fırsat kaçmaz! | " /> fırsat kaçmaz! | "/>

En Sıcak Konular

Bu paketle gelen fırsat kaçmaz!

28 Mart 2009 10:26 tsi
Bu paketle gelen fırsat kaçmaz! Başbakan Erdoğan’ın çarşamba günü açıkladığı bilgisayar, mobilya, bina ve makinelerde KDV indirimini kapsayan 5. paketin kararnamesi tamamlandı. Kararnamenin hafta sonu yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve bazı ürünlerin KDV oranlarında indirim öngören 5. paket ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Bilgisayar, ofis makineleri, mobilya, işyeri, bina ve KOBİ’lerin kullandığı iş makinelerinden alınan KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesiyle ilgili kararnamenin imzaların tamamlanmasıyla hafta sonu yürürlüğe girmesi bekleniyor. ÖTV indirimi hemen yürürlüğe girmesine karşın KDV indiriminin yürürlüğe girmesindeki gecikmenin teknik çalışmalardan kaynaklandığı belirtildi. 5’inci pakette yer alan vergi indirimlerine ilişkin kararnamenin bugüne kadar gecikmesinde, indirim kapsamındaki makinelerle ilgili çalışmanın etkili olduğu bildirildi. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nün, KDV indirimine tabi tutulan KOBİ’lerin kullanacağı makinelerde bir karışıklığa yol açmamak için, indirime tabi tutulacak tüm makineleri sektör temsilcileri ile görüşerek belirlediği kaydedildi. 

MAKİNELER TEK TEK BELİRLENDİ

MAKİNELERİN tek tek belirlenmesi nedeniyle, kararnamenin yayınlanmasının birkaç gün gecikmesine yol açtığı belirtildi. Kararnamenin imzalarının tamamlanarak hafta sonunda Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor. 5. ekonomik paketin maliyetinin 900 milyon lira olacağı hesaplanırken, inşaat sektörünün büyüklüğü nedeniyle, en büyük maliyetin işyeri ve gayrimenkul satışları ile tapu harçlarındaki indirimden kaynaklanacağı öngörülüyor. Bu kalemdeki vergi kaybının 500 milyon lira olacağı düşünülüyor. Geri kalan 400 milyon liralık maliyetin ise diğer tedbirlerden oluşması bekleniyor. Bu paketle belirlenen sektörlere sağlanan avantajların toplam 900 milyon liralık vergi kaybına tekabül ettiğini belirten yetkililer, ancak bunu vergi kaybı olarak görmediklerini, aksine piyasayı hareketlendireceğini düşündüklerini ifade ettiler. Yetkililer alınan tedbirlerin büyümeye etkisi olacağını, dolayısıyla vergi gelirlerinde iyileşme olarak yansıyacağını kaydetti.

36 milyarlık paketle krize ‘dur’ dedik

HÜKÜMETİN küresel krizin Türkiye’ye etkilerini azaltmak için aldığı 5. paket dahil bugüne kadar aldığı paketlerin toplam büyüklüğü 36 milyar lirayı aştı. 2008’in ikinci yarısından sonra ilan edilen birinci paketin ortalama büyüklüğü 11.4 milyar, ikinci paketin büyüklüğü 15.8 milyar, üçüncü paketin ortalama maliyetinin 5.6 milyar, dördüncü paketin bütçeye maliyetinin de 2.7 milyar lira olduğu belirlenmişti. 2008 yılının ikinci yarısından itibaren alınan önlem paketleriyle özellikle ÖTV ve KDV indirimini kapsayan son iki paketle piyasalarda uzun süreden bu yana görülmeyen canlılık başladı. Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe ÖTV indirimini öngeren 4. paketin yürürlüğe girmesinin ardından kısa sürede otomobilde stoklar bitti. 

SEKTÖRLER CANLANDI

TÜRKİYE’NİN
 en büyük otomotiv üreticilerinden Tofaş, günde 300 adetlik üretim artışına gitti. Aynı canlılık beyaz eşya sektöründe de görülürken 4. pakete kadar olan dönemde azalma trendinde olan banka kredilerinde tekrar canlılık başladı. Başbakan Erdoğan’ın son açıkladığı KDV indirimiyle özellikle bilgisayar ve mobilya sektöründe bayram havası esti. Bilgisayar şirketleri kararnamenin yürürlüğe girmesinin ardından satışların katlanacağını söylerken mobilyacılar da sektörde ciddi hareketlilik bekliyor. Özel sektör bundan sonra alınacak tedbirlerin sanayi üretim ağırlıklı olmasını istediklerini ifade ettiler.

İşsizlik Fonu can simidi oldu

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ‘Kısa çalışma ödeneği süresi 6 ay daha uzatılabilir’ açıklamasının ardından dikkatler yeniden İşsizlik Sigortası Fonu’na çevrildi. Türkiye İş Kurumu (İşkur) bünyesinde kurulduğu yıldan bu yana sendikalar tarafından ‘Bu para ne zaman kullanılacak?’ sözleriyle eleştirilen Fon, mali krizde imdada yetişti. Şubatta işini kaybeden 281 bin 882 kişiye, 100 milyon 205 bin lira verildi. Yine geçen ay ‘işçi çıkarma, maaşını ben vereyim’ düzenlemesi kapsamında üretimi yavaşlatan 135 patrona destek sağlandı. Bu kapsamda 28 bin çalışana 1.6 milyon lira kısa çalışma maaşı verilerek işini kaybetmesi engellendi. İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata ‘Bu sıkıntılı dönemlerde kullanılabilecek böyle bir imkanın olması son derece önemli. İyi ki Fon var’ dedi.

Star



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs