kara haber... | " /> kara haber... | "/>

En Sıcak Konular

CHP'li Karayalçın'a kara haber...

25 Mart 2009 08:42 tsi
CHP'li Karayalçın'a kara haber... 

Sayıştay, Karayalçın'ın başkanlık yaptığı 1990'lı yıllarda Ankara Belediyesi'nin 10 milyon dolar zarara uğratıldığına karar verdi.

Sayıştay, Murat Karayalçın'ın başkanlık yaptığı 1990'lı yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 10 milyon dolar zarara uğratıldığına karar verdi. Karayalçın, buharlaşan paranın 1.5 milyon dolarını kendisi ödeyecek...

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarını inceleyen Sayıştay’ın; dönemin Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Genel Sekreterler Timur Erkman ve Fehmi Toptaş’ın imzasını taşıyan 10 milyon dolarlık bir usulsüzlüğü tespit ettiği ortaya çıktı. Olay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hazine garantisi olmadan 1990, 1991 ve 1992 yıllarında 5 parti halinde Almanya ve Japonya piyasalarından tahvil ihraç etmek suretiyle 608 milyon dolar borçlanmasıyla başladı.

Meclis kararı çıkarmadı

 1990, 1991 ve 1992 bütçe kararnamelerine borçlanma yetkisi için hükümler koyduran dönemin Belediye Başkanı Murat Karayalçın, bu konuda "ayrı bir Meclis kararı alınması" yasal bir zorunluluk olduğu halde Meclis kararı da çıkarmadı. Üstelik yine kanuna aykırı olarak mülki amir onayı da alınmadı. Belediye, dış borçlanma yoluyla elde ettiği dövizleri bir belediye şirketi olan Belko LTD. şirketine devretti. Bu kaynağı hemen kullanmayacağını düşünen dönemin yönetimi, parayı nemalandırmak ümidiyle yasalara aykırı olarak önce yurtdışında bazı off-shore hesaplarına ve yatırım fonlarına yatırdı.

Denetimden kaçırıldı

Belediye yönetimi paranın bir kısmını ise bazı yurtiçi bankalara yatırdı. Söz konusu dövizler; yüklenici firmalara hak edişlerinin ödenmesi ve yurtdışı borç faizlerinin ödenmesi esnasında bütçe gideri yazılınca Belediye kayıtlarına intikal etti. Bu nedenle uygulama 1994 yılına kadar Sayıştay denetimine tabi olmadı ve bir şekilde denetimden kaçırılmış oldu.

Para yatan bankalar battı

Belediyenin borçlanarak elde ettiği parayı yasalara aykırı olarak off-shore hesaplarına yatıran Murat Karayalçın’ın usulsüzlüğü bununla da kalmadı. Karayalçın, paranın yönetimini belediyenin yetkili organlarına bırakmak yerine 22.02.1992 tarihinde "Ekonomik Kurul" adı ile kurdurduğu ve üyelerinin bir kısmı devlet memuru bile olmayan gayri-kanuni bir organa devretti.

1994 hesapları incelendi

Bu usulsüzlük, Sayıştay tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1994 yılı hesaplarının incelenmesi sırasında ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, belediyenin kanuna aykırı olduğu halde 800 bin dolar yatırdığı Pasifik Bank Off- Shore Ltd. şirketinin iflas ettiğini, İngiltere’deki Morgan Stanley firmasında oluşturulan yatırım fonu hesabının ise 8 bilyon 471 bin dolar zarar ettiğini tespit etti. Denetçiler, Bakanlar Kurulu kararı ile faaliyetlerine son verilen TYT Bank’ta ise 750 bin doların buharlaştığının farkına vardı. Denetçiler, toplamda 10.838.507 dolar olan bu rakamın açıkça belediyeyi zarara uğratmak anlamına geldiğini vurguladı.

Bir kişiye TAKILDI iDDiASI

Edinilen bilgiye göre ilama esas karar, Sayıştay Genel Kurulu’nda bir üye haricindeki tüm üyeler tarafından imzalandı. Karar, Kurul’un halen Daire Başkanı olan bir üyesi tarafından bir yılı aşkın bir süredir imzalanmadığı için ilama bağlanamadı ve tahsil yolu açılmadı. Eksik imzanın da tamamlanması halinde Karayalçın ile yakın çalışma arkadaşları olan Erkman veToptaş’ın 10 milyon 838.507 doları Hazine’ye ödemeleri gerekecek.

Usulsüzlük 2007’de kesinliğe kavuştu

Sayıştay’ın 1998’deki ilamı ve 2003’teki ek ilamı ile karara bağladığı bu usulsüzlüğü Karayalçın ve arkadaşları 2005 yılında temyize götürdü. Sayıştay Temyiz Kurulu, hükmün bozularak yeniden hüküm tesisi için dosyanın Sayıştay 1. Dairesi’ne teslimine hükmetti. Konuyu bir kez daha görüşen Sayıştay 1. Dairesi, 1 Haziran 2007 tarih ve 2395 nolu ek ilamla usulsüzlüğü kesinliğe kavuşturdu.

 Ayrı ayrı ödeyecekler

İlamda; Pasifik Bank Off-Shore Ltd. şirketinin iflası nedeniyle tahsili imkansız hale gelen 800.000 ABD Doları’nın Belediye Başkanı Karayalçın ile Genel Sekreter Fehmi Toptaş’a birlikte ödettirilmesine, Bakanlar Kurulu’nca el konulan TYT Bank’a yatırılan 750.000 ABD Doları zararın Belediye Başkanı Karayalçın ile Genel Sekreter Timur Erkman’a birlikte ödettirilmesine, Morgan Stanley’in fonlarında kaybolan 8.471.474 ABD Doları belediye zararının Genel Sekreter Timur Erkmana tek başına ödettirilmesine ve yine başka bir fonda kaybolan 110.712 ABD Doları zararın Genel Sekreter Timur Erkman’a tek başına ödettirilmesine karar verildi.

bugün



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs