'Ordu göreve' pankartı bakın kimin işi? | " /> 'Ordu göreve' pankartı bakın kimin işi? | "/>

En Sıcak Konular

'Ordu göreve' pankartı bakın kimin işi?

29 Mart 2009 11:11 tsi
'Ordu göreve' pankartı bakın kimin işi? 'Ordu göreve' pankartınının açıldığı 2003'teki Cumhuriyet mitinginin, Ergenekon organizasyonu olduğu ortaya çıktı.

İddianameye göre miting kararı, Şener Eruygur'un Jandarma'da rektörlerle yaptığı gizli toplantıda alındı. Yürüyüşte açılacak pankartlar bile belirlendi.

Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Cumhuriyet'in 80. yılı etkinlikleri çerçevesinde 25 Ekim 2003'te düzenlediği provokasyon mitinginin belgeleri Ergenekon'un ikinci iddianamesine girdi. 'Ordu göreve' pankartlarının açıldığı ve rektörlerin katıldığı miting kararının, bir ay önce Ergenekon sanığı Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un rektörlerle yaptığı gizli toplantıda alındığı anlaşıldı.

REKTÖRLER JANDARMA'DA

Ergenekon'un ikinci iddianamesinde 'Darbeye teşebbüs' suçlamasıyla haklarında müebbet hapis istenen emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'da ele geçirilen belgeler 2003'teki 'Ordu göreve' pankartının açıldığı Cumhuriyet mitinginin arka planına ışık tuttu. İddianameye konan 'Rektörlerle Toplantı.pdf' isimli 5 sayfadan oluşan belgede, 19 Eylül 2003'te Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda rektörlerle yapılan toplantıyla ilgili bilgilere yer verildi. Belgeye göre, gizli yapıldığı anlaşılan toplantıda, 'Üniversiteler, Kredi Yurtlar Kurumu, Özel Yurtlar, Eğitim Kurumlarındaki irticai yapılanmalar, 28 Şubat'ın öneminin tekrar kavranması, bazı Polis okulları, İmam Hatip Liseleri, Türban, bazı Valiler, Sivil Toplum Kuruluşları, Hükümetin icraatları' konuşuldu.

'KUBİLAY OLMAYA HAZIRIZ'

Jandarma'nın toplantıya ilişkin raporu olduğu belirlenen belgede, rektörlerden 15-20'sinin 'Kubilay olmaya hazırız' dedikleri belirtildi. Belgeye göre rektörler ve Eruygur ile diğer jandarma yetkilileri 25 Ekim 2003'de öğretim üyelerinin cüppeleriyle Anıtkabir'e yürüyecekleri miting için karar aldı. Toplantıda hangi rektörlerin ve sivil kuruluşların katılacağı, hangi pankartların açılacağı ve sloganların da belirlendiği ileri sürüldü.

ALEMDAROĞLU DA TOPLANTIDA

Eruygur'un Genel Başkanlığı'nı yaptığı ADD Genel Merkezi'nde ele geçirilen CD'deki belgede ise toplantıya katılanlara yer verildi. Belgede 'Katılan rektörler' başlığı altında, İstanbul Ün. (Ergenekon sanığı Kemal Alemdaroğlu) 9 Eylül Ün. (Emin Alıcı) Erzurum Ün. (Atatürk Ün.-Yaşar Sütbeyaz), Malatya Ün. (İnönü Üniversitesi-Fatih Hilmioğlu) Fatih Trabzon Ün. (Karadeniz Teknik-Türkay Tüdeş), Samsun Ün. (19 Mayıs Ün.-Ferit Bernay) rektörlerine ve öğretim üyelerine yer verildi. 'Jandarma Genel Komutanlığından Katılanlar' başlığı altında da 'Jandarma Genel K.' (Or. Şener Eruygur) 'Kurmay Bşk.', 'Denetleme Bşk.' 'Harekat Bşk.' 'İsth. Bşk.' 'Per. Bşk.' 'Eğitim K.' 'Okullar K.' yeraldı.

Rektörler önünde yürüdü

ADD'nin 25 Ekim 2003'te rektörlerin ve öğretim üyelerinin cüppeleriyle katıldığı Cumhuriyete Saygı mitinginde açılan 'Ordu göreve' pankartı günlerce tartışılmıştı. Ankara dışından gelen öğretim üyeleri ve öğrencilerin de katıldığı mitingde açılan provokasyon pankartının yanında yürüyen dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz daha sonra tepki göstermişti. Pankartın önünde 'Hepimiz birer Kubilay olmaya hazırız' diyen Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Emin Alıcı ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu da bir süre yürümüştü.

Seçimler örgüt için çok önemli

Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün son 10 yılda her seçimde halk iradesine karşı faaliyetler yürüttüğü ikinci iddianame ile gözler önüne serildi. İddianameye göre Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, Tuncay Özkan'a 'Biz Kaç Kişiyiz' platformunu kurdurdu. Özkan, Eruygur ve Tolon'un talimatıyla bu kez platformla ikinci 'Laik Cumhuriyet' mitingleri başlayacaktı. Eruygur ve başkanı olduğu ADD'de ele geçirilen belgelerde siyasete müdahale planları geniş yer tuttu. İddianameye göre ele geçirilen belgelerde siyasetle ilgili onlarca çalışma yer aldı. Şener Eruygur imzalı bir metinde, bugünkü seçimle ilgili özetle şu ifadeler kullanılıyor: "Mart 2009'da yapılacak yerel seçimler, her türlü hazırlık ve icraatımız için belirleyici faktördür. Merkezî sağda güçlü bir oluşumun sağlanması ve bunu desteklememiz önem arz etmektedir."

yenişafak



Bu haber 1,903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,928 µs