DİKKAT! | " /> DİKKAT! | "/>

En Sıcak Konular

Oy kullanmayacaklar DİKKAT!

25 Mart 2009 08:50 tsi
Oy kullanmayacaklar DİKKAT! Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun TC kimlik numarası şartı yüzünden sandığa gidemeyecek seçmenleri para cezası bekliyor.

Kimlik numarası yüzünden oy kullanmayan seçmene de para cezası verilecek  
 
 
Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde mazereti olmadığı halde oy kullanmayan vatandaşlar minimum 17 TL ceza ödeyecek. Para cezası nüfus cüzdanında TC kimlik numarası olmadığı için oy kullanamayacak seçmenler için de uygulanacak. 
 
 
 
Seçimlerde oy kullanmayan vatandaşlara verilen para cezası gelişmiş demokratik ülkelerde pek görülmeyen, Türkiye'ye has bir uygulama olarak yerini koruyor. Para cezasıyla vatandaşın seçim sandığına gitmesi hedefleniyor. Anayasa'nın 175. maddesi, 1987 tarihli 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Milletvekili Seçim Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanun'da halkoylaması, milletvekili genel seçimi ve yerel seçimlerde oy kullanmayan seçmenlerle ilgili para cezası hükümleri bulunuyor.

YSK kaynakları, 29 Mart'ta yapılacak mahalli seçimlerde oy kullanmayan vatandaşlar için para cezası uygulanacağını bildirdi. Seçmenlerin kimliklerinde TC kimlik numarası bulunmaması ise mazeret olarak kabul edilmeyecek. Para cezasıyla ilgili yetkinin ilçe seçim kurulu başkanına ait olduğunu belirten YSK yetkilileri, oy kullanmayanların seçmen kütüklerindeki TC kimlik numarasından tespit edileceğini belirtiyor. Para cezası en son 21 Ekim 2007'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili anayasa değişikliğinin halkoylaması sırasında gündeme geldi. YSK, halkoylamasında oy kullanmayan seçmenlerle ilgili para cezasını Maliye Bakanlığı'nın da görüşünü alarak 17 YTL olarak belirlemişti. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde ise, para cezası 7,5 YTL olarak saptanmış, ancak Maliye'nin "8 YTL'nin altındaki para cezalarının, tahsilat için yapılacak masrafın bu rakamdan fazla tutması nedeniyle uygulanmayacağı" duyurusu üzerine ceza uygulanmamıştı.

Mazlumder, başörtüsü yasağını Danıştay'a götürdü


YSK'nın siyasi partilerin sandık kurulu üyelerine başörtüsü yasağı getiren kararı yargıya taşındı. Mazlum-Der, söz konusu genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Derneğin Genel Sekreteri Emre Yurtalan, dava dilekçesini sunduktan sonra yaptığı açıklamada, genelgenin hukuki olarak kabul edilemeyeceğini savundu. YSK'nın skandal bir karara imza attığını söyleyen Yurtalan, genelgenin iptali ya da yürütmesinin durdurulması söz konusu olmazsa seçim günü sandık başlarında kargaşa ve tartışmaların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

YSK, muhafazakâr kanallara ceza yağdırdı

YSK'nın bazı TV kanallarına, seçim yasaklarına uymadıkları gerekçesiyle verdiği cezalar tartışılıyor. YSK, TV NET, Kanaltürk, Ses TV, Ülke TV, TGRT Haber ve TV 5'e 'uyarı, özür dileme ve program durdurma' cezaları verdi. Haber bültenlerinin tamamını AK Parti karşıtı haberlere ayıran kanallara ise cezaya gerek duymadı. YSK, seçim yasaklarını ihlalden radyo ve TV'lere ceza verilmesi konusunda RTÜK'ü by-pass etmişti. RTÜK'ün yayın ihlali iddiasını içeren raporları YSK'ya oylama yapmadan göndermesine karar verilmişti.

zaman



Bu haber 2,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs