Mâkul denge! | " /> Mâkul denge! | "/>

En Sıcak Konular

Seçim analiz: Mâkul denge!

29 Mart 2009 22:32 tsi
Seçim analiz: Mâkul denge! AKP oyları 'nispeten' azaldı. Kimi projeksiyonlar, ilerleyen saatlerde %40’lık bir oranı işaret ediyor. Öte yandan nispeten yükselen CHP ve MHP oyları toplamı da bu rakama yaklaşacak gibi. Peki bunun anlamı ne?.. Bunun ismi ‘mâkul denge̵

Şu ana kadar Türkiye genelinde oyların yüzde 20’lik kısmı açıldı. Bundan sonra “anormal” değişiklikler olmaz ise, AKP’nin önceki iki seçime kıyasla oy kaybettiği görülüyor.

Fakat “dramatik” bir erimeden söz etmek mümkün değil. Öte yandan, CHP-MHP ve kimi bölgelerde SP gibi kimi partilerin oy oranlarını “nispeten” artırdığı da belli.

Nihayetinde bu oyların toplamı, AKP’yi dengeliyor. Bu işin “istitastik” kısmı. Ama bunun bir de politik okuması var. Muhtemelen yarın, her parti bu seçim sonuçlarını-ki özellikle yerel seçimlerde çok sık görülür-biraz kendi meşreplerine göre değerlendirecekler.

Siyasi açıdan genel okuma ise burada bir dengenin oluştuğu. Özetle şu söylenebilir; halk, kutuplaşma ve ayrışmaya bir ikaz gönderdi. Tüm partilere “hiçbirinizin oy garantisi yok” dedi.

Farklı olan bu mesajın sadece muhalefet partilerine değil iktidara da gitmesi. Seçmen, son dört seçimde AKP’ye yatan eğilimi dengeleyerek, ama AKP’nin memnun olduğu unsurları da yıpratmadan, “mini uyarı” verdi.

Özellikle seçmenin iradesi üzerinde, “ceketi koysak seçtiririz” ve türevi söylemlere kızabileceğini ikaz etti. Evet AKP önde ve seçimi genel olarak kazandığı da söylenebilir.

Ama “beklenen, söylenen, umut edilen”, hiç olmadı “tekrar edilmesi umulan” oranlar bu tabloda yok. Seçmen böylece tek bir parti, tek bir siyasi eğilim üzerinde mutabakat göstermedi.

Peki bu iyi mi kötü mü? Buna iyi hatta hayırlı denebilir. Çünkü bir diğer bakış açısından bu rakamlar AKP yüzde 40 muhalefet yüzde 60 anlamına gelir ki, işte bu “makul denge”yi oluşturuyor.

Aynı oluşum, ülkedeki tüm kriz noktalarında kamuoyunun bir bir denge aradığını, çatışma noktalarından uzaklaşılması gerektiğini, herkesin görevine odaklanması tavsiyesini gösteriyor.

Ve tekrar edelim, hiçbir partiye “oyun garanti”, hele ilerleyen zamanlarda “oyum sana tapulu” demiyor. Tabii bir de işin “ekonomik uyarı” boyutu var. Onu da hemen size yansıtacağımız bir başka haberimiz de irdeleyeceğiz.



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs