En Sıcak Konular

'Türkiye Kürdistan bölgesini tanıdı'

25 Mart 2009 14:40 tsi
Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisiyle görüşmesinin Türkiye'nin "Kürdistan Bölgesini" tanıması anlamına geldiğini söyledi.

Irak’ın başkenti Bağdat’a iki günlük resmi bir ziyaret düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarının ikinci gününde Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile biraraya geldi. Görüşme sonrasında, Türkiye ile iyi ilişkiler kurma arzusunda olduklarını belirten Barzani, Erbil’e dönüşünde yaptığı açıklamada "Türkiye Kürdistan’ı tanıdı’’ dedi.

Türkiye ile ilişkilerde çok ciddi ilerlemelerin gerçekleştiğine vurgu yapan Barzani, “Bir süre öncesine kadar sınırımıza 100 bin asker yığan ve sınırlarımızı tehdit eden Türkiye ile bugün gelinen nokta çok önemlidir. Bu ilişki ve yakınlaşmanın geliştirileceğine inanıyorum’’dedi

Barzani, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisiyle görüşmesinin Türkiye'nin "Kürdistan Bölgesini" tanıması anlamına geldiğini belirtti.

Barzani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Bağdat’ta yaptığı görüşmenin çok önemli olduğunu vurgularken, “Bu görüşme iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok büyük bir adımdı. Türkiye bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Türkiye’nin endişelerini de çok iyi anlıyoruz” dedi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin PKK'nın silahı bırakması veya Irak'ı terk etmesi gerektiği açıklaması hatırlatılınca Barzani, “Bizim tutumumuz belli. Sayın Talabani'nin tutumunu da destekliyoruz. Buna rağmen, Türkiye ile ilişkilerimiz sadece bu konudan ibaret değil. Bizi birleştiren, biraraya getiren başka şeyler de var. Bu sorununun sadece güçle çözülebileceğine inanmıyoruz, başka alternatifler olmalı.”

Kürt yönetiminin çocuklara, kadınlara yönelik silahlı eylemlere karşı çıktığını, denetimleri altındaki toprakların komşu ülkelere saldırı amaçlı kullanılmasını istemediklerini belirten Barzani, “Irak Anayasası'na göre Kürdistan bölgesi topraklarından hiçbir şekilde komşu ülkelere saldırılması kabul edilemez. Irak anayasasına bağlıyız. Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan başka komşu ülkelere saldırılmasını kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi için önemli bir ülke olduğunu ifade eden Neçirvan Barzani, "Türkiye ile ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. Fakat, Türkiye'nin korkularını da anlıyoruz" dedi.

NTVMSNBC



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs