En Sıcak Konular

Guardian, İsrail'in savaş suçlarını ortaya çıkardı

25 Mart 2009 13:56 tsi
Guardian, İsrail'in savaş suçlarını ortaya çıkardı
İngiliz gazetesi İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçları ile ilgili kanıtları 3 videoda topladı.

Filistinliler İsrail ordusunun çocukları insan kalkanı olarak kullandığını ve hastaneleri hedef aldığını söylediler.

İngiliz The Guardian gazetesi, 22 günlük Gazze saldırıları sırasında İsrail ordusunun işlediği savaş suçları ile ilgili kanıtları topladı. Kanıtlanan savaş suçları arasında Filistinli çocukların insan kalkanı olarak kullanılması, sağlık merkezleri ve hastanelerin hedef alınması da var.

Bir ay süresince toplanan kanıtlar arasında sivillerin insansız hava taşıtlarından açılan ateşlerle öldürülmesi de var. İnsansız uçaklarla yapılan sivil katliamının kasıtlı olduğunu ortaya çıkaran Guardian muhabirleri, uçakları yerden kumanda eden operatörlerin hedefin üzerindeki giyimlerin rengini bile görebildiğini kaydetti.

The Guardian gazetesi, İsrail'in Gazze'deki savaş suçları ile ilgili 3 kanıt videosu hazırladı.

İsrail ordusu, suçlamalara doğrudan cevap vermek istemiyor. Ancak yayınladığı bildirilerde suçlamaları reddediyor ve uluslararası hukuka uyulduğunu iddia ediyor.

Gazze saldırılarına katılan İsrail askerlerinin son günlerde medyada çıkan itiraflarında Filistinli sivillerin kasten öldürüldükleri ve savaş kurallarına hemen hiç uyulmadığı ortaya çıktı.

Uluslararası insan hakları grupları savaş suçlarının büyük bir çoğunluğunun İsrail tarafından işlendiğini belirtiyor. Hamas'ın ev yapımı roketlerle yaptığı saldırılar karşısında İsrail orantısız karşılık verdi. 2002'den beri Gazze'den Hamas roket saldırılarında 21 kişi öldü. İsrail'in 22 günlük Gazze saldırılarında ise 3 İsrailli sivil öldü. Ayrıca 6 İsrail askeri Filistinli direnişçiler tarafından öldürüldü. 4 İsrail askeri ise kendi arkadaşları tarafından vurularak öldürüldü.

Af örgütü Amnesty International'dan Donatella Rovera, Gazze'de iki hafta boyunca savaş suçları ile ilgili incelemeler yaptıktan sonra, "Sadece BM Güvenlik Konseyi'nin yapacağı bir soruşturmada İsrail'ni işbirliği yapması temin edilebilir. Yargılamayı sadece Güvenlik Konseyi yapabilir. Uygun soruşturma olmazsa, bu caydırıcı olmaz. Aksi halde bu çalışmaların gerçekte hiç bir sonucu olmaz." şeklinde konuştu.

Guardian'ın İsrail savaş suçları ile ilgili elde ettiği kanıtlardan en ilginci. El Attar ailesinden 3 kardeş. Filistinli gençler silah tehdidi ile evlerinden nasıl alındıklarını, Hamas direnişçilerinin ateş açmasını önlemek üzere İsrail tanklarının önünde nasıl diz çöktürüldüklerini ve Filistinli evlerine nasıl gönderildiklerini anlattılar. 14 yaşındaki Ala al Attar, "Filistinli evlere ilk önce biz giriyorduk. Çünkü herhangi bir direnişçi varsa, kurşunlarına biz hedef olacaktık, İsrail askerleri değil." şeklinde konuştu.

Doktor, hemşire ve ambülans şoförleri yaralıları taşırken nasıl saldırılara hedef olduklarını anlattılar. 16 sağlık görevlisi İsrail askerlerinin saldırılarında öldü. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Gazze'deki 27 hastane ve 44 klinik'in yarıdan fazlası İsrail bombaları ile tahrip edildi.

Sağlıklı ilgili bir insan hakları grubu, bugün yaptığı açıklamada, Gazze saldırıları sırasında İsrail'in uluslararası insani hukuku ihlal ettiğinin "kesin" olduğunu bildirdi. İnsan hakları grubu doktor, hemşire, ambülanslara saldırılar, hastane ve kliniklerin bombalanması, sivillere yaylım ateş ve yaralıların tedavilerinin geciktirilmesini insan hukuku ihlalleri arasında saydı.

İsrail İnsan Hakları Doktorları adlı grubun başkanı Dani Filc, "Gazze'deki Filistin toplumuna karşı İsrail ordusunun etik anlayışında hızlı bir düşüş tespit ettik." dedi.

Guardian'ın topladığı kanıtlar arasında İsrail insansız uçakları ile açık sivil hedeflere saldırılar da var. Birinde kırsal bir kesimde bir eve yapılan saldırıda 6 kişilik bir aile ölüyor. İsrail saldırılar sırasında insansız uçak kullandığını itiraf etmedi ancak uzmanlar uçaklardaki optik aletlerle hedefler üzerindeki giyimlerin bile iyi teşhis edilebileceğini belirtiyorlar.

Cenevre sözleşmesine göre sağlık görevlileri ve hastaneler meşru hedef değil ve zorla insan kalkanı kullanmak yasak.

dunyabulteni



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,855 µs