En Sıcak Konular

BBP'den 'son' açıklama!

28 Mart 2009 14:45 tsi
BBP'den 'son' açıklama! BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiğini bildirdi.

Cenazeler taşınıyor

Enkaz yerine doğru harekete geçen özel kuvvetler komutanlığından 1 binbaşı ile 100 asker ve 100 sivil savunma personeli, kar ve tipi yüzünden zor anlar yaşadı. Ekipler, araçla gitmenin mümkün olmadığı enkaza 15 km yürüyerek ulaştı. Savcının olay yerinde inceleme yapmasının ardından şimdi cenazeler, helikoptere taşınıyor.

KAHRAMANMARAŞ’ın Göksun İlçesi’nde düştükten 47 saat sonra bulunan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve diğer 5 kişinin bulunduğu helikopterin enkazına, yeri belli olmasına rağmen olumsuz hava koşulları nedeniyle görevlilerin ulaşması da büyük sorun oldu.

Dünden bu yana ulaşılamayan enkaz bölgesine giden görevlilere dün enkazı bulan bulan köylüler kılavuzluk yaptı. Genelkurmay, Doğal Afetler Arama ve Kurtarma (DAK) timleri helikopterle indirilerek, enkaz bölgesinde tahliye işlemi başlattı.

Geçen çarşamba günü Çağlayancerit’ten havalandıktan sonra irtibat kesilen Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin bulunduğu helikopterin Göksun İlçesi sınırlarında düştüğü bilgisi üzerine başlatılan aramaya sayıları 2 bini bulan DAK, jandarma komandolar, AKUT, Sivil Savunma, Orman Bölge Müdürlüğü, BBP’liler ve köylüler katıldı.

Enkaz Döngel Köyü’nden yola çıkan köylüler ve korucular tarafından kkazadan 47 saat sonra dün saat 15.00’da Keş Dağı'nın Kanlıçukur Mevkii'nde bulundu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kısa bir açıklama yaptıktan sonra Keş Dağı’na ulaşım açısından en yakın nokta olan Kızılöz Köyü’ne gidip, buradan çalışmaları koordine etmeye başladı.

Dağcıların tabiri ile ‘lahanayı andıran’ bir coğrafyaya sahip olan 2 bin 500 rakımlı bölgeye Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvet Komutanlığı’ndan 1 binbaşı komutasındaki 100 asker ile sivil savunma ve gönüllü kuruluşlardan seçme 100 eleman her türlü teknik donanım ile cenazeleri indirmek için çalışmalar gece boyunca sürdürdü. Hava koşullarının elverişli olduğu kısıtlı zamanlarda helikopterlerde bu çalışmaya katıldı.

Kızılöz Köyü'ne adli tabip ile birlikte gelen 3 Cumhuriyet Savcısı’na gelişmelerle ilgili bilgi veren köylülerden Mustafa Gök, diz altında donma belirtileri gösterince götürüldüğü Göksun Devlet Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Gece boyunca keskin yamaçları, dik vadileri ile bölgenin en çetin dağı olana Keş Dağı’na doğru hareket eden özel birlikler, zaman zaman 2.5 metreyi aşan kar, tipi ve sıfırın altında dondurucu soğukta güç anlar yaşadı.

Gece karanlığında ilerlemekte güçlük çeken ekiplere, enkazın yerinin nokta olarak saptanmasında sıkıntı yaşanabileceği endişesiyle evlerine gece saat 03.30’da giden enkazı bulan köylü ve korucular, 2 saat sonra evlerinden alınıp kriz merkezinin kurulduğu Kızılöz Köyü’ne götürüldü. Enkazı bulan köylüler, dağa çıkan ekiplere kılavuzluk yaptı.

Enkazı bulanlardan olan 40 yaşındaki Cumali Gök de Döngel Köyü’ne geldikten 3.5 saat sonra tekrar jandarma tarafından Kızılöz Köyü’ne götürüldü. Gök yeniden bölgeye gitmeden önce, “Arkadaşlarla birlikte enkaza ulaştık ama ben yanına kadar gitmedim. Çıplak gözle enkazı gördüm, yanında içinde veya başka bir yerde aramızdaki mesafe nedeniyle ceset göremedim. Arkadaşlar enkaza kadar yaklaştı. Bu sırada hava kararıyordu ve tipi ve soğuk şiddetini arttırdı. Donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımız için dönüşe geçmeye karar verdik. Hiç bir şey yapamadık çünkü kendi can derdimize düştük. Kendi imkanlarımızla güçlükle önce Sisne Köyü’ne indik. Buradan bir araçla Kızılöz Köyü’ne getirildik” dedi.

KÖYE GİRİŞ ÇIKIŞ YASAK Çalışmaları koordine eden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, aynı zamanda Muhsin Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi olan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, “Eşimin bulunduğu yerde olmalıyım” diyerek Göksun’a gelen Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer ile kızı Firuze de Kızılöz Köyü’nün baş korucusu Musa Kör’ün evinde konuk edildi.

Kızılöz Köyü’nün yolu da 7 kilometre kala jandarma tarafından kesildi. Girişleri tutulan köye başta gazeteciler olmak üzere kimsenin gitmesine izin verilmedi.

SEYYAR BAZ İSTASYONLARI KURULDU

 Keş Dağı’na tırmanmak için bölgede çalışma yapan ekiplerin Botaş ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’ne ait kar motosikletleri, Ulaştırma, Sağlık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ait 4 kar aracın teknik destek sağladığı belirtildi. Ayrıca Casa uçağının halen kar yağması nedeniyle Kahramanmaraş’ta, termal kamera imkanı bulunan 4 helikopter ile Sağlık Bakanlığı’na ait 1 paletli ambulans da bölgeye yakın bir noktada bekletiliyor.

Bunlarla birlikte bölgedeki cep telefonuyla iletişiminin yapılamaması yüzünden İçişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine Turkcell, Vodafone ve Avea’ya ait 3 ayrı uydu bağlantısı yapan seyyar baz istasyonu da getirildi.

KAZA KIRIM EKİBİ GELDİ Ulaştırma Bakanlığı’ndan 4 kişilik kaza kırım ekibi de Kızılöz Köyü’ne geldi. Kaza kırım uzmanları, olay yerindeki araştırmalarından sonra helikopterin düşüş nedenine ilişkin tespitlerde bulunacak.

Uzmanlar, elde edilecek bulguları, rapora dönüştürdükten sonra Ulaştırma Bakanlığı’na sunacak. Diğer ekipler de herhangi bir çığ veya başka bir olumsuz gelişme ihtimali üzerine Göksun’da bekletiliyor.
Helikopter kazasında yaşamını yitirenlere Göksun'da cenaze töreni yapılabileceği dikate alınarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Kahramanmaraş, Afşin ve Elbistan müftüleri de ilçeye getirildi.

NEDEN GECİKME OLDU

 Helikopterde bulunan gazeteci İsmail Güneş’in yaralı halde 112 Acil Servis'e cep telefonu ile ulaşmasına ve 2 cep telefonunun uzun süreli şarjlı olup sinyallerle koordinat belirlenmesine rağmen enkazın tesadüfen ve ancak 47 saat sonra görülebilmesi ile ilgili olarak partililerin tepkileri bugün de sürdü.

Yer belirlenmiş olmasına rağmen ulaşmakta gecikilmesi tepkileri daha da artırdı. Göksun Hükümet Konağı önünde günlerdir bekleyen partililere, kriz merkezinden alınan bilgiler zaman zaman aktarıldı.

Enkazın bulunduğu Kanlıçukur, belirlenen koordinatların içinde olmasına rağmen havadan yapılan aramalarda görülmemiş olmasının, helikopterlerin hava muhalefeti nedeniyle enkazın bulunduğu yüksekliklere çıkamamış olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Milliyet



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,110 µs