En Sıcak Konular

100 TL'lik konutlara başvurular yarın başlıyor

24 Mart 2009 11:01 tsi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) idaresi tarafından yoksul vatandaşlara yönelik yapılacak ve 100 liradan başlayan taksitlerle satılacak 45 metre karelik konutların satışı için talep toplanmaya, yarın başlanıyor.

İlk aşamada 16 ilde yapılacak 8 bin 804 konuttan almak isteyen vatandaşlar, bu illerdeki valiliklere başvuracak ve 24 Nisan'a kadar yapılan başvurular kabul edilecek.

TOKİ'nin yoksul vatandaşlara yönelik yapacağı Adana Akkuyu'da 752, Ankara Mamak-Kusunlar'da bin 176, Antalya Çıplaklı'da 448, Ağrı Suçatağı'nda 280, Bursa Karacabey'de 36, Çanakkale Kepez'de 448, Diyarbakır Üçkuyular'da bin 24, Eskişehir Aşağısöğütönü'nde 928, Erzurum Kazımkarabekir'de 456, Gaziantep Şahinbey'de 592, Konya Meram'da 688, Kilis Merkez'de 96, Malatya Merkez'de 360, Sakarya Korucuk'ta 496, Trabzon Bahçecik'te 224 ve Van Kevenli'de 800 konutun satışı için yarından itibaren başvurular alınacak. Aynı kapsamda Bursa Gürsu'da yapılacak 564 ve İzmir Kemalpaşa'da yapılacak 744 konuta ilişkin başvuru takvimleri daha sonra açıklanacak.

Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilecek projeler kapsamında 45 metrekare büyüklüğünde, 1 oda 1 salon nitelikte inşa ettirilecek konutlar, peşinatsız, 240 ay (20 yıl) vadeli ile ve 100 liradan başlayan taksitlerle satılacak.

Konutlara başvuracak olanlarda, TC vatandaşı olması, uygulama il-ilçesinde en az 3 yıldır oturuyor veya il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı;na) tabi olmaması, TOKİ'den daha önce konut almaması veya kredi kullanmaması, kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması gerekiyor. Başvuranlarda ayrıca, 30 yaş ve üzerinde olma şartı aranacak. Ancak, eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmayacak. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bekar bayanlarda yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlendi.

Yeşil Kart sahipleri, 2022 Sayılı Kanun kapsamında maaş alanlar ve 3294 Sayılı Kanun kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu;ndan
yararlananlar da konutlar için başvurabilecek. Ayrıca, başvuru şartlarına sahip ve en az yüzde 50 özürlü vatandaşlara, her projede 3 adet kontenjan ayrılacak.

Kura sonucu bu kategoriden hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak. Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek.

Başvuru sırasında, nüfus Cüzdanı fotokopisi, projenin bulunduğu il veya ilçe sınırları içerisinde 3 yıldır ikamet ettiğine dair ikametgah ilmühaberi,
aile bireylerinin TC kimlik numaraları, özürlü vatandaşlara Özürlüler İdaresi tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporu istenecek. Ayrıca, başvuran vatandaşlar, kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan edecek.

Konut almaya hak kazananlar, Mayıs-Haziran aylarında çekilecek kuralar ile belirlenecek. Kuralar sonucunda konut almak için asil ve yedek olarak belirlenenler, gerekli evrakları ibraz ederek başvuru şartlarına sahip olduklarını kanıtlayacaklar. Kanıtlayamayanların hakları iptal edilecek.

Hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar, konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecek. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının
veya ailesi için ikamet koşulu aranacak. Alıcının, kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde, sözleşmeleri fesh edilecek.

Satış için talep toplanan konut 18 konut projesinin ihaleleri, Mayıs sonuna kadar tamamlanacak. İhalelerde çıkan maliyetlere göre, konutların taksitleri, 100 liradan başlayarak 125-130 liraya kadar çıkabilecek.

Toplam 20 yıl vadeli satılacak konutların taksitleri, normal satışlarda her yıl memur maaşına ve TEFE'ye endeksli olarak artırılıyor.

Yarından itibaren talep başvurularının alınacağı, “Yoksul Konutu” projelerinin uygulanacağı iller ve yapılacak konut sayısı şöyle:

A.A.



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,437 µs