sona erdi! | " /> sona erdi! | "/>

En Sıcak Konular

Tatlı para dönemi sona erdi!

28 Mart 2009 08:54 tsi
Tatlı para dönemi sona erdi! Geçen yıllarda olduğu gibi yüksek getiriler elde etmek zor. Neden?

Merkez Bankası, küresel krizle birlikte dünya çapında uygulanan 'sıfır faiz' politikasını, gecelik faizlerde yaptığı hızlı hamlelerle izlerken, mevduatta artık 'tatlı kazanç' dönemi sona erdi. TL faizin cazibesini kaybetmesine rağmen küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle seçeneklerin de sınırlı olduğu bugünkü koşullarda yatırımcıların kafası karışık. Şu sıralar kıyıda köşede birikimi olanlar, 'Acaba para mı nereye yatırsam?' sorusunu sıkça sorar oldu. AKŞAM Gazetesi olarak biz de bu soruyu, uzmanlara yönelttik. Yatırımcıları, 'riski seven veya sevmeyen' diye ikiye ayıran yetkililer, yatırım yapılacak enstrümanın vadeye göre değişebileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre, kısa vadede; riske duyarlı olanlar için yüzde 5'lik yıl sonu enflasyon beklentisi dikkate alınırsa mevduat, likit fon cazip. Riski sevenlere üçte iki TL, üçte bir döviz seçeneği sunulurken, uzun vadede altın ve hisse senedi favori.

Bu arada seçim sonrası IMF anlaşmasının imzalanması halinde yurtdışından kaynak girişinin hızlanacağı, euro-dolar paritesinin de 1.40'lı seviyelere geleceği beklentisiyle doların iç piyasada 1.50'ye kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu tahmine dayanarak 'uzun vadede sabit getirili enstrümanlardan şaşmayın' diyenler de var.

Üçte iki TL, üçte bir döviz yatırımı
l Finansbank Özel Bankacılık Müdürü Murat Sağman: TL mevduat faizleri düşse de yine de faizler hala cazip. Örnek olarak hem euronun hem de dolar mevduat faizin neredeyse 3 katı. Bu faizler diğer gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkelere göre de cazip. Cazip yatırım enstrümanı olarak TL mevduat, TL tahvil ve bono hala cazip. Üçte iki TL, üçte bir döviz gibi hala. Dünya değişiyor. Eski ezberler bozuldu, yüksek faiz getirisi kalmadı. Türkiye de mevduat faizi düşse de diğer gelişmekte olan ülkelere göre cazibesini koruyor. Yüzde 5 enflasyon beklentisi dikkate alınırsa, yüzde 10 faiz seviyesinden hala reel getiri alıyorsunuz.

Mali yapısı güçlü şirket hissesi alın
l Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı: Vade çok önemli. Kısa vadede mevduat ve likit fonlar olabilir. Uzun vadeli bir yatırım ise kısa zamanda ihtiyaç duymayacağı birikimini hisse senedi tarafında yavaş yavaş alıma geçerek değerlendirebilir. Borsa yatırımında, temettü verimliliği yüksek şirketleri dikkate alsınlar. Gelecek aylarda daha defansif enerji, telekom, gıda perakendeciliği gibi sektörlere yatırım düşünülebilir. Hisse fiyatlarının çok düştüğü otomotiv, bankacılık, dayanıklı tüketim ve bazı çimento hisseleri, bunlar içerisinde mali yapısı güçlü, yönetimine güven duyulan şirketler arasından seçim yapılabilir.

Riski sevmeyen için mevduat hala cazip
l Halk Yatırım Menkul Değerler Hazine Müdürü Ali İhsan Çamçı:
 Riski sevmeyen yatırımcılar için mevduat oranları, Hazine bonosu faizlerinden daha iyi. Dünya çapında sıfır faiz politikası uygulanıyor. MB faizleri hızlı bir şekilde indiriyor. Yıl sonuna kadar da yarım puan ila bir puan arasında indirebilir. Bir anlamda dünyaya uyum süreci yaşayacağız. Kamuoyu araştırmalarına göre AKP'nin yüzde 40 ila 45 arasında bir oy potansiyeli var. Seçimler hükümetin elini rahatlatacaktır. Seçim sonrası imzalanacak IMF anlaşması ve alınacak ekonomik tedbirlerin yanı sıra euro-dolar paritesinde euro lehine gelişmelerle dolar-TL kurunun iki-üç ay içerisinde 1.50 seviyesine gelebilir. Uzun vadede sabit getirili enstrümanlara yatırım yapanlar daha kazançlı çıkacak.

Uzun vadede altın kısa vadede likit fon
l Akbank Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder: 'Biz genellikle özel bankacılık müşterilerimize mevduatın yanında obsiyon işlemi yapıyoruz. Uzun zamandır altın tavsiye ettik. Bir müddet buralarda altın fiyatları gelgit yapabilir. İki senelik süreçte çok daha yüksek seviyeleri görebilir. Faizlerdeki düşüşün ardından B tipi veya likit fonlar son aylarda iyi kazandırdı.   Daha büyük birikimi olanlara döviz öneriyorum. Seçimlerden sonra ne olacağı belli olmaz.  Birkaç aylık dönemde dövizin, TL karşısında yükseleceğini tahmin ediyorum. Hisse senedinde yıl içerisinde çok iyi alım fırsatları çıkabilir ama global piyasalarda henüz kalıcı dönüş başlamadı.

Akşam



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs