iki isteği | " /> iki isteği | "/>

En Sıcak Konular

Obama’nın Ankara’dan iki isteği

27 Mart 2009 08:17 tsi
Obama’nın Ankara’dan iki isteği 


İyibilgi Washington’ı yerinde izlemeye devam ediyor. Bugünkü haberimiz önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecek olan Başkan Obama’nın çantasında taşıdıkları ile ilgili… Dosyalardan birisi İran… Diğeri ise Rusya.

Başkan Obama Beyaz Saray’daki koltuğuna oturduğundan beri Türkiye-ABD ilişkilerinin bahar havasında geçtiği sık sık altı çizilen bir gerçek. Ancak durum tam olarak böyle değil. Zira yine Nisan ayında Kongre’ye sunulması beklenen Ermeni tasarısının geçmesi ikili ilişkilere önemli bir darbe vurabilir. Üstelik pürüzlü alanlar bundan ibaret değil.

"İran'a yatırım yapma" uyarısı
 
Washington’da elde edilen izlenimlere göre Obama’nın Türkiye ziyaretinde öne çıkması muhtemel iki konu daha bulunuyor. Bu iki konudan birisi şüphesiz İran. Her ne kadar Başkan Obama, İran’la diyalog yanlısı bir politika gütse de Bush döneminin Tahran’ı nükleer sevdasından vazgeçirme politikasını terk etmiş değil. Geçtiğimiz haftalarda bir televizyon programında bundan sonra Amerikan hükümetinin İran’a ve halkına saygıyla yaklaşacağını belirten Obama, Tahran’la diplomatik ilişki kurmayı planlasa da ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların ağırlaştırılmasını istiyor. Sebebi askeri seçeneği masadan kaldıran Beyaz Saray’ın Tahran’ı ekonomik anlamda köşeye sıkıştırmak istemesi.
 
Washington’da Türkiye’nin İran ile kurduğu sıcak ekonomik ilişkiler dikkatle izleniyor. Bu yüzden iyibilgi’nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar Başkan Obama’nın Türkiye’den İran ile kurduğu ekonomik ilişkileri gözden geçirmesini isteyeceğini belirtiyor. Türkiye’nin özellikle İran’la kurduğu enerji ortaklığı ve ülkeye yaptığı enerji yatırımlarına dikkat çekilirken Obama’nın ekonomik yaptırımlarla çelişen bu yatırımların gözden geçirilmesini isteyeceği dillendiriliyor.

Kremlin'le ilişkiler Washington'dan mı geçer
 
ABD Başkanı’nın Türkiye’den İran ile ilgili talepte bulunacağı aslına bakılırsa bir çok kişinin beklentisi… Ancak Obama’nın çantasındaki ikinci dosya sürpriz özelliği taşıyor. Türkiye’nin Rusya’yla kurduğu ikili ilişkiler ve iki ülkenin ekonomik anlamda birbirlerinin en önemli partnerleri haline gelmesinin Washington’da izlenen ikinci önemli konu olduğu söyleniyor. Kimi uzmanlar Türkiye ile ABD arasında yaşanacak ayrışmalardan birisinin Rusya olabileceğini belirtirken Obama’nın Rusya’yla yakınlaşma politikasına rağmen Kremlin’in buna cevap vermemesi halinde Washington’un ses tonunu yükseltebileceği, bu durumda da Rusya’nın önemli ticari ortağı Türkiye’nin bundan etkileneceği belirtiliyor. Alanında isim sahibi kimi uzmanlar “Türkiye’nin Rusya’yla ilişkileri kısmen de olsa Rusya’nın batıyla ilişkilerine dayanacak” diyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,173 µs