En Sıcak Konular

'Asıl hedef polislerdi'

27 Mart 2009 12:34 tsi
Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda 3 yıl önce 10 kişinin öldüğü, 16 kişinin yaralandığı saldırının faili oldukları iddiasıyla tutuklanan 2 şüpheliden B.G., termos içerisine yerleştirilen bomba düzeneğinin kendisine ait evde hazırlandığını, kumanda düzene

B.G savcılık ifadesinde, “Bu olayı ben yapmadım. Ancak bomba düzeneği benim evimde hazır hale getirildi. Termos ile hazırlanan bomba düzeneği ile Koşuyolu Parkı civarından geçecek olan polis araçları hedef alınacaktı. Bombanın hazırlanmasındaki asıl amaç polislere yönelik saldırı düzenlemekti. Ancak bombayı götürenler çevredeki güvenlik önlemlerini fark edince, yakalanacakları korkusuyla bombayı parkın önündeki minibüs durağı yanındaki ihate duvarı dibine bıraktı” dedi.


Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi Koşuyolu Parkı’nda 12 Eylül 2006 tarihinde bir termos içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 7’si çocuk 10 kişinin ölümü, 16 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 6 ilde eşzamanlı düzenlediği operasyonlarda 10 kişiyi gözaltına aldı. 10 şüpheliden 7’si polis ve savcılıkça serbest bırakılırken, 2 şüpheli ise Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü’nde bizzat soruşturmayı yapan özel yetkili savcı tarafından sorgulandı.


Ancak sorgulama sırasında bu kez rutin bir uygulama dışına çıkıldığı iddia edildi. 5 yıldan fazla ceza gerektiren suçlarla ilgili CMK kapsamında barodan zorunlu avukat istenirken, bu kez avukat talebinde bulunulmadığı ortaya çıktı. Daha sonra ifade aşamasında barodan istenen 3 avukat ise Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şüphelilerle görüşme yapamadan geri gönderildi. Olayın asli faili olmakla suçlanan B.G.’nin ailesinin özel vekaletle tuttuğu avukat Meral Danış da Emniyet Müdürlüğü’ne giderek müvekkili ile görüşme talebinde bulundu, ancak beklemediği bir cevap ile karşılaştı.

AVUKATIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler 1 saat bekletilen Danış’a, “Seni avukat olarak istemiyor. Biz avukat istedik, ifadesi alınırken başka avukat olacak, gidebilirsiniz” yanıtını aldı. Bunun üzerine avukatın kim olduğunu soruşturmayı yürüten savcı ve polislere soran avukat Meral Danış bu kez “İsim veremiyoruz” yanıtını aldı.


Daha sonra baroya gelerek CMK’dan avukat ataması yapılıp yapılmadığını araştıran Meral Danış, müvekkili B.G için CMK’dan avukat istenilmediğini belirleyince Baro Yönetim Kurulu’na polislerin talebi üzerine CMK’dan görevlendirme yapılmayan avukatla ilgili şikayette bulundu. Danış, “Bu bir hukuksuzluk örneğidir. Buna hukukçular da alet olmaktadır. Madem polis bu dosyada herşeyi delilleriyle sağlam biçimde ortaya koyuyorsa benim özel müvekkilim olan bir kişi ile görüşme hakkım neden engelleniyor ve ailesinin tutmadığı, baronun da görevlendirmediği bir avukat kendi başına sorgu aşamasında hazır bulunuyor. Bu suçtur, gerekli mercilere başvuracağız” dedi.

ASIL HEDEF POLİS ARAÇLARIYDI

Bu arada olayın faili olmakla suçlanan B.G savcıya verdiği ifadesinde, termos içerisine yerleştirilen bomba düzeneğinin kendisine ait evde hazırlandığını, kumanda düzeneğinin telsize bağlanarak hazır hale getirildiğini söyledi. B.G savcılık ifadesinde, “Bu olayı ben yapmadım. Ancak bomba düzeneği benim evimde hazır hale getirildi. Termos ile hazırlanan bomba düzeneği ile Koşuyolu Parkı civarından geçecek olan polis araçları hedef alınacaktı. Bombanın hazırlanmasındaki asıl amaç polislere yönelik saldırı düzenlemekti ancak bombayı götürenler çevredeki güvenlik önlemlerini fark edince yakalanacakları korkusuyla bombayı parkın önündeki minibüs durağı yanındaki ihate duvarı dibine bırakıyorlar. Bomba kapağa güdümlüydü, bu kapağı çevredeki çocuklar kaldırınca bomba infilak etti. Patlama sonrasında 7’si çocuk 10 kişinin ölmesi üzerine kendi aramızda bir görüşme yaptık ve ben TİT adına bir internet sitesi oluşturup bu eylemi üstlenerek devletin karanlık güçleri tarafından organize edildiği şeklinde bir hava yarattık. Düzeneğin hazırlanması öncesinde çekilen fotoğrafları da inandırıcı olması için internet sitesine koyduk. Ben sadece bu siteyi oluşturdum, Benim bu olayla hiçbir bağlantım yoktur, failleri tanımıyorum” dedi.


MAHKEMEDE SUSMA HAKKINI KULLANDI

Bu ifade üzerine tutuklanma istemiyle nöbetçi özel yetkili mahkemeye sevk edilen B.G, burada ailesinin tuttuğu avukat Meral Danış ile görüştükten sonra hakim karşısında susma hakkını kullandı. Diğer şüpheli M.E ise, olayla ilgisi olmadığını söyledi. Her iki şüpheli de kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Olayla ilgili gözaltına alınan 1 şüphelinin sıorgusu ise sürüyor.

Hürriyet



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs