En Sıcak Konular

Yastık altı boşaldı, 80 ton altın satıldı

25 Mart 2009 08:45 tsi
Beyaz eşya, otomotiv ve konutta yapılan vergi indirimi vatandaşı alışverişe yöneltirken, yastık altı birikimler bozduruldu. 80 ton altın sisteme geri döndü.

Hükümetin geçtiğimiz hafta başlattığı ve 3 ay sürecek vergi indirimleri piyasaları hareketlendirirken, yastık altında duran altın ve dövizlerin de sisteme geri dönmesine yol açtı. İndirimin yapıldığı günden itibaren vatandaş dolar ve altınını bozduruyor. Bu da doların gerilemesine yol açtı.

2.5 MİLYAR DOLAR

Fiyatı yüksek giden altınlar vergi indiriminin de etkisiyle bozdurulmaya başlandı. Yılın başından bu yana parasal değeri 2.5 milyar doları bulan yaklaşık 80 ton altının yastık altından çıkıp ekonomiye kazandırıldığı ifade ediliyor. İstanbul Altın Borsası (İAB) yetkililerinin verdiği bilgiye göre; Türk halkı, son 5 aydır fiyatlardaki yükselişe paralel olarak altın bozduruyor.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç da, yaptığı değerlendirmede, altının yastık altından çıkışının son dönemde de artarak devam ettiğini söyledi. Halaç, şöyle konuştu: "Bu dönemde üretimden gelmesi gereken altın halktan geliyor. Eğer böyle olmasaydı biz altın ithal edecektik. Belki en iyi zaman değil ama satım için uygun bir zaman. Yastık altında ortalama 150 milyar dolarlık 5 bin ton altın olduğu söyleniyor. Yastık altında duran bu altının hiç kimseye faydası yok. Halk bu güzel fırsatı değerlendirip, altınları yastık altından çıkarıp ekonomiye kazandırmalı."

Dolar 1.65'e geriledi

Geçtiğimiz haftalarda 1.80 TL'ye kadar yükselen ve '2 liraya çıkar mı?' tartışmaları yaratan dolarda gerileme sürüyor. ÖTV indiriminin yastık altındaki birikimleri çıkarmasıyla altınla birlikte dolarlar da bozduruldu. Dış piyasalardan gelen olumlu hava da buna eklenince, dolar yeniden gerilemeye başladı. Dolar dün 1.65 lira seviyesine kadar geriledi. İstanbul serbet piyasada dolar kapanışı ise 1.6640 TL'den yaptı. Borsa ise yüzde 0.33 yükseldi. Endeks günü 25.001 puandan tamamladı.

takvim



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs