albay çıktı! | " /> albay çıktı! | "/>

En Sıcak Konular

Kuyudan albay çıktı!

24 Mart 2009 08:53 tsi
Kuyudan albay çıktı! Ölüm kuyuları soruşturmasında sürpriz gelişme. Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerin yoğunlaştığı 1992- 1994 arasında görev yapan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz Genelkurmay Başkanlığı bilgilendirilerek gözaltına alındı.

Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz dün ölüm kuyularına ilişkin soruşturmada gözaltına alındı. Temizöz, faili meçhullerin yoğunlaştığı dönemde Cizre'de jandarma komutanlığı yapmıştı..

Ölüm kuyuları soruşturmasında sürpriz gelişme. Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerin yoğunlaştığı 1992- 1994 arasında görev yapan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz Genelkurmay Başkanlığı bilgilendirilerek gözaltına alındı. Diyarbakır Başsavcılığı ile Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Başsavcılığı'nın ortaklaşa yürüttüğü "Ölüm Kuyuları Soruşturması"nda ikinci önemli gözaltı dün yaşandı. Alınan bilgilere göre, halen Kayseri İl Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüten Albay Cemal Temizöz, hakkındaki iddialar nedeniyle gözaltına alınmasının ardından, Diyarbakır Başsavcılığı'nca sorgulanmak üzere Kayseri Merkez Komutanlığı'na götürüldü. Aynı soruşturmada üç gün önce eski Cizre Belediye Başkanı ve Korucubaşı Kamil Atak da gözaltına alınmıştı.

ERSÖZ'LE MESAİ ARKADAŞI
Cemal Temizöz ismini Türkiye ilk kez 1992-1994 arasında duydu. Temizöz, ölüm kuyularına insanların atıldığı iddialarının gündeme geldiği bu yıllarda Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı görevini yürütüyordu. Temizöz'ün gözaltına alınmasında, Ergenekon soruşturması ve bununla koordineli yürütülen ölüm kuyuları soruşturmasında Diyarbakır'da gözaltına alınan bazı şüphelilerin, Temizöz'ün ismini vermesi ve pek çok olayın sorumlusunun Temizöz olduğunu ileri sürmeleri etkili oldu. Son 10 günde Cizre ve Silopi'de gerçekleştirilen kazılarda çok sayıda kemik ve elbise parçalarına rastlanmıştı. Temizöz, Ergenekon soruşturmasının tutuklu şüphelisi Tuğgeneral Levent Ersöz ile de "mesai arkadaşı" olarak tanınıyor. İddialara göre, bazı faili meçhullerin talimatını bölgede görev yaptığı dönemde Erzöz verirken, bu talimatları Temizöz uyguladı. İsmi, AİHM kararlarında da geçen Temizöz, Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı döneminde de kamu görevlilerinin fişlenmesi belgelerini imzalayan kişi olarak geçti. JİTEM davası avukatlarından Tahir Elçi, Temizöz'ün bölgedeki pekçok karanlık işte adının geçtiğini ileri sürerek, "Şikayetler var. Eski JİTEM elemanı Aygan'ın da ifadelerinde adı geçiyor" dedi.

Şemdinli'de ismi geçti

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı olarak gözaltına alınan Temizöz bu göreve Ağustos 2008'de getirildi. Temizöz ismi ilk olarak eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan'ın ifadelerinde "jitem komutanı" olarak geçiyordu. Aygan'ın iddiasına göre, Temözöz 1987'den itibaren Diyarbakır'ın Saraykapı Semti'nde bulunan Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ek binalarında faaliyet yürüten JİTEM'de Arif Doğan, Cem Ersever, Abdülkerim Kırca gibi isimlerin ardından komutanlık yaptı. Temizöz, Aygan'ı yanına çağırarak "gördüklerini unut" talimatı da vermekle suçlanmıştı. Temizöz ismi ayrıca 9 Kasım 2005'te bombalanan Umut Kitapevi davasından sonra hazırlanan Şemdinli iddianamesinde de geçti.

200 kayıp onun döneminde

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, gözaltıyla ilgili şöyle dedi: "1992-96 arasında Cizre Jandarma İlçe Komutanı olarak görev yaptı. Ardından Diyarbakır İstihbarat Grup Amiri olarak görevlendirildi. Kamil Atak'ın belediye başkanı seçilmesinde Temizöz'ün rolü olduğu biliniyor. Cizre'de 200 kayıp ve faili meçhulün Temizöz'ün döneme ait olması dikkat çekici." Son gözaltı Ergenekon operasyonlarının Doğu'ya kayabileceği belirtildi.

sabah



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,011 µs