En Sıcak Konular

Obama’nın yeni enerjisi: Yıldız yaratmak!

25 Mart 2009 15:03 tsi
Obama’nın yeni enerjisi: Yıldız yaratmak! Daha göreve gelmeden dedikoduları başladı. ABD ‘yeni enerji’ bulmak istiyordu. O sıralar pek popüler olan CERN deneyleri engellendi. Yerine Amerika’nın enerjisi geliyor. Sonunda bir ‘sakatlık’ çıkaracaklar ama, şimdi ‘y

ABD’de daha seçim kampanyaları sürerken, Obama ve ekibi, ABD’nin en büyük ve stratejik sorunun çözümü için “yeni bir enerji kaynağı”na ihtiyaç olduğunu söylüyorlardı.

Hem de birinci ve ikinci ağızlardan. Yani Obama ve Başkan Yardımcısı Biden’in ağzından. Seçildikten sonra da bunu sürdüler. ABD’li bilim adam ve kuruluşlarına gerekli yardımın yapılacağını, krize rağmen kesenin ağzının açılacağını belirttiler.

İki tane amaç vardı. Birincisi petrolü ikame etmek. İkincisi Obama hükümetinin hassas olduğu çevre-kirlilik sorunlarını aşmak.

Şimdi yeni gelen bir haber, böyle bir enerjinin, belki fazlasının mümkün olabileceğini söylüyor.
 
Amerikalı fizikçiler, dünyanın en güçlü lazerini ateşleyerek enerji krizine bir çözüm sağlamayı umuyor. California'daki Ulusal Ateşleme Kuruluşu'ndan bilim adamları, yıldızların merkezinde bulunan nükleer füzyon türünü yeniden oluşturmak için dünyanın en güçlü lazerini kullanıyorlar.

Peki bu ne zaman olacak? Oldukça yakında. Bu baharda laboratuarda, minik insan yapımı bir yıldızı ortaya çıkarmayı (!) ve bir termonükleer reaksiyonu tetiklemeyi planlıyorlar.

Yeryüzünde bulunabilecek en büyük basınçtan, milyarlarca kat daha büyük basınçları ve yüz milyon dereceden daha yüksek sıcaklıkları ortaya çıkarmak amacındalar. 

Bunu gerçekleştirmek için de ABD'deki elektrik iletme gücünün bin katını, saniyenin milyarda birinde yoğunlaştırabilen bir lazer kullanacak.

Bu bir tür füzyon ve sonunda 500 trilyon watt enerji açığa çıkacak. Hidrojen atomlarının muazzam miktarda enerji açığa çıkararak kaynaşacağı umuluyor.

Ulusal Ateşleme Kuruluşu, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı'na bağlı. Bu kuruluşta füzyon araştırmasının yanında, gezegenlerin merkezindeki koşullar da oluşturacak.

Kuruluşun yöneticisi Ed Moses, Güneş'in içindeki şartları oluşturduklarını söyleyerek, "Füzyon, dünyadaki tüm enerjinin kaynağı olduğundan bu, gerçek güneş enerjisine ulaşmak gibidir. Bu, fizik açısından çok heyecanlı olması bir yana bunun ötesinde büyük sosyal, ekonomik ve politik sorunları da çözebilecek bir araştırmadır" demiş bulunuyor.

Tabii konu bir “yıldız oluşturmak” veya “Güneş’in içindeki şartları oluşturmak” olunca, akla hemen CERN deneyi geliyor. CERN deneyinin sonunda bir kara deliğin oluşmasından endişe ediliyordu.

Sonra CERN durdu. ABD’li bilim adam ve kuruluşlarının uluslararası mahkemelere başvurarak deneyi engellemeye çalıştığı henüz hafızalarda taze.

Öyle veya böyle CERN durdu. Şimdi delik oluşmayacak belki ama, dünyada, üstelik bir odanın içinde yıldız oluşacak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,100 µs