'uygun dozda' eylem planı | " /> 'uygun dozda' eylem planı | "/>

En Sıcak Konular

JİTEM'den 'uygun dozda' eylem planı

29 Mart 2009 09:20 tsi
JİTEM'den 'uygun dozda' eylem planı Ergenekon terör örgütü soruşturmasıyla ilgili ikinci iddianamede çarpıcı belgeler var. Emekli albay Arif Doğan'da ele geçirilen JİTEM arşivi, karanlık bir döneme ışık tutacak nitelikte.

JİTEM'den halkı yönlendirmek için 'uygun dozda' eylem planı  
 
Belgelere göre JİTEM, 'terörist' olduğuna inandığı kişilere yönelik eylem yaptıktan sonra, olay yerine PKK ve ERNK imzasını taşıyan bildiriler bırakmayı yöntem olarak benimsemiş.  
 
Ayrıca terör örgütlerine sızma ve karşı eylem için başka terör örgütleriyle irtibat kurulmuş. Arif Doğan'daki klasörlerde 'Gizli' damgasını taşıyan JİTEM raporlar bulunuyor. 9 numaralı klasördeki 'Gizli Faaliyetler' başlığı altında, 'terör örgütünü geri bölgesinde vurabilmek amacıyla bir başka örgüt ile görüşmeler yapıldığı ve örgütün en üst seviyelerine kadar çıkıldığı' anlatılıyor. 15. klasörde ise teröristlere karşı yapılan eylemlerin ardından olay yerine terör örgütlerince işlendiğine dair süs bırakılması gerektiği anlatılıyor. Teröristlerin ve onlara yardım edenlerin evinin uçurulması gerektiği belirtiliyor.

Klasörlerde, halkta PKK'ya karşı antipati oluşturulması için eylemler yapıldığı kaydediliyor. "PKK'nın etkin propagandasına maruz kalan yerleşim alanlarında PKK'ya karşı yöre halkının antipatisini kazandıracak hareketlerin deşifre olmadan uygun dozda yapılması" tavsiye ediliyor. Yakalanan militanların JİTEM tarafından kullanılması için şahıslara değişik suçlamalar yüklendiği anlatılırken, yargısız infazlarla ilgili şöyle deniliyor: "Burada yöre halkının adil ve otoriter davranıştan hoşlandığını da unutmamak gerekir ki bu da suçluyu adil yargılayıp anında infaz durumunu ortaya çıkarır. Bu olgu devlet terörü yaratmayacak şekilde icra edilirse PKK'nın bölgedeki üstünlüklerinden bir tanesi dengelenmiş olur."

Kabul edilen ikinci iddianamede, JİTEM'in PKK adına eylemler gerçekleştirdiği, kirli silahlar kullandığı, sivil operasyon timleri kurduğu, ev bombalama ve yargısız infazlar yaptığına dair bilgiler yer alıyor. İlgili bölüm şöyle: "JİTEM tarafından yapılan operasyonlarla ilgili dikkat çeken bir nokta da elde edilen silah ve mühimmatın kayıt altına alınmamış olmasıdır. Sadece birkaç operasyon için elde edilen silahların ilgili makamlara teslim edildiği belirtilmiş olup diğer bütün teçhizatın akıbeti bilinmemektedir."

JİTEM raporunun sonuç ve öneriler kısmında ise 'yasal olmadığı halde silah taşıyan ve kullanmasını istediğimiz elemanlara geçici de olsa taşıma belgesi verilerek hukuki sorumluluktan kurtarılmaları gerektiği' ifade ediliyor. Ergenekon soruşturmasıyla ilgili ikinci iddianamede, JİTEM komutanı Arif Doğan'ın cep telefonu numarasının yakalanan bir PKK'lı teröristte bulunduğu vurgulanıyor. Doğan'a ait olan çok sayıda cephaneliğin ele geçirildiği Beykoz Polonezköy'deki depoda, suikast sonucu öldürüldüğü ileri sürülen JİTEM komutanı Cem Ersever'e ait eşyaların da bulunduğu belirtiliyor.

Ergenekon: Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkarılacak

Ergenekon terör örgütünün yöneticiliğini yapmakla suçlanan Kemal ve Neriman Aydın kardeşlerin, örgütün Meclis'i ortadan kaldırdıktan sonra getireceği sistemi ve kanun maddelerini tasarladığı ortaya çıktı. Örgüt içi görüşmelerde askerî öğrencilerin kendisinden sürekli 'önder' diye bahsettiği Kemal Aydın, bir konuşmasında, "Çok kısa bir süre sonra Türkiye'nin yönetiminde bulunacağım." diyor. Örgütün uygulamaya koymayı düşündüğü planlardan biri de 'Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nu çıkararak, Lozan Antlaşması'nın imza gününü resmî tatil olarak ilan etmek. M.H. isimli şahsın cumhurbaşkanı olarak düşünüldüğü belirtiliyor.

Neriman Aydın, Temmuz 2005'te yönetime el konulduktan sonra Anıtkabir Özel Defteri'ne neler yazacağını bile tasarlamış. İşte o satırlar:

M.H.- Cumhurbaşkanı olarak düşünülüyor.

Lozan Antlaşması'nın imza günü Türkiye'de resmî tatil günü ilan edilecek.

Kanun Teklifi: Türk Ortodoks Kilisesi'ne bağlıdırlar. Hıristiyan Kilisesi olarak ülkemizde geçerli tek kilise ve otorite Türk Ortodoks Kilisesi'dir.

Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkarılacak, sonra Anayasa maddesi yapılacak.

Gizli Önerge ve Gizli Oturum: Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mevcut kadroları ile sosyal güvenceleriyle görevden el çektirilmeleri...

Kanun: Milli Güvenlik Genel Sekreterliği lağv edilerek mason olmayanlarla yeniden kurulacak.

Eruygur YAŞ'ta 7 ihracı yetersiz bulmuş:

Sayıyı 3 katına çıkaralım

Ergenekon'un ikinci iddianamesinde yer alan Mustafa Balbay'ın günlüklerinde, Abdullah Gül'ün 2002 yılında başbakan olarak katıldığı YAŞ toplantısında darbeci paşaların tehdit dolu ifadeler kullandığı ortaya çıktı. Balbay'ın notlarında ayrıca 26 Aralık 2002 tarihli YAŞ geniş şekilde yer alıyor. 58. hükümetin ilk olarak katıldığı bu toplantıda Başbakan Gül, irticai faaliyetler nedeniyle ordudan ihracına karar verilen 7 subayın atılmasına muhalefet şerhi koymuştu. Balbay, YAŞ'tan sonra Tuncer Kılınç ve Aytaç Yalman ile görüşerek toplantıda olanları öğrenmeye çalışmış. Tuncer Kılınç, "Mustafa ne biliyorsa yazsın." demiş. Balbay 30 Aralık'ta Şener Eruygur ile de görüşmüş. Eruygur ihraç edilen 7 kişi için Başbakan'ın ve Bakan Gönül'ün muhalefet şerhi koymasına çok kızmış. 'Biz bir dahaki sefere bu rakamı 3 katına çıkarırız görürler' ifadesini kullanmış. 8 ay sonraki 5 Ağustos 2003 tarihli YAŞ toplantısında 18 kişi ihraç edilmiş.

YAŞ'ta Abdullah Gül'e baskı

Günlüklerin iddianameye alınan bölümlerinde AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra yapılan ilk YAŞ toplantısındaki bir tartışmada geçen diyaloglar aktarılıyor. Günlüklerde "YAŞ çok sert geçmiş" notunun altında geçen diyaloglar şöyle:

Abdullah Gül: Gündemi ben yapmak istiyorum...

Asker: Yapamazsınız.

Gül: Neden?

Asker: Yasa böyle... Gündemi Genelkurmay Başkanı yapar.

Vecdi Gönül: Ben size hak veriyorum ama bunlar yargıya gidebilmeli. Disiplin çok önemlidir... Ama yargısız olmaz.

Çetin Doğan: Eğer niyetiniz 28 Şubat'ın intikamını almaksa pişman olursunuz. Bunun hesabını size sorarız. (Başbakan'a sen diye hitap ediyor.) Doğan konuştuktan sonra komuta kademesi hariç komutanlar 11'i birden el kaldırıp, konuşmayı destekliyoruz, diyor.

zaman



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs