barış nasıl çıkacak? | " /> barış nasıl çıkacak? | "/>

En Sıcak Konular

Bu hükümetten barış nasıl çıkacak?

26 Mart 2009 15:53 tsi
Bu hükümetten barış nasıl çıkacak? İsrail’in yeni hükümetinde ‘sertlik’ adına kimi ararsanız var! Aşırı milliyetçiler de aşırı dinciler de artık iktidarda. Yine de yukarıdaki soruya, ‘kolayca’ yanıtını verenler var! Akıl-sır ermez buldukları çözüme ama burası

10 Şubat’taki seçimlerin ardından, Tzipi Livni’nin partisi Kadima birinci çıktı ama hakikaten “bir”le. Filistin sorunu ve Gazze konusunda keskin yaklaşımları ile bilinen Benjamin Netenyahu’nun partisi ile arasındaki milletvekili sayısı sadece bir taneydi.

Ortaya çıkan seçim tablosunun gerisi, Livni’yi olası bir hükümetten uzaklaştırdı ve hükümet, daha doğrusu koalisyon kurma çalışmaları Netanyahu’ya geçti.

Bugün süreç tamamlanmış görünüyor. İşçi Partisi lideri Ehud Barak'ın Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun kuracağı koalisyon hükümetine katılmayı kabul ettiği bilgisi dün gece saatlerinde dünyaya ulaştı.

Böylece yeni İsrail hükümeti şu şekilde oluştu; Likud Partisi (Benjamin Netenyahu), aşırı dinci Shas (Eli Yishai), İsrail Evimiz Partisi-YisrailBeiteinu (Avigdor Lieberman) ve İşçi Partisi (Ehud Barak).

120 üyeli İsrail Parlamentosu Knesset'te Kadima'nın 28, Likud'un 27, İsrail Evimiz partisinin 15, İşçi Partisi'nin 13, Şas partisinin de 11 milletvekili var.

Şimdi sağcı Likud partisi lideri Binyamin Netanyahu'nun hükümeti kurması için 3 Nisan'a kadar zamanı var.

Durum böyle ama, hükümet kurmayı başarsa bile böylesi bir hükümetin Ortadoğu’da barışı nasıl sağlayacağı şimdi tartışma konusu.

Radikal denebilecek denli koalisyon ortaklarına sahip olan yeni hükümet, Filistin sorununda nasıl bir ilerleme kaydedebilir?

Zaten Netanyahu şimdiren, "Böyle bir hükümetin oluşturulması, karşı karşıya olduğumuz ağır güvenlik tehditleri ve ekonomik kriz dikkate alınınca daha bir önem kazanıyor" diyor şimdiden.

Yeni ABD yönetiminin bölgedeki barışa ve görüşmelerine verdiği önem de ortada. Obama yönetimi geçmiş döneme kıyasla bu konunun üzerine gideceğinin işaretini kuvvetlice veriyor.

Her ne kadar iki ülke arasındami ilişkilerin özel mimarisi, “bu baskı ne kadar etkili olabilir” sorusunu getirse de, Washington’un bu sefer daha etkin olacağı da hissediliyor.

Peki daha liberal ve merkezdeki partilerden oluşacak bir iktidar, barış sürecini kolaylaştırmaz mıydı?

Bu sorunun yanıtına ABD’deki kimi uzmanlardan gelen yanıt, yeni hükümetten neden ümitli olduklarını da açıklıyor.

Onlara göre, barış sürece ve görüşmeler ciddi tavizler verilmesini gerektiriyor. Oysa İsrail kamuoyu bu konuda son derece hassas. Verilecek herhangi bir taviz, verene siyasi bedel ödetiyor bu ülkede.

Ancak! Eğer barış sürecinde böylesi bir iktidar taviz verirse, İsrail kamuoyu daha anlayışlı olabilir. Kısaca, “radikal kararları ancak radikaller alır” deniyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs