En Sıcak Konular

Çok partili dönemin rekoru mu geliyor?

24 Mart 2009 10:43 tsi
Çok partili dönemin rekoru mu geliyor? AKP, bazı anketlerdeki yüzde 50'lik düzeyi tutturursa 29 Mart'ta çok partili dönemin rekorunu kıracak.

AKP, DP ve Adalet Partisi’nden sonra 50'ler barajını aşan üçüncü parti olacak. Son 22 Temmuz genel seçimlerinde yüzde 47’lik oy oranıyla tek başına iktidar olan AKP, yerel seçimler için kimi anketlerde ortaya konulan yüzde 50’lik düzeyi tutturursa 29 Mart’ta çok partili dönemin rekorunu kıracak.

29 Mart yerel seçimleri öncesi yapılan anketlerde oyunu yüzde 50’nin üzerine çıkarabileceği ihtimali bulunan AKP, söz konusu tahminler doğru çıkarsa, Demokrat Parti ve Adalet Partisi’nden sonra 50’ler barajını aşan üçüncü parti olacak.

Çeşitli televizyon ve basın organlarında yayımlanan son yerel seçim anketlerine göre AKP'nin Demokrat Parti ve Adalet Partisi düzeyine çıkamaması olasılığı güçlü görülüyor.

AKP’nin Türkiye'nin en büyük üç il'inde DP’nin 50’lerdeki rekorunu kırmak için oyunu yüzde 58’lere çıkarması gerekiyor. Üç il'in yerel seçim tarihinde de, hiç bir parti ve bağımsız, şimdiye kadar DP'nin aldığı ve bugüne kadar geçilemeyen yüzde 57.6'lık oy oranına ulaşabilmiş değil. AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan söz konusu oran elde edildiği takdirde, Adnan Menderes, Süleyman Demirel’in yanında yüzde 50 çıtasını geçerek adını üçüncü lider olarak yazdıracak. Bülent Ecevit ve Turgut Özal’ı da geçmiş olacak.

-DEMOKRASİNİN REKOR KÜRSÜSÜ-

1950 yerel seçimlerinde Adnan Menderes önderliğindeki Demokrat Parti’nin Ankara, İstanbul ve İzmir’deki ortalama oy oranları yüzde 52.7 olarak gerçekleşmişti.

1954 yılındaki yerel seçimlerde ise DP oyunu artırdı ve üç ildeki ortalaması yüzde 57.6’ya çıktı. Bu rekor günümüze değin kırılamadı. Rekorlar tablosuna 1965 yılı yerel seçimlerinde kentte ortalama yüzde 45.1 oy almıştı.

28 Mart 2004’teki son yerel seçimlerde ise birinci parti AKP’nin üç büyük kentte “belediye başkanlığı seçimlerinde” aldığı ortalama oy ise yüzde 41 düzeyinde gerçekleşti.

cafesiyaset



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,332 µs