En Sıcak Konular

Ve Saddam idam edildi...

0 0 0000 00:00 tsi
Ve Saddam idam edildi... Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin Türkiye saatiyle 04.55'te asılarak idam edildi. ABD Başkanı George Bush, idamı 'önemli bir kilometre taşı' sözleriyle değerlendirdi.

Irak'ı 24 yıl demir yumrukla yöneten Saddam, üç yıl önce Amerikan müdahalesiyle devrilmişti. 69 yaşındaki Saddam Hüseyin'in idam cezası başkent Bağdat'ta infaz edildi.
 
İdama bir doktor, bir avukat, bir imam ve bazı yetkililer tanıklık etti.
 
Irak Başbakanı Nuri El Maliki infaza bir temsilcisini gönderdi. İnfaz, daha önce söylendiği gibi, Kurban Bayramı'ndan ve yeni yıldan önce gerçekleşti.

"İdam çok hızlı gerçekleşti"
 
Iraklı görgü tanıkları, idam sırasında eski liderin yüzünün örtülmediğini, sakin göründüğünü ve Iraklı polisler onu darağacına götürürken ve ilmiği boynuna geçirirken kısa bir dua okuduğunu belirtti.
 
Görgü tanıkları, idamın çok hızlı olduğunu, Saddam Hüseyin'in hemen öldüğünü söyledi. Görgü tanıkları 69 yaşındaki Saddam'ın ölüme giderken 'titremediğini' ifade etti.
 
Ulusal Güvenlik Danışmanı Muaffak el-Rubai ise devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Saddam Hüseyin'in darağacında 'çökmüş bir adam' olarak göründüğünü iddia etti.
 
Şiiler kutlama yapıyor

Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin ardından Şiiler kutlama yaparken, özellikle başkent Bağdat'ta geniş güvenlik önlemleri alındı.
 
Dağıtılan Baas Partisi, Hüseyin'in idamı durumunda Irak'ı cehenneme çevireceği tehdidinde bulunmuştu.
 
Bugün asılması kararlaştırılan Saddam'ın üvey kardeşi Barzan El Tikriti ile Avad El Bender'in infazının bayramdan sonraya bırakıldığı belirtiliyor.

ABD'deki Iraklılar memnun
 
Bu arada ABD'de Arap ve Ortadoğu asıllıların yoğun olarak yaşadığı Michigan eyaletindeki Dearborn kentinde toplanan yaklaşık 150 kadar Irak kökenli kişi,
Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edildiği haberini sevinç gösterileriyle karşıladı.
 
ABD medyasındaki haberlere göre Irak kökenliler, sevinçlerini sokakta dans ederek, otomobillerin klaksonlarını çalarak ve sloganlar atarak dile getirdi.

İdam kararı 26 Aralık'ta onanmıştı
 
Saddam Hüseyin 5 Kasım'da, 1982'de Duceil'de 148 Şiinin öldürülmesinden suçlu bulunarak idama mahkum edilmiş, 26 Aralık'ta da cezası yüksek mahkemece onanmıştı.
 
İdama tepkiler

 
Washington:

ABD Başkanı George W. Bush, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idamının Irak'ta şiddeti sona erdirmeyeceğini, ancak ülkenin demokrasiye ulaşma sürecinde önemli bir kilometre taşı niteliği taşıdığını söyledi.
 
Yılbaşı tatili için Texas eyaletindeki çiftliğinde bulunan Bush, yayımladığı açıklamada, ''Saddam Hüseyin, adil şekilde yargılanmasının ardından idam edildi. O, bu adaleti kendi vahşi resiminin kurbanlarından esirgemişti'' dedi.
 
Başkan Bush, ''Saddam Hüseyin'in idamı, Irak halkı ve askerlerimiz için zor bir senenin sonunda geldi. Saddam Hüseyin'in adalete verilmesi, Irak'taki şiddeti sona erdirmeyecek, ancak bu, Irak'ın kendisini yönetebileceği, savunabileceği bir demokrasiye dönüşeceği, teröre karşı bir müttefik olabileceği süreçte önemli bir kilometre taşı'' diye konuştu.
 
Bush, ''Önümüzde hala birçok zor seçim yapılacak fedakarlıklar bulunuyor. Ancak Amerikan halkının güvenliği, Irak'ın genç demokrasisinin ilerlemesinin sağlanmasından geri adım atmamamızı gerektiriyor'' ifadesini kullandı.

Londra:
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Saddam Hüseyin'in Irak halkına karşı işlediği suçlardan hesaba çekildiğini söyledi.
 
Beckett, Saddam'ın idamının ardından yaptığı yazılı açıklamada, ''Saddam Hüseyin'in bir Irak mahkemesi tarafından, işlediği korkunç suçların en azından bazılarından yargılanmış olmasını memnuniyetle karşıladım. Şimdi hesaba çekildi'' ifadelerini kullandı.
 
Irak'ın önünde halen büyük güçlüklerin bulunduğuna dikkati çeken Beckett, ''Ancak şimdi Irak'ın demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş, Irak içindeki tüm toplumları temsil eden bir hükümet var ve uzlaşının geliştirilmesi taahhüdünde bulunuyor. Biz bu hükümetle ve Irak halkı ile gelecek için güvenliği ve refahı inşa etmek amacıyla çalışmaya devam edeceğiz'' dedi.

Uluslararası Af Örgütü:
Saddam Hüseyin'in idam cezasının infazının gerçekleştirilmesinin ardından insan hakları kuruluşlarınca yapılan açıklamalarda, idamın uygulanması eleştirildi.
 
Uluslararası Af Örgütünün ABD şubesi İcra Direktörü Larry, Cox, ''Saddam Hüseyin'in aceleyle idam edilmesi yanlış'' dedi. Human Right Watch (İnsan Hakları İzleme) kuruluşunun Direktörü Richard Dicker da ''Bir hükümetin insan haklarına olan bağlılığı, o hakları en kötü ihlal edenlere karşı nasıl davrandığıyla ölçülür. Tarih, çok hatalı görülen bu davayı ve bu idamı sert bir şekilde değerlendirecek'' ifadelerini kullandı.
 
Düşünce kuruluşu Rand Corporation'ın siyasi uzmanı Seth Jones ise Saddam Hüseyin'in idamının, uzun dönemde Irak'taki şiddetin dozunda büyük bir değişikliğe yol açmayacağını savundu.

CNNTurk



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs