DTP rengi | " /> DTP rengi | "/>

En Sıcak Konular

Seçimlerin DTP rengi

29 Mart 2009 21:57 tsi
Seçimlerin DTP rengi Seçim sonuçları kesinleştikçe herkes durduğu yerden başarılı olduğunu iddia edecek. Kim neye göre başarılı olacak; bu, tartışılabilir bir konu. Ama DTP açısından durum oldukça net. Ortaya çıkan tablonun herkes açısından düşündürücü olması gereken bir anla

Yerel seçimlerin ortaya koyduğu ilk sonuçlar birçok açıdan önemli veriler içeriyor. Sonuçlar kesinleştiği ölçüde bu sonuçlar ışığında herkes kendi politik adresine göre siyasi değerlendirmeler yapacak.

Şimdiden söylenebilir ki her parti ya kazandığı belediye başkanlıklarının sayısı üzerinden, ya da il meclisi sonuçlarına göre kendi durumunu “başarılı” addedecek.

Ancak gerek kazandığı belediye başkanlıklarının sayısını, gerekse de aldığı oy oranını artırması bakımından dikkat çeken bir parti varsa, o da DTP.

DTP, halihazırda biri büyükşehir (Diyarbakır) olmak üzere, toplam 7 ilde belediye başkanlıklarını kazanmış görünüyor. DTP adayları 47 ilçede de kazanmış görünüyorlar.

Son dakikada olağanüstü bir sürpriz olmazsa seçimler DTP açısından bu şekilde sonuçlanacak gibi görünüyor.

Bu durumun, özellikle iktidar partisi AKP açısından “düşündürücü” olması gereken bir anlamı var.

Bilindiği gibi yeni yılla birlikte hükümet, TRT’nin bir kanalında 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT Şeş adında bir kanalı devreye sokmuştu.

Hükümetin Kürt açılımı bununla da sınırlı kalmamış, üniversitelerde “Kürdoloji enstitüleri” kurulması için çalışmalara başlanacağı deklare edilmişti.

Geçtiğimiz yıl içerisinde de Başbakan Tayyip Erdoğan, Diyarbakır, Tunceli, Batman gibi DTP’nin yüksek oranda oy aldığı bazı illerin adını vererek, bu belediyeleri istediğini ilan etmişti. Başbakan Erdoğan bununla da yetinmemiş, ilk seçim gezilerini bölge illerine yaparak yerel seçimlere bizzat ağırlığını koymuştu.

Bu illerden Tunceli’de valilik tarafından yoksul vatandaşlara beyaz eşya dağıtılması ise kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuş, AKP seçim yatırımı yaptığı eleştirileriyle karşılaşmıştı.

DTP, AKP’nin elindeki Siirt ve Van belediyelerini de kazanarak, kendisi açısından hedeflediği başarı oranını yakalamış görünüyor. Bu durum AKP ve Erdoğan’ın koyduğu ağırlığın seçimler üzerinde sonucu değiştirecek bir etki yaratmadığını ortaya koyuyor.

DTP, hiç kuşkusuz bunun “siyasetini” yapacaktır. AKP’yi “yenilgiye” uğrattığını ilan edecektir.

Ne TRT Şeş, ne de diğer adımlar ve Başbakan Erdoğan’ın koyduğu ağırlığın bu sonucu değiştirmemesi, DTP açısından bir siyaset argümanı olduğu açık.

Fakat parti ayrımı yapmaksızın herkes açısından asıl “düşündürücü” olması gereken, batı illerinde herhangi bir varlık gösteremeyen bir siyasi partinin Kürtlerin yoğunlukta olduğu yerleşim birimlerinde gözle görülür bir başarı elde etmiş olmasıdır.

Bu kimin adına “başarı”, kimin adına “başarısızlık” olarak görmek gereken bir durumdur? Seçim tansiyonunun düşmesiyle beraber siyasi gündeme ağırlığını koyacak olan sorulardan biri, şimdiden söylemiş olalım ki, budur…

www.iyibilgi.com



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs