En Sıcak Konular

Bekaroğlu: YSK'nın başörtüsü kararı seçime gölge düşürdü

25 Mart 2009 13:11 tsi
Saadet Partililer, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandık kurullarının kamusal alan olduğu gerekçesiyle başörtülülerin görev yapmasını engelleyen kararını protesto etti.

Tepkilerini basın açıklaması yaparak dile getiren partili kadınlara SP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu da destek verdi. Bekaroğlu "Bu karar seçime gölge düşürmüştür. Yargıçların keyfi uygulamasıdır." dedi.  
 
YSK'nin oy kullanacak vatandaşların kimliklerinde TC kimlik numarası şartı getirmesi kararının ardından, sandık kurullarında görevliler için yayınladığı kılık kıyafet genelgesine tepkiler sürüyor. Saadet Partili bir grup, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplanarak YSK'nın başörtülüler ile ilgili kararını, basın açıklaması yaparak protesto etti.

Gruba destek veren SP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu da kararı sert bir dille eleştirdi. Bekaroğlu, "Bu kararla seçime gölge düşürülmüştür" dedi. Anayasada ve Seçim Kanunu'nda böyle bir maddenin bulunmadığını dile getiren Bekaroğlu, "Maalesef mevcut yasalarda bu konuda açıkça yasak olmamasına rağmen yargıçların bu konuyu taraflı ve ideolojik yorumlamaları sonucunda kadınlarımız temel haklarından mahrum ediliyor. Önce eğitim sonra çalışma şimdi de seçme ve seçim sandıklarında oylarına sahip çıkma haklarından mahrum ediliyor. Bu kabul edilemez." dedi.

Alınan kararın keyfi olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, "Yargıçların yorumudur. Türkiye bu konularda maalesef yargıç devleti olmaktan kurtulamamıştır. Bu kabul edilemez. Bu seçime alınan bu kararla gölge düşmüştür. Bu seçim giderek kirli bir seçim olmaya başlamıştır." diye konuştu.

Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı başörtüsü konusunda eleştiren Bekaroğlu, "Vatandaşın başörtüsü sorunu ile ilgili çözüme inancı kalmamıştır" dedi. Bekaroğlu, "Bu konunun gereğini kim yapacak? Erdoğan muhalefet gibi niye davranıyor? Oy çokluğu ile bu iktidar neden anayasayı değiştirmiyor? Neden bu konularda bir şey yapmıyor? Bu yasakları seçim malzemeleri yapıyor. İktidar iş yapma icraat yapma yeridir." dedi.

SP'li kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Nagehan Asiltürk de yasalarda başörtülülerin sandık kurullarında görev yapmasını engelleyen bir maddenin olmadığına dikkat çekti. Asiltürk, "YSK hem verdiği bu kararda, hem yayınladığı genelgede hukuki değil tamamen keyfi hareket etmektedir. Çünkü seçimlere ilişkin en temel yasa olan 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında kanunda ve seçimlere ilişkin diğer hiçbir kanunda ülkede mevcut bulunan hiçbir mevzuatta başörtüsü yasak edilmemiştir." dedi. Asiltürk, Meclis'te grubu bulunan partilerin TC kimlik numarası ile ilgili gösterdiği tepkinin aynısını başörtüsü kararı ile ilgili de göstermesini istedi.

cihan



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,391 µs