En Sıcak Konular

Tefecilere büyük gözaltı

24 Mart 2009 19:19 tsi
Maliye Bakanlığı, ekonomik krizi fırsat bilip de, tefecilik yapan faktoring şirketlerinin peşine düştü. 100 kadar şirket gözaltında!

Kriz fırsatçılığı yaparak faktoring şirketi adı altında tefecilik yapan firmalar tek tek inceleniyor. Firmaların, 100 liralık çek-senedi 50 liraya satın aldığı ortaya çıktı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayıyla, faktoring şirketlerine yönelik ön araştırma yapıldı. Bu araştırmada, Türkiye'nin ABD'den sonra en fazla faktoring şirketine sahip ülke olduğu ve şirketlerin 20 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaştığı tespit edildi. Son dönemde faktoring sektöründe krizi fırsat bilen bazı kişi ve kuruluşların kayıt dışı olarak elden para verdiği ve tefecilik yaptığı şeklinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na çok sayıda şikayet iletildi. Daha sonra da 100 firma için operasyon başlatıldı.

Öte yandan Hesap Uzmanları Kurulu'nca bir faktoring şirketinin kayıt dışı işlemlerle tefecilik yaptığı ortaya çıkarıldı. Hesap uzmanlarının denetim çalışmasında, İstanbul'da bazı kişilerin banka hesaplarında çok ciddi tutarlarda para hareketleri olduğu belirlendi.

CEZA KESİLDİ

Para hareketlerinin uzantılarının soruşturulması neticesinde 25 kişiye ait hesapların 1 merkezden yönetildiği anlaşıldı. Para hareketleriyle ilgili araştırmaları daha da derinleştiren hesap uzmanları, işlemlerin bir faktoring şirketi tarafından gerçekleştirildiğini tespit etti. Bu faktoring şirketine 200 milyon liranın üzerinde vergi ve ceza tahakkuk ettirildi.

Çek-senet kırılıyor

Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, şunları söyledi: ''Bu tür tefecilik işleri, kriz ortamlarında yaygınlaşıyor. Krizi fırsat bilenler, bu işlere yöneliyor. Daha çok çek, senet kırmak suretiyle gerçekleştiriliyor. Ortada vadesi gelmemiş ya da tahsili zorlaşmış çok fazla çek ve senet var. Şirkete gidiliyor. 100 liralık çek ya da senet karşılığı 50 lira alınıyor. Tefecilik yapanlar da, bunu zor kullanarak tahsil ediyor. Diğer yöntemde de zora düşenlere yüksek faizle para veriliyor."

takvim



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,784 µs