En Sıcak Konular

Her darbeci bir gün yargılanır (mı)?

25 Mart 2009 10:02 tsi
Her darbeci bir gün yargılanır (mı)?

Sonucu ne olursa olsun bugünü; yani 25 Mart 2009 tarihini bir kenara not etmek gerekli. Adem Yavuz Arslan yazdı...

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Sonucu ne olursa olsun bugünü; yani 25 Mart 2009 tarihini bir kenara not etmek gerekli. Bugün İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi 15 gündür incelediği 2.ETÖ iddianamesi ile ilgili 'kabul' ya da 'red' diyecek.

Mahkeme 1909 sayfalık iddianameyi usul ve içerik olarak güçlü bulup kabul ederse Türkiye tarihinde yeni bir sayfa açılıyor demek abartı olmaz. Çünkü 'soft' ya da doğrudan fark etmez her on yılda bir darbe yaşayan, her an emir komuta zinciri dışında bir muhtıranın yaşanabildiği bir ülkede ilk kez kuvvet komutanları 'darbecilikten' yargılanıyor olacak. İddianame kabul edilmezse o zaman hiçbir şey değişmeyecek demektir.

Dosyanın içeriğini bilmiyoruz. Ama haberlere konu olanlara bakılırsa emekli Oramiral Örnek'in günlüklerinden öğrendiğimiz 'Ayışığı' ve 'Sarıkız' ile 'Eldiven' isimli darbe planları mahkeme önüne gelecek.

Emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon darbecilikten yargılanacak. Malum bu iddianame ağırlıklı olarak  6, 7 ve 8. dalgaları kapsıyor. Kimler yoktu ki bu dalgalarda? Sinan Aygün'den tutun Levent Ersöz'e, Atilla Uğur'dan Arif Doğan'a kadar onlarca isim. Hepsi için sayfalar dolusu şey yazılıp çizilebilir. Muhtemelen de binlerce sayfalık dokümanlar da okuyunca 'vay be' diyeceğimiz çok şey olacaktır.

PKK-Hizbullah-Hizbuttahrir-MLKP bağlantıları ortaya dökülecektir. Çünkü 6, 7 ve 8 dalgalarda göz altına alınan çok sayıda isim Ergenekon'un 'Fırat'ın öte tarafı'yla ilgiliydi. Gazi Olayları'ndan, Madımak Katliamı'na çok sayıda önemli olay iddianamede önümüze çıkacaktır.

Ama her şeyden önemlisi Türkiye tarihinde ilk kez bir darbe girişimi mahkeme önüne çıkacak ki bu bile tek başına önemli bir adım.



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,425 µs