En Sıcak Konular

Erdoğan ve Büyükanıt dinlenmeyecek

25 Mart 2009 13:01 tsi
Fikri Sağlar'ın, bir köşe yazısında ''hakaret ettiği'' öne sürülen Başbakan Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın duruşmada ''Müdahil'' sıfatıyla dinlenmelerinden vazgeçildi.

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Eski bakanlardan Durmuş Fikri Sağlar katılmadı. Duruşmada Sağlar'ı, avukatları Ali Mahir Başarır ve Kemal Işkın Keleşoğlu, ''Müdahil'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı avukatı Ece Harika Akyürek ile ''Mağdur'' Büyükanıt'ı da avukatı Levent Koçer temsil etti.

Hakim, Başbakan Erdoğan ile emekli  eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt adına Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine yazılan talimatların, avukatları tarafından verilen dilekçeyle iade edildiğini tutanağa yazdırdı.

Duruşmada söz alan Erdoğan'ın avukatı Akyürek, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, sanığın cezalandırılmasını istedi.

Büyükanıt'ın avukatı Koçer de müvekkilinin emekli olduğu 2008 yılı Ağustos ayından beri İstanbul'da ikamet ettiğini anlatarak, bir sonraki celse ya da celse arasında ifade vermeye gelebileceğini bildirdi.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tazminat davasının Sağlar aleyhine sonuçlandığını ve bu dosyanın temyize gittiğini dile getiren  Koçer, bu mahkemenin verdiği kararın bir örneğini mahkemeye sundu.

Sağlar'ın avukatı Keleşoğlu ise müvekkili hakkında hangi beyan ve sözcüklerden dolayı davanın açıldığının belirtilmediğini ifade ederek, Büyükanıt'ın duruşmalarda mutlaka dinlenmesi gerektiğini savundu.

Gazeteci-yazar Fatih Çekirge ile Yaşar Büyükanıt arasındaki söyleşinin gazetede yayımlandığını kaydeden Keleşoğlu, Büyükanıt'ın arşivindeki dosyanın mahkemeye getirilmesini istedi.

Sağlar'ın diğer avukatı Ali Mahir Başarır da 19 Mayıs 2008 tarihli Hürriyet Gazetesinde Fatih Çekirge'nin yazısında belirttiği hususlar dikkate alınarak, Çekirge ile Büyükanıt'ın duruşmada yüzleştirilmesini ve Çekirge'nin tanık olarak dinlenmesini talep etti.

-MAHKEMEDE DİNLENMELERİNDEN VAZGEÇİLDİ-

Duruşmada görüşünü açıklayan Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan, avukatları aracılığıyla gerekli şikayetlerde bulunan başvuru sahiplerinin mahkemede dinlenmesi yolunda daha önce verilen ara karardan vazgeçilmesini istedi.

Savcı Gülcan, ayrıca sanık avukatlarının emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a ait arşiv dosyasının getirilmesi, Çekirge ile Büyükanıt'ın duruşmalarda dinlenmesi taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı, sanık hakkında yazı içeriği nedeniyle ''Hakaret'' suçundan kamu davası açıldığını ve iddianamenin anlatım bölümünün de bu yönde olduğunu söyledi.

Suçtan zarar görme ihtimaline karşı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın davaya ''Müdahil'' olarak kabulüne karar veren Mahkeme Başkanı, avukatların yazılı talepleri uyarınca ''Müdahil''ler Erdoğan ve Büyükanıt'ın duruşmada bizzat dinlenmelerinden vazgeçilmesine hükmetti.

Dosyanın esas hakkındaki görüşünü hazırlanması için Cumhuriyet Savcısına gönderilmesini kararlaştıran Mahkeme Başkanı, duruşmayı erteledi.

-İDDİANAMEDEN-

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Başbakan Erdoğan ''Müşteki'', eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ''Mağdur'' sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, Sağlar'ın, 15 Mayıs 2008'de Birgün Gazetesinde yayımlanan, ''Büyükanıt'a dosya verildi mi?'' başlıklı köşe yazısında, ''Başbakan Erdoğan'ın başkalarını karalamak ve kötülemek amacıyla o kişileri suçlayan, o kişiler hakkında dosyalar hazırlayan ve hazırlatan biri olduğunu ima ederek ya da ileri sürerek, Erdoğan'ın şeref ve saygınlığını rencide ederek hakarette bulunduğu'' öne sürülüyor.

Sağlar'ın aynı yazıda, ''Yolsuzluk yapan biri durumuna soktuğu Büyükanıt'ın da şeref ve haysiyetini rencide edici beyanlarda bulunduğu'' ileri sürülen iddianamede, sanık Durmuş Fikri Sağlar'ın ''Hakaret'' ve ''İftira'' gerekçeleriyle hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

aa



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,673 µs