dosyası hazır | " /> dosyası hazır | "/>

En Sıcak Konular

Obama’nın dosyası hazır

26 Mart 2009 08:00 tsi
Obama’nın dosyası hazır 

ABD Başkanı Barack Obama Türkiye’ye gelmeden önce üzerinde uzun bir süre çalışılan Türkiye-Amerikan ilişkileri raporu tamamlandı ve Başkan’ın masasına konuldu. Raporun altındaki imza eski ulusal güvenlik danışmanı Brzezinski’ye ait…

Bugün basına yansıyan fotoğraflar 5-7 Nisan’da Türkiye’ye tarihi bir ziyaret yapmaya hazırlanan ABD Başkanı Barack Obama’nın yolculuğu için ABD’de hummalı bir çalışmanın olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak bu hummalı çalışma sadece güvenlik, ulaşım ya da konaklama konusunda yapılmıyor. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (CSIS) Obama Beyaz Saray koltuğuna oturmadan çok önce üzerinde çalışmaya başladığı ve geçtiğimiz bir yılda tamamladığı raporunu Pazartesi günü açıklamaya hazırlanıyor.

Türkiye’nin stratejik yönelimleri ve Türk-Amerikan ilişkileri ile ilgili raporu eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski sunacak. Diğer yandan başta önde gelen araştırmacı Bülent Ali Rıza olmak üzere raporu hazırlayan CSIS ekibi de açıklamada hazır bulunacak.

Bundan tam bir yıl önce Washington’da, Türk Amerikan ilişkilerini geliştirme amacıyla başlatılan yeni girişimin ürünü olan raporun Obama’nın Türkiye ziyaretine yetiştirilmesine dikkat çekiliyor.

Türkiye’deki iç gelişmeleri ve Türkiye’nin bölge ülkeleri ve Amerika’yla ilişkilerini değerlendirerek, Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir yapılanmaya gidilmesini hedefleyen “Yeni stratejik yapılanma” çalışması ikili ilişkilerin geliştirilmesi için politika önerilerini içeriyor.

Kamuoyuna açıklanmadan önce Başkan Obama’yla da paylaşıldığı öğrenilen raporun ayrıntılarına henüz ulaşılamazken edinilen bilgilere göre rapor Soğuk Savaş sonrası dönemde tehdit algılamalarının eskiden olduğu gibi tam olarak uyuşmadığının altını çiziyor.

Türk Amerikan ilişkilerinin yeniden canlandırılması ve gerginliklerden kaçınılması için yeni stratejik bir yapılanmaya gidilmesi gerektiği savunuluyor.  Türkiye ve dünyadaki değişiklikleri göz önünde bulundurarak ortak çıkarların bulunduğu konularda daha etkili işbirliği yapılması ve görüş ayrılıklarının bulunduğu konuların da daha etkili bir şekilde idare edilmesi öngörülüyor. Bu yapılanmayla, Türkiye’nin, NATO ve Avrupa Birliği bünyesi içinde Amerika ve Avrupa’yla ilişkilerini güçlendirmesi gerektiği vurgulanıyor.

CSIS çalışmasına Türkiye’yi ve bölge ülkelerini yakından tanıyan isimler danışmanlık yaptı: eski Başkan Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski; eski Başkan Gerald Ford ve eski Başkan George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Türk Amerikan Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Brent Scowcroft; eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz; eski İstanbul Başkonsolosu ve Türk Amerikan Konseyi Başkanı Büyükelçi James Holmes; eski Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı emekli Orgeneral James Jamerson; eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve PKK’yla Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston; eski Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı John McLaughlın ve emekli Büyükelçi Dennis Ross.

Ayrıca çalışmaya CSIS Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza; CSIS Ortadoğu Programı Direktörü John Alterman; CSIS Rusya – Avrasya Programı Direktörü Andrew Kutchins; CSIS Enerji ve Ulusal Güvenlik Programı Direktörü Yardımcısı David Pumphrey ve Avrupa Programı Direktörü Julianne Smith de destek verdi.

İyibilgi.com




Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs