En Sıcak Konular

Tutuklanan albay 8 cinayeti azmettirmekle suçlanıyor

26 Mart 2009 13:48 tsi
ŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde 16 Mart’ta yapılan kazılarda bulunan 13 kemik parçasıyla ilgili Kayseri’de gözaltına alınıp getirildiği Diyarbakır’da dün tutuklanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün, 8 cina

Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz 7’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi’ne gönderilirken, savcı ve sorgu hakimliğinde 8 cinayeti azmettirmek ve öldürülme emrini vermekle suçlandığı bildirildi.

Cezaevinden savcılığa mektup gönderen gizli tanık M.N.B.’nin itirafları arasında 1993 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesi yakınlarındaki Cudi Dağı’ndan PKK’ya katılmak üzere 4 genci kırsal alana çıkış yapmak üzereyken yakaladıklarını, bu kişilerin o tarihte bölgede görev yapan Albay Cemal Temizöz’ün talimatıyla gözaltı işlemi yapılmadan infaz edildikleri iddia edildi.

Gizli tanığın mektubundaki bir başka iddia ise Cizre- Silopi arasındaki büyük bir araziye sahip olan ve PKK’ya yardım ve yataklık suçundan cezaevine girip çıkan bir kişinin Albay Cemal Temizöz tarafından tehdit edilmesi olayı. Gizli tanık mektubunda, “Cizre’de büyük araziye sahip olan K.B. adlı kişi daha önce PKK’dan içeri girip çıktığı için Cemal Temizöz tarafından tehdit ediliyordu. İlçe Jandarma Komutanlığı binasına gittiğimde Cemal Temizöz’ün odasının kapısı açıktı ve telefonla görüşme yapıyordu. Ben de içeri girmeyip kapıda bekledim. Bu sırada Temizöz, bu kişiye telefonda, ‘O arazi ekilmeyecek. Eğer o araziyİ ekip biçme girişiminde bulunursan, seni öldürürüm’ dedi. Adı geçen arazide ekim işi yapıldı, ancak 25 gün sonra Temizöz’ün tehdit ettiği bu kişinin cesedi Cizre- Silopi yakınlarında bulundu” dedi.

Gizli tanık, ayrıca Cizre’nin Kuştepe Köyü’nde 3 kişinin de Albay Temizöz’ün talimatıyla öldürüldüğü ve gömüldüğünü ileri sürdü.

Albay Cemal Temizöz, PKK’ya katılmak isterken öldürüldüğü iddia edilen 4 kişiyle ilgili savcıya verdiği ifadesinde, “Ben neden böyle bir talimat vereyim. O dönem PKK’ya katılmak üzere yakalanan veya teşebbüs aşamasında bulunan çok sayıda genç vardı. Ancak bunları daha çok örgütün iç yüzünü anlatarak ikna yöntemiyle vazgeçirmeye çalışıyorduk. Örgütle doğrudan bağlantısı olup yakalananları ise zaten gözaltına alıp sorgulamaları bittikten sonra adli makamlara sevk ediyorduk” dedi.

İDDİALAR SAÇMA

Gizli tanığın bu iddialarına karşı ifadesi alınan Albay Temizöz, “Bu çok saçma bir iddia. Ben neden adamı tehdit edeyim. Böyle bir olayı hatırlamıyorum” dedi.
Kendisinin Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı görevini yürüttüğü 1993-1995 yılları arasında psikolojik olarak halkı kazanmaya yönelik faaliyetlerde bulunduğunu, sosyal etkinlikler, folklör, yarışma gibi faaliyetlerle gençleri PKK’nın ağına düşmekten kurtardığını belirten Temizöz, “Birçok kez okuldaki öğretmenlerle biraraya gelip duygu yüklü konuşmalarla gençleri doğru yola sevk ediyorduk. Hal böyleyken benim yasadışı bir oluşum içerisinde yer alarak insanların öldürülmesi talimatını vermem çok saçma bir iddiadır” diye konuştu.


İTİRAFÇILARDAN FAYDALANDIK

PKK itirafçılarından 2'sini tanıdığını, bu kişilerin teslim olduktan sonra devlet adına çalıştıklarını ve asker sıfatıyla Şırnak kırsal alanındaki operasyonlarda kendilerinden faydalandıklarını kaydeden Albay Temizöz, “Bu kişiler daha çok bilgi ve istihbarat amaçlı operasyon ve keşif faaliyetlerinde kullanılıyordu. Ancak bunlarla daha çok Jandarma İstihbarat Grup Komutanlıkları muhatap oluyordu. Bizlerin itirafçılarla çok yakından ilişkisi yoktu” dedi.


Yüzbaşı olarak görev yaptıktan sonra terfi alıp Binbaşı olarak Diyarbakır il Jandarma İstihbarat Komutanlığı bünyesinde çalıştığını anlatan Albay Cemal Temizöz, “Bu dönem içerisinde de Diyarbakır’da çok sayıda yasadışı olaylara ben engel oldum. Hiçbir gayri resmi işleme imza atmadım. İstihbarat komutanlığı bünyesinde zaman zaman bazı olaylara ilişkin personelin girişimleri olmuşsa da ben buna engel oldum” dedi.

Hürriyet



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs