arızalandı! | " /> arızalandı! | "/>

En Sıcak Konular

YSK'nın bilgisayar sistemi arızalandı!

29 Mart 2009 22:35 tsi
YSK'nın bilgisayar sistemi arızalandı!  

Gizli elin oyunu devam mı ediyor? TC kimlik no zorunluluğuyla başlayan kaotik ortam, bilgisayar sisteminin arızalanmasıyla zirve yaptı. Acaba CHP adaylarının yaptıkları açıklamalar bir perde mi? Ak Parti'nin başarısından memnun olmadığı için devreye gire

Antalya’nın merkez Kepez İlçe Seçim Kurulundaki bilgisayar sistemindeki arıza yüzünden, seçim sonuçları girilemiyor. Kepez-1 ve Kepez-2 seçim kurullarının bulunduğu Hızır Reis Ticaret Meslek Lisesinde bilgisayar sistemlerinde arıza meydana geldi. Kepez-1 ve Kepez-2 Seçim Kurulları, Yüksek Seçim Kurulunun Seç-Sis sistemine girilemediğini, sistemdeki arızanın giderilmesi için teknik ekibin
gelmesini beklediklerini ifade ettiler.

Bu arada, Seçim Kuruluna gelen sandık kurulu başkanları, belgelerini Seçim Kuruluna teslim ettikten sonra Seçim Kurulundan ayrılıyorlar.

İSTANBUL'DA SİSTEM ÇÖKTÜ

İstanbul’un bazı ilçelerinden Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sistemine veri gönderilemiyor. Başta Bağcılar, Güngören, Başakşehir
 ve Üsküdar olmak üzere İstanbul’un pek çok ilçesinden YSK sisteminde yoğunluk oluştuğu için veri aktarılamıyor.
 
Sorunun giderilmesi için YSK tarafından çalışma yapıldığı, aynı sorunların birçok ilde yaşandığı  öğrenildi.

İZMİR

İZMİR'de yerel seçimlerin ardından oy sayımı ve tasnif işlemleri Yüksek Seçim Kurulu'nun bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle fiyaskoya uğradı. İl genelinde yaşanan sorun nedeniyle oy pusulalarının konulduğu çuvallar, ilçe seçim kurullarına geç ulaştı, bilgisayardan sayım yerine görevlilerin cep telefonlarını hesap makinası gibi kullanıp sayım yapmaya çalıştı.

Yerel seçimlerle ilgili oy kullanma işleminin bitmesi ardından başlayan sayım süreci, İzmir genelinde aksaklıklar nedeniyle kesintiye uğradı. Yetkililer, Yüksek Seçim Kurulu'nun bu seçimle ilgili hazırladığı bilgisayar sisteminin aşırı yoğunluk nedeniyle çöktüğünü bildirirken, pusulaların bulunduğu çuvallar gecikmeyle saat 20.30 sıralarında merkezlerine ulaşmaya başladı. Sistem arızası nedeniyle özellikle Konak İlçe Seçim Kurulu'ndaki bilgisayarlardan bazılarının kapatılması istendi. Görevliler çağrıya uyarken, gelen çuvallardan çıkan oyların toplanmasında da trajikomik olaylar yaşandı. Bazı görevlilerin, oyları cep telefonlarının hesap makinalarını kullanarak topladıkları görüldü. Sandıklardaki sonuçlarla ilgili resmi açıklama yapamayan yetkililer, sorunun devam ettiğini, sistemin normale dönmesi için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

ISPARTA

Isparta Merkez İlçe Seçim Kurulu’nda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bilgisayar sisteminin arızalanması nedeniyle oy sayım işleminin yapılamadığı bildirildi.

Seçim kurulu yetkililerinden edinilen bilgiye göre, saat 17.30’dan itibaren merkeze gelmeye başlayan oyların bulunduğu çuvallar,
bilgisayardaki YSK’ya sonuç bildirilmesini sağlayan sistemde oluşan arıza nedeniyle açılamıyor.

Yetkililer, İl Genel Meclisi’nde bulunan 466 sandığın 10’unun açılarak YSK’ya bildirildiğini, İl Belediye Başkanlığı seçiminde ise 410 sandığın 5’ini bildirebildiklerini belirtti.

Daha sonra meydana gelen arıza nedeniyle sandık açma işlemine son verdiklerini kaydeden yetkililer, durumu YSK’ya bildirdiklerini, YSK’dan da kullanılan oy bildirim sisteminin kontrol edildiğine dair bilgi aldıklarını ifade etti.

EDİRNE VE KIRKLARELİ'NDE DE ARIZA VAR

Edirne ve Kırklareli'ndeki Seçim Kurulundaki bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle, seçim sonuçları girilemiyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun ‘Seç-Sis’ sistemine girilemediğini belirten yetkililer, sistemdeki arızanın giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdiler.

Her iki ilde de yaklaşık 30 dakikadır seçim sonuçları bilgisayarlara girilemiyor.

Tekirdağ'da ise sistem yavaş ilerlediği için seçim sonuçları net olarak açıklanamıyor.

KONYA

Konya, Karaman ve Aksaray'da il ve ilçe seçim kurulları, seçim sonuçlarını bilgisayara giremiyor. Veri girişi yapılamayan illerde, bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu'na de sonuç gitmiyor. Bu illerde gazetecilere de önceden ilan edilmesine karşın sonuçlar verilemiyor.

Seçim gecesi bilgisayar sistemleri çökünce Konya, Karaman ve Aksaray'da seçim sonuçları bilgisayara aktarılamıyor. Bu nedenle sonuçlar, Yüksek Seçim Kurulu merkezinin bulunduğu Ankara'ya gönderilemiyor.

Konya'da İl Seçim Kurumu Müdürlüğü, günler öncesinden saat 21.00'den itibaren sonuçları 15 dakika arayla partililere ve gazeteciler ilan edeceklerini duyurmuştu. Ancak, sonuçlar hala verilemedi. Seçim Kurulu yetkilileri, bilgisayarlara veri girişi yaptıklarını ancak, sistem hatası nedeniyle sonuç alamadıklarını söyledi. Karaman ve Aksaray'da ise bilgisayarlara hiç veri girişi yapılamadığı öğrenildi. Her 3 ilde de İl Seçim Kurulları'nda bekleyen gazeteci ve partililer sonuç alamıyor. 

KÜTAHYA  

Kütahya'da Merkez ve Tavşanlı ilçe seçim kurullarındaki bilgisayar sisteminde oluşan arızalar nedeniyle seçim sonuçları sisteme işlenemiyor.

Alınan bilgiye göre, il merkezinde Adalet Sarayı ek binada, Tavşanlı'da Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi Merkez Tesisleri'ndeki seçim kurullarında, bilgisayar sistemlerindeki arızadan dolayı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Seç-Sis sistemine yaklaşık 45 dakikadır girilemiyor.

Görevliler, sistemin normale döndürülmesi için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Her iki seçim kurulunda da arızalar giderildikten sonra sayılan oyların sisteme işleneceği belirtildi.

hurriyet

 



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,121 µs