büyük tehlike: Salgın! | " /> büyük tehlike: Salgın! | "/>

En Sıcak Konular

Çin'de büyük tehlike: Salgın!

27 Mart 2009 08:17 tsi
Çin'de büyük tehlike: Salgın! Çin'de öldürücü salgın hastalık olan 'El Ayak ve Ağız Hastalığı' (HFMD) can almaya devam ederken, binlerce çocuk bu salgın tehdidi altında bulunuyor.

Çin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Deng Haihua, bugün yaptığı açıklamada son 3 ay içinde Tibet hariç, ülkenin 30 eyaleti ve bölgesinde 41 bin 846 HFMD vakasının görüldüğünü, bu vakalarda 18 çocuğun öldüğünü söyledi.

Devlet medyası, ölümle neticelenebilen salgının hafta sonu 2 çocuğun ölümüne neden olduğu, 4 çocuğun ise hastanedeki durumların ciddi olduğunu duyurdu. Doğudaki Shandong eyaletinde, ölenlerden birinin 7 aylık, diğerininse 15 aylık bir bebek olduğu ifade edildi. Salgının görüldüğü eyaletin Heze şehrindeki yetkililer, kısa süre önce ölen 4 bebeğin de beyin iltihabı (Ensefalitis) ya da HFMD'den dolayı öldüklerinden şüphelendiklerini açıkladı.

Çin'de çok sık olarak görülen hastalığın, 2008 yılının ilk birkaç ayında çok hızlı bir şekilde ilerlediği, ülke çapında 25 bin kişiye bulaştığı ve 40 kişiyi öldürdüğü bildirildi. 17 ölüm haberi 2007 yılında bildirilmişti. Shangdong eyaleti yetkilileri, bu yıl eyalette HFMD ilgili 5 yüzden fazla klinik vakanın gerçekleştiğini ifade etti.

Enterovirüs olarak da adlandırılan hastalık, bağışıklık sistemi az gelişmiş çocuklarda ölüme neden olabiliyor. Hastalık ağızda kabarcıkları takip eden düşük ateş ve ülserle başlıyor ve sonrasında el ve ayaklara pembe kabartılar olarak bulaşıyor.

-AŞISI YOK-

Çin Sağlık Bakanlığı'na göre, HFMD'ye barsaklara ait barındırıcı virüsler neden oluyor. EV71 ve Coxsackievirus (Cox A16) ise bunlardan en yaygın olanı. Bunlardan ciddi belirti olarak kendini gösteren ise sıklıkla EV71 virüsü. Bu aynı zamanda beyin zarları iltihabı olarak bilinen menenjit, beyin iltihabı olarak bilinen ensefalit, akciğeri etkileyen pulmoner ödem ve genel felç olarak bilinen paralizi sorunlarına yol açıyor. Bakanlığın açıklamasında ayrıca bu hastalığın aşısının bulunmadığı da belirtildi.

Zaman



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs