korkunç ifadeler | " /> korkunç ifadeler | "/>

En Sıcak Konular

Gizli tanıktan korkunç ifadeler

25 Mart 2009 10:33 tsi
Gizli tanıktan korkunç ifadeler 

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü "ölüm kuyuları soruşturması", 1990'lı yılların terörle mücadelede sürecindeki korkunç iddiaları da gün ışığına çıkardı. İddiaya göre Temizöz Cizre'de görevliyken infazları gerçekleştiren ekiple birlikte h

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü "ölüm kuyuları soruşturması", 1990'lı yılların terörle mücadelede sürecindeki korkunç iddiaları da gün ışığına çıkardı. Geçen hafta Suriye'ye kaçarken yakalanarak dün tutuklanan korucubaşı Kamil Atak ve önceki gün gözaltına alınan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'ün işkenceden yargısız infaza, Hizbullah'ın silahlandırılmasından faili meçhul cinayetlere kadar varan çok ağır iddialarla suçlandığı ortaya çıktı. Gizli tanık M.B.'nin 13 ve 19 Mart tarihli iddialarına göre Temizöz, 1995'te binbaşı rütbesiyle Cizre'de görevliyken, korucubaşı ve dönemin Belediye Başkanı Kamil Atak'la tanıştı ve birçok infazda bu ekiple birlikte hareket etti. Gizli tanıklaınr Cemal Temizöz ve Kamil Atak'la bağlantılı şu iddialarda bulunduğu öne sürüldü:

ERSEVER KORUCU YAPTI: Kamil Atak, 1985'te kaçak durumdaydı, iki suçtan aranıyordu. 1987'de Atak'a, Silopi bölgesinde görev yapan Cem Ersever isimli jandarma görevlisi "Siz korucu olun. PKK ile mücadele edin" demiş. Atak ve ailesi Cizre ve özellikle Üçağaç köyü kırsalında terörle mücadele görevi yapmaya başladı.

KUNDAKÇI PAŞA'DAN YETKİ: Hasan Kundakçı Paşa, Kamil Atak'ın evine geldi. Hasan Paşa, Kamil Atak'a ne istediğini sordu. Atak, "Bana Cizre ilçesinde arama yetkisi ver" dedi. Paşa da "Askerle bu işi yapabilirsin" dedi. Cizre'de rahat dolaşmaya başladık. Arama, kimlik sorma ve gözaltı yapmaya başladık. Yanımızda asker olmadan dahi bu işlemleri yapabiliyorduk.

KAMİL ATAK, PKK'YA SİLAH VERDİ: Atrenk denilen yaylada PKK adına faaliyet yürüten Hogir kod isimli örgüt üyesi mezralarda yaşayan aşiret üyesi kişilere silahlı baskın yapıp 450 küçükbaş hayvanı katletti. Atak, kırsaldaki örgüt mensupları ile anlaşmak için karar aldı. 5 kişi alarak Hogir ile görüşmek için kırsala gitti. Para ile 5 Kalaşnikof götürdü. Daha sonra Cizre tank tabur komutanı Kamil Atak'ı odasına çağırmış. "PKK'ya 5 Kalaşnikof ve para vermişsin" demiş. Kamil reddedince, "Şahidim var" diyerek kapıdan birini çağırmış. İçeri giren kişi üniformalıymış. Atak bu kişinin Hogir kod isimli kişi olduğunu anlamış.

MUSTAFA AYDIN NASIL ÖLDÜRÜLDÜ: Baskın olayı etrafta duyuldu. 450 hayvanın öldürülmesi hadisesi Hogir'in eylemi olduğu için hayvanların sahibi Mustafa Aydın, savcılığa dilekçe vermiş. Olay sırasında çoban olan kardeşlerinden biri öldürülmüştü... Bu sırada Mustafa'nın amca çocukları Arafat Aydın ve Mehmet İlbasan gözaltına alındı. Mustafa Aydın, Arafat Aydın ve Mehmet İlbasan kelepçeli vaziyette oturuyorlardı. Orada İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Cemal Temizöz, Kemal Atak, Abdülcabbar Özkan, Abdullah Aşan ve korucular vardı. İtirafçılardan Abdülhakim Güven, Adem Yakın da oradaydı.

KARINCA YUVASINDA İŞKENCE: Özellikle Mustafa'yı sorguluyorlardı. Mustafa, çıplak halde el ve ayakları bağlı karınca yuvasının üzerine oturtulmuştu. Binbaşı Cemal Temizöz, Mustafa'nın yanına yaklaşarak üzerinden tabancayı alıp bir el ateş etti. (Kurşunun) Mustafa'ya değip değmediğini görmedim. Mustafa bağırdı. (İtirafçı) Adem ile Abdülhakim Mustafa'yı öldürdü. Mustafa'nın cesedinin ailesine teslim edilmesini Cemal Binbaşı, Abdülcabbar Özkan'a söyledi.

İŞKENCE EVLERİ: Cizre'de evlerin alt kısımlarında "sığınak" diye isimlendirdiğimiz yerler yapmaya başladık. Bu şekilde Atak'ın Cudi mahallesinde bulunan iki katlı evinin alt katındaki nezarethane vardı. Sadece bir odadan ibaretti. Sorgulama burada yapılıyordu.


--------------------------------------------------------------------------------


Hizbullah'a kod isim: Çekiç
İddiaya göre gizli tanık, sorgu ve infaz için, bir Hizbullah mensubuna ait sığınağı kullandıklarını belirterek Kamil Atak'ın nezarethanelerde, çok miktarda askeri cephane bulundurduğunu söyledi. Gizli tanığın "Hizbullah sorumluları ile Temizöz arasında çok gizli bir yapılan toplantıda, Hizbullah terör örgütüne bir kod isim verildi. Bu kod ismi ya 'Çakı' idi ya da 'Çekiç' idi. Biz, mühimmat ve silahları Cizre'de Hizbullah mensuplarına veriyorduk. Mühimmatları ve malzemeleri jandarma kendi elleri ile getiriyordu. Hem bize hem de Hizbullah'a veriyorlardı" dediği öne sürüldü. Yine iddiaya göre bir keresinde Temizöz, öldürülen PKK'lının silahını ödül olarak, infazı gerçekleştiren Hizbullahçıya verdi.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Başsavcı 'acil' Ankara'ya uçtu

Diyarbakır'da bulunan ve DGM savcılarının yerine görev yapan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında talimat üzerine gözaltına alınan Temizöz'ün önce Diyarbakır'a götürüldüğü açıklandı. Ancak albay bir gün Kayseri'de tutulduktan sonra dün akşam Diyarbakır'a gönderildi. Bu sıra dışı gecikmenin nedeninin, soruşturmayı yürüten askeri ve sivil savcılıklar arasındaki anlaşmazlık olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Kayseri'deki Askeri Savcılık albay Temizöz'ün ifadesinin talimatla alınması talebini Cumhuriyet Savcılığı'na iletti. Ancak, Başsavcı Durdu Kavak, bunun soruşturmayı kilitleyeceğini belirterek talebi reddetti. Sorun aşılamayınca Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, öğle saatlerine doğru acil olarak Ankara'ya gitti.


Ölüm timinin şefi gözaltında

Cizre'deki kazılar ve bulunan kemiklerle ilgili soruşturma genişletilerek sürüyor. Temizöz'ün Cizre'deki görevi sırasında oluşturduğu timin başında yer aldığı iddia edilen eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdülhakim Güven de dün gözaltına alındı. İddialara göre, Çankaya-Seyranbağları nüfusuna kayıtlı Fırat Altın kimliğini kullanan Güven'in yanı sıra timde Hıdır Altuk, Adem Yarkın, Hüseyin Bülbül isimli itirafçılarla sivil astsubaylar da bulunuyordu. Gözaltındaki Temizöz'ün karayolu ile önce Ankara'ya ardından da uçakla Diyarbakır adliyesine götürüldüğü iddia edildi. Ancak bilgiye resmi doğrulama gelmedi. Soruşturmadaki kilit isimlerden eski Cizre Belediye Başkanı ve emekli korucubaşı Kamil Atak ise dün tutuklandı. Bu arada son gözaltılar sonrasında, Cizre'de 1990'larda kaybolan yaklaşık 300 kişiden 50'sinin yakını daha Şırnak Barosu'na başvuruda bulundu. Daha önce de 70 kişi başvuru yapmıştı.

sabah



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs