gazeteciler | " /> gazeteciler | "/>

En Sıcak Konular

Ters köşeye yatan gazeteciler

24 Mart 2009 19:29 tsi
Ters köşeye yatan gazeteciler 22 Temmuz seçimleri öncesinde tahminlerin bini bir paraydı. Köşe yazarları kendilerinden emin tahmin üstüne tahmin yazıları kaleme alıyorlardı. 29 Mart seçimleri için daha temkinli davranmalarının nedeni, 'sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer' mesele

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde AKP % 46,58 oy alarak 341 milletvekili kazanmıştı. Seçimler öncesi (18-21 Temmuz 2007) tahminde 17 köşe yazarı seçim öngörülerinde bulunmuş ama yüzde yüz yanılmıştı. İşte o köşe yazarları:

1-Hakan Aygün-Bugün:

"Yüzde 99 olasılıkla, 22 Temmuz'da hiçbir parti tek başına iktidara gelemez! AKP'nin yüzde 40 oyla tek başına iktidarı yüzde 1'lik sürprizdir!

Ağar'ın Kırat'ı foto finişte "altıncı parti" olarak Meclise girerek, "altılı ganyan oyuncuları"nın kuponlarını yatıracaktır. DP giremezse GP'nin Meclis'e girmesi benim "altılı"daki sürpriz "kolon"umdur!

Bu yazımı da kesip bir yere saklayın, 23 Temmuz'da hesaplaşalım!"

Pazar gecesi "sandıklar açılana kadar baki kalmak üzere" tahminlerimizi sürdürelim: "23 Temmuz sabahı Türkiye Baykal'ın Başbakanlığıyla uyanacak"

2-Tufan Türenç-Hürriyet:

"CHP'liler son anketinde AKP'yi yüzde 48 olarak çıkaran Tarhan Erdem'e "Anketi Süleymaniye, Sultanahmet ya da İsmail Ağa Camii'nde mi yaptın?" diye sordu..."

3-Emin Çölaşan-Hürriyet:

"Fakat kim iktidar olacak, hangi parti yüzde kaç oy alacak diye sorarsanız, onu bilen yok. Her kafadan farklı bir ses çıkıyor.

AKP açısından saltanat bitiyor. Şimdi korku dağları bürüdü.

AKP bu tabloyu gördü ve telaşa kapıldı. Kulaklarına kar suyu kaçtı. Şimdi Başbakan tarafından miting meydanlarında verilen "tek başıma iktidar olamazsam siyasetten çekilirim" mesajı boşuna değil. Son kozunu oynuyor."

4-Mehmet Y. Yılmaz-Hürriyet:

"Ben son açıklanan anket sonuçları ile ilgili düşündüklerimi hemen söyleyeyim: AKP'nin yüzde 48 oy alacağı tespitine inanmıyorum.

Eğer bu doğruysa oy kullanacak iki seçmenden birinin tercihinin AKP olması gerekiyor.

Ve bu kadar yer dolaştım, böyle çarpıcı bir durumla hiçbir yerde karşılaşmadım.

Eş dost çevresinde, işyerinde, bindiğiniz taksilerde, oturduğunuz kahvelerde böyle çarpıcı büyüklükteki bir eğilimi elle tutabilir, gözle görebilirsiniz.

Doğrusunu isterseniz ben göremiyorum. Üstelik sadece bana benzeyen insanlarla arkadaşlık da etmiyorum. Benim "beş benzemez" arkadaş çevremde bile böyle bir eğilim göremiyorum.

Tarhan Erdem ciddiyetine inandığım bir araştırmacı. Ama sanırım ki ankette önemli bir hata var. Ya da ikinci büyük olasılık şu: Her zaman Türklerin, anket yapanlarla dalga geçtiklerine inanırım.

Bana öyle geliyor ki bu anket için de aynı şey geçerli! Bu sıcakta eğlenecek şey arayan millet anketörlerle dalgasını geçmiş!"

5-Güneri Civaoğlu-Milliyet:

"Neredeyse kamuoyu araştırmalarına bakmaya "tövbe" edeceğim.

KONDA'ya göre, AKP yüzde 48 oy alacakmış...

Yani... Her iki seçmenden biri AKP'ye oy verecek öyle mi?

Olacak şey değil.

Geçiyorum, üzerinde bile durmuyorum."

6-Güngör Mengi-Vatan:

"KONDA'nın dün Tarhan Erdem tarafından açıklanan son anketinden haberdar olanlar başlarına 48 kiloluk balyoz yemiş gibi oldular.

Çünkü Tarhan Erdem AKP oylarının yüzde 48'e dayandığını, CHP'nin ise yüzde 20'nin altında kaldığını söylüyordu.

Bu iddia "Ya sayı saymayı bilmiyor ya dayak yememiş" sözünü hatırlattı.

Yüzde 80 katılımlı bir seçimde AKP'nin bu kadar oy alması için bir önceki seçimde elde ettiği 10,8 milyon oyu 16,3 milyona yükseltmesi gerekecektir.

Bu, 5 yıl önceki oyunu yarıdan daha fazla artırması demek oluyor.

Böyle bir ihtimal var mı? Sokaktaki her iki kişiden biri AKP'li mi?"

7-Bilal Çetin-Vatan:

"Başbakan Erdoğan'ın ortaya koyduğu "Tek başına iktidar olmazsam siyaseti bırakırım" iddiası sanıldığı kadar kolay bir hedef değil. Bunun için barajı üç parti geçerse yüzde 38, dört parti geçerse yüzde 40 civarında oy alması gerekiyor AKP'nin.

Alabilir mi?

Teorik olarak elbette alabilir. Fakat, anketler her ne kadar iktidar partisinin oy oranını yüksek gösterse de 38'in üstünde bir oy oranına erişmek kolay değil."

8-Güler Kömürcü-Akşam:

"Çok sayıda "gerçek" (birilerininki gibi sipariş üretim yapmayan) uzmanla konuştum ki bu tahminlere ben de katılıyorum, buna göre; AKP'nin yeni dönemde yüzde 26-28 civarında(oy alacak).

Bir avcı hikayesidir gidiyor; AKP yüzde 40 oy oranı ile patlama yapacak-MIŞ! Birileri, masa başında hazırlanmış sipariş seçim tahminlerini yanlış yönlendirmelerle kitleye dayatıyor.

Seçimlerin hemen ardından, "hesap sorulacaklar" listenizi de hazırladınız mı? Benim listemin ilk sıralarında " bazı kamuoyu araştırma şirketleri" de yer alıyor. Bir kamuoyu araştırma şirketinin dün yayınladığı son duruma göre AKP yüzde 48 oy alacakmış.

Peki almaz ise ne olacak? Halkı malum menfaatlerle yanlış yönlendiren-şartlanma yapan bu kamuoyu araştırma şirketlerine derhal "kanuni yaptırımda" bulunulması gerekmiyor mu?"

9-Yılmaz Özdil-Sabah:

Adı üstünde... "Hane halkı" anketi.
Büyük ihtimal, şöyle soruyorlar...
- Evinizde ok var mı?
- Evinizde kurt var mı?
- Evinizde ampul var mı?
Sonuç...
Ampul yüzde 100
Bakın, son seçim anketi şu...
Otobüs, yüzde 100. Uçak, yüzde 100. Dolu!
Antalya semaları bayram arefesi gibi. Neredeyse, pilotların yanına tabure koyacaklar.
Vaziyet o halde. Fırsat bu fırsat, çaktılar zammı tabii... 68 lira olan uçak bileti, 180 liraya çıktı. Çıksın... Veriyor millet. Hem küfrediyor, hem veriyor.
Bir tane oyu var.
Fiyatı yok!
Özetle...
Seçimi, değil yazın göbeğinde...
İstersen, kutuplarda yap.
Tutmadı küçük hesap!
Çünkü, 95 metrelik harbi gemiye "gemicik" diyor Başbakan ama... Tayfa bavulları topladı, ilk limanda inmeye niyetli.!

10- Haluk Şahin-Radikal:

"Allah Allah, bu hangi Türkiye ve hangi AKP idi acaba? Daha önce yazdığım 'Ben yüzde 43'lük bir hava göremiyorum' başlıklı yazımda da bu inanılmazlık duygusunu dile getirmiştim.

Şimdi Tarhan bey ona beş puan daha eklemiş, olmuş mu yüzde 48!

Oysa ben de dere tepe dolaşıyorum, herkesle konuşuyorum, eski seçimlerden kalma izlenimlerimi gözden geçiriyorum. Hatta uyanmak için kendimi çimdikliyorum, ama bir şey değişmiyor. Hayır efendim, ben bırakın yüzde 48'i yüzde 43'lük bile bir hava görmüyorum!

Bu konudaki sınama yöntemlerime ve sezgilerime güvenirim.

Ben Türkiye'de şu anda yüzde 40'ı aşan bir siyasal blokun bulunduğunu sanmıyorum. Bence, AKP eğer geçen sefer aldığı oy oranını biraz dahi geçse kendisini başarılı saymalıdır. Yüzde 48 türü beklentilere girenler kendi hüsranlarının temelini atmış olurlar!"

11-Fatih Altaylı-Gazeteport:

"Tahmine bak çay demle

"Ünlü araştırmacı" Tarhan Erdem, seçimlere üç kala yine bir araştırma yayınladı, millet de ciddiye aldı tartışıyor.

Türkiye'de çok partili dönemde yüzde 48 veya üzerinde oy alan bir tek parti var. Menderes"in Demokrat Partisi.

O seçimde de zaten 2 parti olduğu için birisinin yüzde 50'den fazla alması kaçınılmazdı.

Sonra Demirel"in AP'si ve Ecevit"in CHP'si yüzde 45 civarında oylar aldılar.

Bir daha böyle bir şey olmadı.

Erdem'in tahminine göre ise yine bir mucize olacak ve Türkiye'de her iki kişiden biri AK Parti'ye oy verecek.

Bu verilere rağmen, Tarhan Erdem CHP'nin milletvekili sayısının 120'ye gerileyeceğini, AKP'nin ise 320 milletvekili çıkaracağını söylüyor.

Bunu da anlamak mümkün değil.

Eğer MHP barajı aşıyorsa ve bağımsızlar Meclis"e girecekse, burada en önemli kaybı CHP değil, AKP yaşar.

Anlayacağınız Erdem"in müthiş tahminlerinin tutar tarafı yok.

Ama Tarhan Erdem"de müthiş bir Baykal düşmanlığı var."

12-Sabahattin Önkibar-Yeniçağ:

"Parayı veren anketten çıkar!

Tam bu noktada Tarhan Erdem"e soralım: Sayın Erdem sizin direkt veya endirekt bağınız olan şirketlerinizden biri iktidardan, örneğin Maliye Bakanından böyle bir iş aldı mı? Dün bize böyle bir duyum geldi.. Doğruluğunu-yanlışlığını zamanın kısalığı sebebiyle araştıramadım, bilmiyorum. Sizi de peşinen suçlamıyorum. Bize göndereceğin beyanı asıl kabul edip yayınlayacağız. İş aldın mı almadın mı cevap ver?"

13-İlhan Selçuk-Cumhuriyet:

"Sonunda iyi olacak!..

Medyamızın yayınlarına bakılırsa 22 Temmuz seçiminde AKP malı yine götürüyor...

Oy oranı yüzde 40 mı?.. Yok canım... Yüzde 50"ye ramak kalmış...

Peki, yüzde 91"i Amerika"ya karşı olan bir halkın yüzde 50"si Amerikan kuklası AKP"ye oy verebilir mi?.. Bu ilginç soruya yanıt için istihareye yatmak gerekiyor... İstihare nedir?..

Halk inanışına göre, bir işin içyüzünü rüyadan anlamak için, aptes alıp dua ettikten sonra, yatıp uyumaktır...

İyi uykular!.. Türkler yine çıldıracaklar!.."

14-Mine Kırıkkanat-Vatan:

"Anketi duydum 'Oha' dedim

Dün bir arkadaşım, son seçim anketine göre oy dağılımını bildirdi: AKP yüzde 47.9. Vallahi farkında bile olmadım, ağzımdan tek sözcük çıkmış: Oha! 'Çüş' de diyebilirdim. Ama beynim, sahtekârlığın bu kadar kalını, yalanın böyle hamı, soytarılığın bunca kabası, densiz ve yontulmamış kurnazlık karşısında, ancak insanoğlunun homurtularla konuştuğu bellek katmanında bulmuştu gerekli tepkiyi. Odun gibi, ağız dolusu, gırtlağımın tüm baslarını gerektiren bir 'oha'."

15-Can Ataklı-Vatan:

"AKP, 230'un da altında kalır.

AKP ve yandaşı çevreler günlerdir bir 'yüzde 40' tutturdular. İçinde saygın isimlerin bulunduğu bazı araştırma kuruluşları da yaptıkları anketlerle bu oranı onayladıkları için kamuoyunda ciddi bir beklenti oluştu. ... Bir yandan anketlere dayanarak 'yüzde 40' oranı pompalanıyor, diğer taraftan toplama insanlarla hemen her yerde büyük kalabalıklar oluşturuluyor, öte yandan kentler sadece AKP bayraklarıyla donatılıyor. Sanki herkes AKP'li... ...

Bir not daha vereyim: Göreceksiniz AKP 230'un da altında kalarak iktidardan iyice uzaklaşacaktır."

16-Necati Doğru-Vatan:

"Şimdi ne diyecek?

... 48 saat kala; 'AKP'nin yüzde 47.9'u bulduğunu, yüzde 50 sınırına dayandığını' ilan ediyorlar. Hitler'in propaganda bakanı Goebbels "Propagandada beyinlere her gün 1 cm. çivi çakacaksın, 40 günde 40 cm. girecek, girdiğini kimse hissetmeyecek, böylece yalan gerçek olacak" demişti. Hormonlu anketler! Goebbels'in çivisi! Seçmenin sandığa gitmesine iki gün kala; 'Seçimlerde oy verecek olan 42 milyon seçmenin yüzde 70'i, yani her 100 seçmenden 70'i, AKP'nin iktidar olacağını beklemektedir' yalanını paslı çivi gibi beyinlere çakıyor. Böylece belki de yüzde 30'ların altına inmiş AKP'yi son anda kararsızları etkilemek ya da karar verdiği partinin 'iktidar olacağı ihtimalini zayıf bulanları' oy sandığına gitmekten caydıracak etki yaratmaya çalışıyorlar. Yüzde 13'lük bir sapma yapacak kadar hormonlu bir anketi seçime 48 saat kala yayınlayarak seçmenin 'beynini Goebbels'in çivili tahtasına dönüştürmek isteyenlerin' bir sorumluluğu olması gerekir. Hapis demiyorum. Kınanmaları."

17-Hikmet Çetinkaya: Cumhuriyet:

"Soros'un çocukları

... AKP yüzde 48-50'yle tek başına iktidarmış 23 Temmuz sabahı... Bizim Soros'un çocukları yine övgüler düzüyor AKP'ye.... Tayyip bey değişmişmiş. Yüzde 48'le tek başına iktidara geleceği söylenen Tayyip bey neden bu kadar hırçın? Çünkü yüzde 48 değil... Yüzde 30'ların altına düşüyor.."

zaman



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,435 µs