tek lider | " /> tek lider | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'la boy ölçüşebilen tek lider

25 Mart 2009 08:36 tsi
Erdoğan'la boy ölçüşebilen tek lider Milliyet yazarı Meral Tamer, "Erdoğan’la boy ölçüşebilen tek bir siyasi lider" olduğunu gözler önüne seren bir yazı kaleme aldı ve Türk seçim tarihinden rakamlar verdi.

Meral Tamer / Milliyet

Erdoğan’la tek boy ölçüşebilen Karaoğlan Ecevit

22 Temmuz seçimlerini küsuratına kadar doğru tahmin eden KONDA araştırma şirketinin Genel Müdürü Bekir Ağırdır, TÜSES’in (Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) geçen hafta düzenlediği toplantıda “Son 50 yılın seçim sonuçlarına bakıldığında AKP ezber bozuyor” demişti.
Yerel seçimlerin iktidara çalıştığı ezberinin yanlış olduğuna işaret eden Ağırdır, 1960’tan beri bütün yerel seçimlerde -iddia edilenin aksine- iktidar partisinin oy kaybettiğine, AKP dışında sadece 1973’te CHP’nin istisna oluşturduğuna dikkat çekmişti.
Ağırdır’ın yaptığı bu hatırlatmanın ışığında, gazetemizin arşivinden yararlanarak, son 50 yılda yapılan genel ve yerel seçimlerde en fazla oyu alan partileri altalta sıraladık. Yerel seçimlerde İl Genel Meclisi sonuçlarını esas aldık. Yandaki tabloda da görebileceğiniz gibi karşımıza gerçekten de hayli ilginç bir durum çıktı.

Özal sürekli geriliyor
Mesela çoğu kişinin hâlâ dilinden düşürmediği Turgut Özal dönemine bakın: ANAP kasım 1983’teki milletvekili seçimlerinde % 45.1 oy alarak iktidara geliyor, ama 16 ay sonra yapılan yerel seçimlerde oyu 3.6 puan geriliyor. 1987’deki milletvekili seçimlerinde bir gerileme daha: ANAP’ın oyu % 36.3’e düşüyor.
Ya da 60’lı yıllara uzanalım: Adalet Partisi de 1965’te % 52.9 gibi ezici bir çoğunlukla iktidara geldikten sonra, ilk yerel seçimlerde oyu % 49.1’e, ardından genel seçimlerde de % 46.5’e düşüyor.
90’lı yıllara da bir bakalım: Ekim 1991’deki milletvekili seçimlerinde % 27 oy alan DYP, 2.5 yıl sonra yapılan yerel seçimlerde yine birinci parti oluyor, ama oyları 5.6 puan gerileyerek % 21.4’e iniyor.

70’lerin Karaoğlan’ı
70’li yıllarda bütün Türkiye’yi saran Karaoğlan rüzgârı, seçim sandıklarında da kendini gösteriyor. 1973 milletvekili seçimlerinde % 33.3 oy alarak birinci parti olan Ece-vit’in CHP’si, sonraki 3 seçimde de (2 yerel, 1 genel) ardarda oyunu arttırarak % 42.1’e kadar yükseliyor. Ancak tablodaki tarihlere dikkat edecek olursanız 1973’te de, 1977’de de yerel seçimler, milletvekili seçimleriyle birkaç ay arayla -oy kaymasının en zayıf olduğu dönemde- yapılıyor.
Ve geliyoruz 2000’lere... Tabloda da gördüğünüz gibi AKP rakip tanımıyor. 2002 kasımındaki genel seçimlerde % 34.3, ardından yerel seçimlerde % 41.9, ardından bir sonraki genel seçimlerde % 46.6...
Ağırdır’ın işaret ettiği gibi AKP ve Başbakan Erdoğan, ezber bozuyor. Hele pazar günkü seçimlerde de AKP oylarını yeniden arttırırsa, ezber iyice altüst olacak. Peki sonra ne olacak?
İşte sizlere 1 milyon dolarlık bir soru!

Seçmen tipleri
Bu arada pazar günü sandık başına hangi duygularla gidiyorsunuz bakalım? KONDA, seçmenleri 5 kategoriye ayırıyor:
-  İdeolojik: % 29
-  Son dakikacı (Siyasete ilgisiz): % 25
-  Lider takipçisi: % 18
-  Taraftar seçmen: % 17
-  Partisiz (Siyasetle çok ilgili, ama partim yok diyen): % 11
Ben yine en azınlıkta kalan partisiz grupta yer alıyorum; ya siz?

 




Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs