son uyarı yapıldı! | " /> son uyarı yapıldı! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'den PKK'ya son uyarı yapıldı!

29 Mart 2009 12:33 tsi
ABD'den PKK'ya son uyarı yapıldı! 

ABD Büyükelçisi Jeffrey: Gündemimizdeki en önemli sorun PKK. Bölgede yalnızlaşan terör örgütüne son uyarı da geldi. İşte bölgedeki sıcak gelişmenin ayrıntıları...

Türkiye, Irak ve Kürt bölgesel yönetimi ile sürekli görüşüyoruz. Tedbirler PKK'yı ortadan kaldırmazsa daha fazla ne yapacağımızı konuşacağız..

* 2010 sonuna kadar Irak'taki askerlerinizin büyük bölümünü çekip Afganistan'a kaydıracaksınız. Irak'ın parçalanacağı kaygısı devam ediyor. Parçalanmayı nasıl önleyeceksiniz?

- Irak'ın parçalanmasını Irak halkı önleyecek. Biz sadece yardım edeceğiz. Türkiye de yardım ettiği gibi. Hem ABD hem de Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü taahhüt ediyor.

* Ama hâlâ Bağdat'ta bile intihar saldırıları sürüyor. Ciddi sorunlar var.

- Tabii ki sorunlar var. Ama etrafınıza bakın hangi ülkenin sorunu yok ki. 4 yıl önce hiçbir ülke Irak'ın yerinde olmak istemezdi ama bugün tablo değişiyor. Irak petrol ve gaz zengini bir ülke. Saddam diktatörlüğünün ardından ortaya çıkan birçok sorunu çözdüler. Demokrasiyi işletmeye başladılar. Artık özgürce konuşabiliyorlar. Bence Irak'ın geleceği umut verici. Irak bölgede kilit bir ülke.

* Talabani ile konuştum, Kürt devletinin bağımsızlık ilan etmesinin imkânsız olduğunu söyledi. Siz de aynı kanıda mısınız?

- ABD, 2004'te BM'de alınan kararların arkasındadır. Irak'ta 4 bin askerimiz öldü. Irak için bir taahhüdümüz var. O da demokratik, birleşik, çokuluslu ve federal devlet olacaktır. Dört unsur da çok önemlidir. Bunlar Irak'ı birlikte tutacak unsurlardır.

* Irak'tan askerlerinizi çekerken İncirlik Üssü'nü kullanacak mısınız? Talebiniz var mı?

- Dışişleri Bakanı Babacan'ın da söylediği gibi şu anda İncirlik'i kullanma planlarımız yok. Ama gelecekte olabilir. Başbakanınızın da söylediği gibi, bir talebimiz olursa hükümetinize başvuracağız. Eğer Irak'tan çekilirken karayoluyla bir limana gitmek gerekirse bu İncirlik üzerinden olabilir. Ama esas niyetimiz Kuveyt'ten çekilmek. Nasıl yapılacağına bakıyoruz..

* İncirlik Üssü Soğuk Savaş döneminde ABD ve NATO için çok önemliydi. Şimdi de Irak ve Afganistan için kullanılıyor. İncirlik eskiye göre sizin için daha mı önemli hale geldi?

- İncirlik önemli bir askeri üs. Soğuk savaş dönemine göre görevi değişti. Şu anda Irak'daki koalisyon güçlerinin askeri operasyonu ve NATO'nun Afganistan'daki operasyonları açısından önem taşıyor. Üssü hem Türkler hem de biz kullanıyoruz. Geçmişe göre daha mı önemli derseniz, bir şey söyleyemem ama şu anda çok önemli bir askeri üs.

* Irak'daki durum birkaç yıl öncesine göre daha iyi olsa da hala istikrar sağlanabilmiş değil. PKK da istikrarı engelleyen faktörlerden biri mi?

- Evet.

* Talabani PKK'ya adeta ültimatom verdi. "Ya silah bıraksınlar ya da Irak'ı terk etsinler" dedi. Silah bırakmazlarsa ne yapacaksınız?

- En yüksek düzeyde Irak merkezi hükümeti, Kürdistan bölgesel yönetimi ve Türk hükümetiyle siyasi, diplomatik ve diğer alanlarda atacağımız adımlarla ilgili sürekli konuşuyoruz. Gündemimizdeki en önemli sorun PKK'dır. Çünkü PKK, şiddetin, terörün ve istikrarsızlığın kaynağıdır. Bu sorunla uğraşmak zorundayız. Türk hükümetiyle çok yönlü operasyonel adımlar atıyoruz ve çeşitli yönlerden nasıl yardım edebileceğimize bakıyoruz. Eğer tedbirler PKK'yı ortadan kaldırmaya yetmezse daha fazla ne yapacağımızı konuşacağız.

* Genel af bekliyor musunuz?

- İç durumla ilgili konuşmak istemiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Afganistan'dan yakın dönemde başarıyla Irak'ta ve Vietnam'da öğrendiğimiz bir şey var. Ayaklanmaların bastırılmasında başarı halkın güvenliğini sağlayacak askeri programın uygulanmasından geçiyor aynı zamanda da ayaklanmanın temelini oluşturan sorunlara yönelmek gerekiyor. Siyasi ve ekonomik alanda bir ufuk açmak lazım. Genel bir ilkeden söz ediyorum. Bu ilkenin nasıl uygulanacağını Türk hükümeti bilecektir. Türk hükümeti de bu durumun farkında.


sabah



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,476 µs