Neden ulaşılamıyor? | " /> Neden ulaşılamıyor? | "/>

En Sıcak Konular

Neden ulaşılamıyor?

26 Mart 2009 20:45 tsi
Neden ulaşılamıyor? BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içerisinde bulunduğu helikopterin düşmesinden sonra başlatılan arama çalışmalarının hala sonuç vermemesinin nedenleri büyük tartışma yarattı. Konuyla ilgili uzman görüşleri...

Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu helikopterin düşmesinden sonra başlatılan arama çalışmaları, yoğun sis ve yağmura rağmen devam ediyor. Yaklaşık 3000 kişi karadan ve havadan düşen helikopteri arıyor. Ancak olayın üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmesine rağmen hala bir sonuca ulaşılamadı. Havanın kararması ve yoğun kar yağışı arama çalışmalarını güçleştiriyor.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki, kış koşullarının, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu helikopterin arama çalışmalarını zorlaştırdığını söyledi. AKUT'un da bulunduğu arama çalışmalarına ilişkin bilgi veren Mahruki, dağlık olan bu bölgede şartların "çok ağır ve görüş mesafesinin çok az olduğunu" vurguladı.

Erdoğan burada İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta'dan brifing aldı. Ardından gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, helikopterin sinyalinin çalışmadığını söyledi. Erdoğan helikopterin enkazının bulunması için devletin bütün imkanlarının kullanıldığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin gerek uçuşa elverişliliği gerekse ruhsat ve teknik donanımı bakımından tamamen kurallara uygun olduğunu söyledi.

Yıldırım, Gümüşhane'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, dün saat 14.35'te Kahramanmaraş'tan kalkan helikopterin saat 15.55'te Göksun ilçesi civarında dağlık arazide kaybolduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Arama çalışmaları hala devam etmektedir. 30 kilometrelik bir daire düşünün. Bu alanda arama çalışmaları 3 bine yakın arama kurtarma ekibiyle sürdürülmektedir. Helikopterlerde, genellikle hatalı bir iniş yaptığı veya düştüğünde faaliyete geçen, ELT dediğimiz acil yer gösterme sinyal cihazı vardır. O cihazın verdiği sinyal uydudan yer istasyonlarına bildirilmekte, yer istasyonları da helikopterin bulunduğu yeri anında göstermektedir. Ancak bu olayda ELT cihazı sinyal göndermemiştir. Bunun nedenini henüz bilmiyoruz. Birkaç nedeni olabilir. Biri karla kaplı bir zemin olması, düşüş zemininin, belki bu cihazı faaliyete geçirerek şiddette olmaması dolayısıyla sinyal göndermemiş olabilir. Tabii gerçek neden, helikopter bulunduktan sonra kaza araştırma ekiplerince ortaya çıkarılacaktır. Helikopter, gerek uçuşa elverişliliği, gerekse ruhsatı ve teknik donanımı bakımından tamamen kurallara uygun, bütün cihazları mevcuttur. Ruhsatı 2011 yılının mart ayına kadar, uçuşa elverişlilik belgesi 2009 yılının haziran ayına kadar geçerlidir. Rutin kontrolleri de süresi içerisinde yapılmıştır. Yani herhangi bir teknik eksiklik, uçuşa elverişli olmayan bir durum söz konusu değildir. Teknik yetersizlik diye bir husus mevcut değildir.''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, düşen helikopterin sinyal vermediğini belirterek, "hava şartları iyileşir iyileşmez, helikopter enkazına ulaşacağımızı sanıyoruz"dedi. Çevre ile ilgili yer tespitinde telefon konuşması ve iletişim birimlerinin, ilgili kurumların buradan koordinatları tespiti etmesi ile yaptıklarını söyleyen Atalay, şunları söyledi:
 
“Tabi bu geniş bir alanı kaplıyor. 20-25-30 kilometre çapında bir alan. Araziyi görüyorsunuz karşı yukarıda sis var. Biz de sabah ilerlemeye çalıştık. İlerilerde hemen kar yağışı artıyor, sis artıyor. Bu şartlarda ama, bütün birimlerimiz biz Ankara'dan buraya mümkün olduğunca imkanları buraya yönlendirmeye çalıştık. Zaten Meclis Başkan vekilimiz büyük üzüntü içinde. Biliyorsunuz Muhsin Bey'in akrabasıdır kendisi de burada. İlk andan beri kendisi burada. Dün helikopterler bölgeye getirildi. Önce gündüz uçabilen helikopterler, daha sonra geçe görüşü ve aydınlatması olan helikopterler. Ama sis ve yağış onların bile çalışmasını engelledi. Helikopterler saat 11.00'e kadar onlar da çalıştı. İnsan ısısı sinyali alabilen Casa helikopterleri çok yükseklerden uçuyor şu anda da havada. Tabi hem askeri birliklerimiz özellikle Jandarma Alay Komutanlığı'nın mensupları, korucular, çevre illerdeki sivil savunma, özel harekat birimleri dün geceden itibaren sayıları artarak çalışmalarını sürdürdüler. Sabah saat 4.00 gibi Genelkurmay İkinci Başkanı ile görüştüm. Tedbirler alındı. Genel Kurmay Başkanlığı'nın özel kuvvetler birimi buraya gelmeye başladı. Jandarma özel komanda birimleri Adıyaman ve diğer illerden geliyor. Yani burada mümkün olabilen takviye yapıldı. Ayrıca sivil birimler getirildi. Ama bütün bu çalışmalar üzerinde bildiğiniz gibi bir sonuç alınamadı" 

moralhaber



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,096 µs