'Dökme Kurşun'un ağır hesabı! | " /> 'Dökme Kurşun'un ağır hesabı! | "/>

En Sıcak Konular

'Dökme Kurşun'un ağır hesabı!

25 Mart 2009 11:33 tsi
'Dökme Kurşun'un ağır hesabı! İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne 27 Aralık 2008'de başlattığı ve 22 gün süren saldırılarda ölenlerden 600'ünün Hamas'tan, 309'unun sivil olduğunu öne sürdü.

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun “Koordinasyon ve İrtibat Ofisi” tarafından hazırlanan listenin, Filistinlilerin kayıplarla ilgili verdiği listeden tamamen farklı olduğunu belirtti.

İsrail ordusunun listesinde, 1370 kişinin öldüğü, bunlardan 1249'unun kimliklerinin teşhis edildiği savunuldu.

Ordunun listesine göre, ölen 600'den fazla Filistinli Hamas üyesiydi. Liste, “Dökme Kurşun” operasyonunun başladığı gün, Hamas'ın polislerinin diploma töreninin yapıldığı karargahın vurulmasıyla ölenlerin isimlerini de içeriyor. Listede yer alan 309 isim ise “ilgili olmayanlar” başlığı altında tanımlanıp, bunların siviller olduğu doğrulanıyor. 320 kişilik bir grup ise İsrail ordusunun henüz bir militan grupla bağlantısı bulunup bulunmadığını belirleyemediği kişilerden oluşuyor. Operasyon sırasında Hamas'ın infaz ettiği El Fetih mensuplarının sayısı da 14 olarak veriliyor.

Ölen 309 sivilin 189'unun 15 yaşın altındaki çocuklar olduğu da listede yer alıyor.

Filistinlilerin hazırladığı listede ise 18 yaşın altındaki herkesin “çocuk” olarak adlandırıldığını belirten Haaretz, ordunun sivil kayıplarına ilişkin listesinde 91 kadının, 21 yaşlı erkeğin, 6 BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı çalışanı ile 2 sağlık görevlisinin de bulunduğunu kaydetti. Kim oldukları bilinmeyenlerin kimlik teşhis işlemlerinin sürdüğü belirtildi.

İsrail ordusunun, Filistin Sağlık Bakanlığınca verilen listede birçok hata ve çelişkiler bulunduğunu söylediği, örneğin Hamaslı polis kuvvetlerinin komutanı Tevfik Cabari ile Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın liderinin özel danışmanı Muhammed Şakşak'ın Filistinlilerin kayıplara ilişkin listesinde “çocuk” olarak gösterildiği ifade edildi. Gazze'deki insan hakları örgütlerinden Filistin İnsan Hakları Merkezi, son yayımladığı raporda, 22 günlük operasyonda ölen 1417 kişinin isimlerini vermiş, bunlardan 926'sının sivil, 236'sının militan, 255'inin de Filistin güvenlik güçleri mensubu (polis) olduğunu belirtmişti.

Yeni Şafak



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs