En Sıcak Konular

İşte kimlik yenilemede son rakam

24 Mart 2009 09:37 tsi
Oy kullanmak için nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarasını şart koşan ve bunu 29 Mart'a sayılı günler kala duyuran YSK'ya, seçmen çarpıcı bir cevap verdi.

Saatlerce kuyruklarda beklemeyi göze alan vatandaşlar, yeni kimlik ya da nüfus kaydı örneği alarak sandığa sahip çıktığını gösterdi. Alınan bilgilere göre, YSK'nın kararından bu yana geçen 10 gün içinde 2 milyon 300 bin seçmen TC kimlik No'lu belge aldı. Yetkililer, kimliğini yenilemeyen yaklaşık 1,2 milyon seçmen kaldığını, oy verme gününe kadar bu sayının daha da azalacağını belirtiyor. Nüfus dairelerinin seçim günü açık olacağına dikkat çekilirken, vatandaşların görevlilerle tartışmak yerine, aynı gün kimliklerini değiştirebileceklerinin altı çiziliyor. Seçimlerde ayrıca, kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, kamu kurumlarınca verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, sarı basın kartı, üniversite öğrenci kimlikleri, evlenme cüzdanı ve sürücü belgeleri de geçerli olacak.

YSK, siyasi partilerin tepkisi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesiyle kimlik numarası kararını esnetmişti. Buna göre TC kimlik numaralı nüfus kayıt örneği alan vatandaşlar da seçimlerde oy kullanabilecek. İl ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın talimatı doğrultusunda bir süredir fazla mesai yapıyor. Gece geç saatlere kadar çalışan müdürlükler var. Bazı nüfus dairelerine ise personel takviyesi yapıldı. Atalay, fazla mesai yapan personele ücret ödenmesi amacıyla kaynak arayışına girdi. Atalay'ın Maliye Bakanlığı ile görüşmeleri sürüyor.

YSK'nın nüfus kayıt örneği ile oy kullanılabileceğine ilişkin kararına kadar geçen 6 günlük sürede 950 bin seçmene TC kimlik numaralı hüviyet cüzdanı verildi. TC kimlik numaralı nüfus kayıt örneği ile oy kullanılacağının açıklanmasından bu yana geçen dört günlük sürede ise bir milyon 350 bin kişi kimlik ve nüfus kayıt örneği aldı. Bir milyon 350 bin belgenin önemli bir bölümünü nüfus kayıt örneği oluşturdu.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre YSK kararına kadar, 3,5 milyon seçmenin kimliğinde TC kimlik numarası bulunmuyordu. 2,3 milyon seçmenin belge almasıyla birlikte, kimliğinde numara bulunmayan 1,2 milyon seçmen kaldı. Kimlik numaralı belgesi bulunmayan vatandaşlar, 29 Mart'ta oy kullanamayacak. Nüfus cüzdanı çıkarmak için kişinin bizzat nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Ancak nüfus kayıt örneği, eş, veli, vasi, üst soyları (babası, dedesi, dedesinin babası), alt soyları (bir kimsenin çocukları, torunları, torun çocukları) ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler tarafından alınabiliyor. Nüfus kayıt örneği çıkarabilmek için aile fertlerinden birinin, bir kimlik belgesi ile nüfus müdürlüğüne gitmesi yeterli. Bu işlem için dilekçe, fotoğraf, talep belgesi gibi ek bir belgeye de ihtiyaç yok.

Seçim günü nüfus daireleri açık

Yerel seçimlerde, kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadî devlet teşekküllerince verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, sarı basın kartı, üniversite öğrenci kimlikleri, evlenme cüzdanı ve sürücü belgeleriyle oy kullanılabilecek. Geçerli resmî belgelerinde kimlik numarası olmayanlara nüfus müdürlüğünden imzalı, mühürlü nüfus kayıt örneği ile oy kullanma imkânı da sağlandı. Bu belge için hiçbir ücret alınmıyor. Nüfus daireleri seçim günü de açık olacak.

Adaylar, il genel meclisi üyeliği için köy yollarında

29 Mart yerel seçimlerinde köylerde yaşayan vatandaşlar, hem kendi muhtarlarını seçmek hem de il genel meclisi üyelerini belirlemek için sandık başına gidecek. Doğu ve Güneydoğu illerindeki seçmenin yarısına yakını kırsalda olduğu için il genel meclisi adayları kar kış demeden köy yollarını aşındırıyor. Siyasi partiler, Türkiye geneli oy yüzdesini belirleyecek olan il genel meclisi üyeliği seçimine büyük önem veriyor. Köy Hizmetleri'nin lağvedilerek il özel idarelerine bağlanması ve il genel meclisi üyelerinin yetkilerinin artırılması il genel meclisi üyeliğinin önemini artırdı. Köylerin yol, içme suyu, köprü gibi altyapı ihtiyaçlarının karşılanması için çıkarılan Köylere Destek Projesi'ni (KÖYDES) il genel meclisi üyeleri uyguluyor.

AK Parti Van İl Başkanı Vesim Yaviç, vatandaşların il genel meclisinin öneminin farkında olduğunu belirtti. Yaviç, "Seçim gezilerinde köylerdeki seçmenin ilgisi bizi de şaşırtıyor." dedi. Eski DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar da "Köylerde il genel meclisi üyesi oylaması muhtar oylamasının önüne geçiyor. Çünkü köylü biliyor ki, muhtar kendi sorunlarını il genel meclisi üyesine götürecek ve çözümü o bulacak." diye konuştu.

Mazlumder, YSK'nın kararını Danıştay'a taşıyor

Mazlumder, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) başörtülülerin sandık görevlisi olamayacağına ilişkin kararını Danıştay'a taşıyor. Ankara'da siyasi partilerle temasta bulunan dernek yetkilileri, bugün yürütmenin durdurulması için başvuruda bulunacak. Mazlumder adına konuşan avukat Emre Yurtalan, "Bu usulsüzlüğü Danıştay'a götürerek, önüne geçmek istiyoruz. Sonuç alamazsak bir sonraki merci AİHM olacak. Bu seçimlerde olmasa bile, bundan sonraki seçimlerde aynı haksızlığın önüne geçmek niyetindeyiz." dedi.

'Nüfus idaresi, kayıtları sandık kurullarına iletirse sorun kalmaz'

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçime iki hafta kala aldığı 'TC kimlik numarası' kararıyla ilgili tartışma sürüyor.

Halk, kimlik değiştirmek ve nüfus kaydı almak için nüfus dairelerine akın ederken ilginç bir teklif ortaya atıldı. Avukat Ömer Kaya, nüfus idaresinin vatandaşın oyunu kullanacağı sandıklara nüfus bilgilerini vermesiyle sorunun çözüleceğini kaydetti. Bunun için herhangi bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığının da altını çizdi. Kaya, "Mükerrer emekli maaş alınmasının önüne geçmek isteyen Bağ-Kur ve SSK, nüfus idaresinden nüfus bilgilerini talep ederek kayıtlarını yeniledi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)' na verilen nüfus kayıtları YSK'ya da verilebilir. YSK da sandık görevlilerine göndereceği listelerle kimlik kontrolü yapabilir." dedi. Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü ise bu bilgilerin YSK'da bulunduğuna dikkat çekti.

Kaya, belirli dönemlerde sandıklarda görev almış. En kalabalık şehir olan İstanbul'da bile bir sandıkta kullanılan oyun 150 civarında olduğuna işaret ediyor. YSK'nın nüfus müdürlüğünden alarak sandık başkanlarına göndereceği nüfus bilgilerinin en fazla iki sayfa tutacağını öne süren Kaya, şöyle devam ediyor: "Kimliğinde TC numarası olanlar kullanır. Olmayan vatandaşın bilgileri YSK tarafından gönderilen listeden kontrol edilir. Vatandaşın kimlik bilgileri ile uyumluysa hiç zorluk çıkartılmadan vatandaşa oyu kullandırılır." Bu yöntemin pratik bir çözüm olduğunu savunan Kaya, her vatandaşın oyunu nerede ve hangi sandıkta kullanacağının bilindiğini hatırlatıyor. Bu liste sayesinde vatandaşın oy kullanma hakkının elinden alınmamış olacağının altını çiziyor. Kaya, "YSK iyi niyetliyse bu sorunu aşar. Şayet eski görüşünde ısrar ederse binlerce insan demokratik hakkından mahrum edilir." diyor.

Seçim seyahatleri otobüs firmalarını sevindirdi

Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte otobüs terminalleri hareketlendi. Özellikle büyük şehirlerde eğitim gören üniversite öğrencileri ile mevsimlik olarak çalışan işçiler 29 Mart'ta oy kullanabilmek için memleketlerine gidiyor. Terminallerde yaşanan hareketlilik otobüs firmalarını sevindirirken, kimi seçmenlerin oy için 25 saatlik yolu göze almaları demokrasi bilincini de ortaya koyuyor.

Eğitimleri sebebiyle Türkiye'nin değişik şehirlerinde okuyan öğrenciler, oylarını kullanmak için uzun yolculukları göze alıyor. İzmir'de eğitim gören Hüseyin Y. (20) oyunu kullanmak için Ordu'ya, Gökhan E. (19) Afyon'a, Eyüp D. (23) Iğdır'a gitmeye hazırlanıyor. Iğdır'a gidecek olan Eyüp D., "İrademin sandığa yansımasını istiyorum. 25 saatlik yolculuğu göze alarak oyumu kullanmaya gideceğim. Benim gibi düşünen çok kişi olduğunu biliyorum." diyor.

Otobüs firmaları yaşanan yoğunluktan memnun. Pamukkale Turizm işletme müdürlerinden Derya Çakıray, vatandaşların yolculuk için daha çok seçim gününü ve bir gün öncesini tercih ettiklerini ifade ediyor. Yeni Diyarbakır firmasından Ahmet Genç, 25-28 Mart tarihleri arasında büyük bir yoğunluk yaşandığına dikkat çekiyor. İzmir Otogarı'nda Niğde Aydoğan, Yeni Diyarbakır, Lüks Erzincan ve Midyat Seyitoğlu firmalarını temsilen bilet kestiklerini belirten Genç, "Bu dört firmanın sefer yaptığı bütün illere seçim öncesinde yoğun talep var. Gidenlerin çoğunu öğrenciler ve işçiler oluşturuyor. Otobüslerin tamamına yakını dolu gidecek gibi görünüyor." şeklinde konuşuyor. Vangölü Turizm'den Abdullah Kolyiğit de rezervasyonlarda artış olduğunu ifade ediyor.

zaman



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs