En Sıcak Konular

Gül'ün hamlesinin 3 sonucu

24 Mart 2009 17:23 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 33 yıl aradan sonra Irak’a giden ilk Türk Cumhurbaşkanı.

En son Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk zamanında gerçekleşmiş. Aslında bu ziyaretin gerçekleşmesi bile başlı başına bir olay.

Cumhurbaşkanı’nın Irak ziyareti aylar öncesinden planlanıyordu. Cumhurbaşkanı’nın kulak rahatsızlığı ve 1 buçuk ay uçağa binememesi, sonrasında ise İsrail’in Filistin’e düzenlediği saldırı derken takvim gecikti. Ve ziyaret bu zamana sarktı.

Ziyaret edilen ülke Irak olunca gerçekleşen zaman ne olursa olsun her zaman kritik bir ziyaret olma özelliği taşıyor. Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı İran’a yolunda “kürt sorunuyla ilgili önümüzdeki günlerde çok iyi şeyler olacak” dedi. Bu söz Türkiye’nin sorunun halli için attığı adımlardan öte PKK’nın silah bırakacağı söylentileri hatta kısmi bir af mı gelecek sorularını bile akıllara getirdi.

İran’dan sonra gerçekleşen Irak ziyareti şüphesiz ki birçok açıdan önem taşıyor. Amerika’nın bölgeden çekilmesi ile bölgede oluşacak güvenliğin tabi ki emin ellere bırakılması gerekli. Türkiye bölgeye gelecek yatırımların birinci engelinin her fırsatta PKK olduğunu anlatıyor. PKK’nın her açıdan oluşturduğu tahribatı geç de olsa Talabani de anladı, Barzani de. Gelişmeler bunu doğruluyor.

Gelelim ziyarete. Cumhurbaşkanı Gül Irak yolunda gazetecilere konuşurken ilk kez "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" ifadesini kullandı. Bunu bir yere yazın. Diplomatik dili bütün yetkinliği ile kullanan Cumhurbaşkanı’nın bu sözü ne gelişigüzel bir söz, ne de ağzından kaçırdığı bir ifade. Yine yolda söylediği “bu ziyaretin çok önemli sonuçları olacak" sözü de bu açılımla birebir alakalı. Cumhurbaşkanı Gül’ün söylediği bu sözler İran’a giderken söyledikleri ile benzeşiyor. Aynı zamanda Gül, yaptığı ziyaretin Irak’a bir jest olduğunu ifade etti. Bu resmi ziyaret büyük bir jesttir evet. Batılı liderler Bağdat’a ateş almaya giderken Cumhurbaşkanı işgalin olduğu gündem beri kimsenin kalmadığı Bağdat’ta bir gün de konakladı dahası.

Ortak basın toplantısında Talabani belki de en kararlı haliyle PKK’nın silah bırakmasını aksi takdirde ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Ve kritik bir görüşmesi daha vardı Cumhurbaşkanı’nın. Ziyaretinin ikinci gününde Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Bu görüşmeyi sağlık sorunları engel olmasa Mesut Barzani ile gerçekleşecekti. Neçirvan Barzani görüşmede beklendiği gibi dağdan inişlerin hızlanması için çıkacak bir af önemli olur” dedi. Ve yine kritik bir cümle “Türkiye ile birbirimizi artık daha iyi anlıyoruz “ Bu cümle PKK’ya Kuzey Irak dar gelecek anlamında aynı zamanda.

Şimdi bütün bunları alt alta yazarsak şu sonuç çıkıyor.

1-Türkiye TRT Şeş’in ardından sorunun halli için yeni atılımlara gidebilir.

2-PKK sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını herkes anladı ve PKK bölgede büyük bir kambur.

3-Nisan ayından Erbil’de yapılması planlanan Kürt Konferansı ise iddia edildiği gibi PKK’nın silah bırakması dahil sürpriz gelişmelere gebe.

Yani Cumhurbaşkanı 33 yıl aradan sonra Irak’a gitmiş olmuyor sadece. 33 yıldır baş ağrıtan sorunlara da son nokta konacak gibi. Bekleyip göreceğiz.

samanyolu haber



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,771 µs