İran'a saldırının provası mı? | " /> İran'a saldırının provası mı? | "/>

En Sıcak Konular

İran'a saldırının provası mı?

27 Mart 2009 12:20 tsi
İran'a saldırının provası mı? Amerikan CBS televizyonunun, İsrail uçaklarının, Sudan'da, Hamas'a silah taşıyan bir konvoyu vurduğunu açıklamasının ardından, New York Times gazetesi de iki Amerikalı yetkilinin, konvoyun İsrail uçakları tarafından vurulduğunu doğruladığını bildirdi.

İsrailli yetkililerden bu konuda doğrulama ya da yalanlama gelmezken, istihbarat değerlendirmelerine ulaşma imkanı olan iki Amerikalı yetkili, İran'ın da Gazze'ye silah kaçakçılığı çabalarının içinde bulunduğuna dikkati çekti.

Amerikalı yetkililer, İran'ın Devrim Muhafızları'ndan bir kişinin Sudan'a giderek, silah kaçakçılığı işini koordine ettiğine ilişkin istihbarat raporları bulunduğunu kaydetti. Sudan aracılığıyla gönderilen silahların gerçek kaynağının henüz belli olmadığı da ifade ediliyor.

Konvoya saldırı iki ay kadar önce düzenlenmişti. Olay, Sudanlı yetkililerin ülkenin doğusunda hareket halindeki konvoyun vurulduğu yolundaki iddialarının internet haber sitelerince yayımlanmasından ve CBS televizyonu tarafından duyurulmasından sonra ortaya çıktı.

Saldırının düzenlendiği bölgenin, silah kaçakçılığı rotası olarak bilindiği kaydedildi.

Sudan hükümetinin sözcüsü Rabie A. Atti, saldırıda ölenlerin sayısının haberlerde yer alan 39'dan çok daha fazla olduğunu belirtti. Atti, New York Times'a telefonla Hartum'dan yaptığı açıklamada, hava taarruzunda ölenlerin sayısının en az 100 olduğunu söyledi.

Sözcü, bombalanan konvoyun silah taşıdığı iddialarına karşı çıktı ve "Ben de bu iddiaları duydum, ama doğru değil" diyerek, ABD'yi suçladı.

ABD Afrika Komutanlığı sözcüsü Vince Crawley, Amerikan kuvvetlerinin Sudan'ı bombalamadığını ifade ederek, "2008 Ekiminden bu yana Amerikan ordusunun Sudan içinde veya civarında herhangi bir hava saldırısı, füze saldırısı düzenlemediğini, bir operasyon yapmadığını" kaydetti.

Sudan Tribune adlı internet sitesi de Sudan ordusunun saldırıdan haberdar olduğunu belirtti. Habere göre, Sudan ordusu bu konuda Mısır ile müzakerelerde bulundu. Sudan ordu sözcüsü Osman El-Agbaş, ordunun konuyla ilgili taraflarla temasa geçip, tüm gerekli işlemleri yaptığını söyledi.

Sudan'ın kara yollarından sorumlu Devlet Bakanı Mabruk Mübarek Salim, İsrail uçaklarının iki saldırı düzenlediğini, bunlardan birinin 27 Ocakta, diğerininse 11 Şubatta yapıldığını savundu. Bir başka Sudanlı kaynak da saldırılardan birinde, İsrail'in silah taşıyan bir gemiyi batırdığını öne sürdü.

-HAMAS'TAN YALANLAMA-

Gazze Şeridi'nde fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas ise vurulan araç konvoyunun kendilerine silah taşıdığı iddialarını yalanladı. İsrail radyosu, Hamaslı yetkililerden Salah El Bardavil'in, bu tür haberlerin Sudan'a savaş açmak için bir bahane olduğunu söylediğini duyurdu.

Hürriyet



Bu haber 1,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs