüzünün örtülmesini istemediği, bunun üzerine siyah bez torbanın boynuna sarıldığı ve daha sonra ilmiğin boynuna geçirildiği görüldü. İdam görüntülerinin ardından Saddam'ın cesedinin görüntüleri de yayınlandı.

Saddam'ın son sözleri
 
Saddam Hüseyin'in idamından önceki son sözleri, "Birlik içinde kalın" oldu. İnfazda hazır bulunan hakim Münir Haddad, Saddam'ın asılmadan önce, "Umarım birlik içinde kalırsınız. Sizi uyarıyorum: İran koalisyonuna güvenmeyin, bu insanlar tehlikeli" dediğini söyledi.
 
Haddad, Saddam Hüseyin'in asılmadan önce ayrıca kimseden korkmadığını söylediğini de açıkladı.
 
İnfazda hazır bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai de elinde bir Kur'an bulunan Saddam Hüseyin'in bu Kur'an'ın birine gönderilmesini istediğini, yetkililerin bu kişinin isim ve adresini aldıklarını ve Kur'an'ı göndermeye söz verdiklerini belirtti.
 
El Rubai, son anlarla ilgili olarak, "Korkma demek için bana dönmesi garip bir his uyandırdı" dedi ve infazın Bağdat'ta ancak yeşil bölge dışında yapıldığını ifade etti. İdamın gerçekleştiği yeri söylemeyen El Rubai, Saddam Hüseyin'in Iraklılara teslim edilmesinden darağacına kadar herşeyin filme çekildiğini ve bu filmin gösterilip gösterilmemesinin de siyasi bir karar olduğunu bildirdi. 
 
CNNTurk



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,596 µs