En Sıcak Konular

Krizden çıkış için bedelli askerlik

24 Mart 2009 10:53 tsi
Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan’ın küresel krizle artan işsizliği azaltmak için yaptığı önerilere, iş dünyasından destek geldi.

İş ve sosyal güvenlik uzmanı, Bugün Gazetesi Yazarı Sadettin Orhan’ın, küresel krizin özellikle istihdam üzerindeki etkilerini azaltmak için ortaya attığı dört öneri, iş dünyasından destek aldı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Prim indirimini iş dünyası olarak uzun süredir dile getiriyoruz. Orhan’ın önerisi krizin etkilerini azaltacaktır. Kayıtdışı işsizliği de kayıt altına alacaktır. Bedelli askerlikten elde edilecek gelirin uzun dönem yapan askerlere dağıtılıp piyasanın canlandırılması yerinde bir tespit.

BÜTÇEDEN TASARRUF

ASKON Başkanı Mustafa Koca: Öneriler yerinde ve doğru. Ancak bunun yanında yapılması gerekenler de var. Örneğin bütçedeki tasarruf oranı yüzde 15 bunu yüzde 20’ye çıkararak buradan yüklü miktarda kaynak sağlayabiliriz. Savunma sanayinde yapılacak tasarrufla da yeni kaynak yaratılabilir.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Prim indirimi hoş bir şey olur. Ancak aktüeryal dengeyi bozmamak lazım. Kayıtdışılığı önleyip tabana yayarak primi artırmak da önemli.

TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş: Bu tür alternatif öneriler her zaman olumlu. Ancak, bütün bunlar genel ve bütünlükçü bir paket halinde gündeme gelmeli. Örneğin biz istihdam maliyetinin 2 yıl süreyle yüzde 50 azaltılmasını istiyoruz.

İŞTE O ÖNERİLER

Orhan’ın önerileri özetle şöyleydi:

Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurmayıp işçi de çıkarmayan işverene, 2009 ve 2010’da 6’şar aylık periyotlarla sigorta primi işveren payında 5 puanlık prim iadesi yapılsın.

Çalışanların emeklilik yaşı, 2009 ve 2010 yılları için birer yıl indirilsin. Bu emekliliğine 5 yıl ve daha fazla kalmış olanlar için uygulansın. Bu kayıtlı çalışmayı teşvik ederken, kayıtdışı çalışmanın maliyetini artırır.

Başbakanlık bünyesinde işsizlikle ilgili olarak en kısa sürede kriz masası oluşturulsun.

Bedelli askerlik uygulaması getirilsin. Buradan gelen tahmini 7.5 milyar dolarlık para tüketim eğilimi yüksek uzun dönem erlerin ailelerine dağıtılsın.

Kemal Derviş’ten dört çıkış formülü

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Financial Times’da yayınlanan makalesinde krizden çıkış formülünü açıkladı:

Kamu otoritelerince finansal sektördeki bilançolar yeniden yapılanmalı ve yazılmalı, gerekli olduğunda da bankalara el konulmalı.

Gerileyen özel harcamaların yerine kamu harcamaları devreye girmeli.

Bunlar, uluslararası işbirliği içerisinde gerçekleşmeli böylece krize katkı yapan cari dengesizlikler, artmak yerine azalır. Yıkıcı bir umutsuzluğa sürüklenmemeleri için en savunmasız insanlara yardım yapılmalı.

BUGÜN



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,991 µs